Observerend tekenen

Ik deed mee met Observatiepost, waarbij je een tekening van iets kleins maakt. Dat mag zo simpel zijn als je koffiekopje of een bloem. De tekening stuur je op naar je observatiepostbuddy van wie je ook een tekening terugkrijgt. Een creatief momentje voor jezelf en je ontvangt een mooi cadeautje terug. Ik koos voor het blad van de nederige citroengeranium en ontdekte, door goed te kijken, hoe de nerven in het blad lopen. Fascinerend!

25 augustus 2021

Ontdek de schoonheid in het kleine met deze onderzoekende manier van teken. De tekening hoeft niet ingewikkeld of perfect te zijn. Het gaat om het observeren, waarbij je even helemaal inzoomt op je onderwerp. Niet alleen heel zen, ook heel leerzaam!

Schoonheid in het kleine

Kies een klein onderwerp uit je eigen omgeving dat je vrij makkelijk kunt natekenen. Bestudeer het eens heel goed. Wat zie je? Wat valt op? Hoe zijn de vormen? Hoe lopen de lijnen? Zit er structuur in of juist niet? Maak eventueel eerst een schets om te oefenen en los te komen. Teken je onderwerp daarna na met bijvoorbeeld inkt of stift, liefst iets dat je niet kunt uitgummen. Dat voorkomt dat je gaat priegelen. Maak je niet druk of het lijkt of niet. Het hoeft niet perfect. Het gaat om het kijken en het tekenen.

Een onderwerp, meerdere versies

Zo’n klein onderwerp leent zich goed om wat dieper je onderwerp in te duiken. Teken het twee of meer keren na, telkens met een ander materiaal. Wat ontdek je? Is het ene materiaal makkelijker? Wat voor lijnen levert het op? Wat past bij jou? In dit voorbeeld zie je tekeningen van het blad van een citroengeranium in Oost Indische inkt en een zelfgemaakte pen van een takje (foto hieronder) en met een kroontjespen (bovenste foto).

Laat perfectionisme los

Met de zelfgemaakte pen van hout wordt een lijn nooit perfect. Dat kan frustrerend zijn (het doet niet wat jij wil), maar het nodigt ook uit om te spelen en om de controle los te laten. Zie je hoe speels (dun/dik) en los de lijnen van de tekening hierboven zijn? Dat lukt nooit met de strakke en trefzekere kroontjespen. Hier lees je hoe je zelf een pen en penseel van natuurlijke materialen maakt.

Bij deze manier van tekenen staat het observeren en experimenteren voorop. Misschien vind je jouw tekening niet lijken en zijn sommige lijnen niet hoe je ze had willen tekenen. Maar de tekeningen hebben hopelijk wel de ziel van het blaadje en het plezier van het maken ervan weten te vangen. En daar gaat het om!

Heb je met deze oefening iets leuks ontdekt? Is er iets moois uit voorgekomen? Deel het in een reactie hieronder of op het prikbord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like
Close
Close