Observatiepost

791

Deze zomer deed ik opnieuw mee met Observatiepost. Het concept is heel leuk: je maakt een tekening van iets kleins uit je omgeving. Die stuur je op naar iemand anders van wie je ook een tekening terugkrijgt. Een heerlijk creatief momentje voor jezelf en je ontvangt een mooi cadeautje terug.

Schoonheid in het kleine

Vorig jaar tekende ik het nederige vergeet-me-nietje uit mijn tuin. Omdat ik bladvormen eindeloos mooi vind, koos ik dit keer weer voor een blad – van de citroengeranium. Een observatieposttekening hoeft niet ingewikkeld of perfect te zijn. Het gaat om het observeren en het plezier in het maken van iets moois voor een ander. Je zoomt even helemaal in. Niet alleen heel zen, ook heel leerzaam! Zo ontdekte ik hoe de nerven in het blad lopen en hoe het blad gegroeid is. Fascinerend!

Een onderwerp onderzoeken

Zoals je misschien wel weet, duik ik graag dieper in een onderwerp. Ik maakte van dit blad een klein onderzoekje en heb het drie keer getekend. Eerst in schets, om te verkennen. Daarna met Oost Indische inkt en een zelfgemaakte pen (zie de foto hieronder). En als laatste met een kroontjespen (zie de bovenste foto). Ik combineerde mijn observatiepost met oude (boek)papiertjes om ze helemaal ‘mij’ te maken.

Getekend met een zelfgemaakte pen

Zelfgemaakte tekenpen

Wat ik zo leuk vind aan het tekenen met een zelfgemaakte pen is dat het nooit perfect wordt. Dat kan misschien frustrerend zijn (het doet niet wat jij wil). Maar ik vind het juist fijn, omdat het uitnodigt om te spelen en de controle los te laten. Zie je hoe speels (dun/dik) en los de lijnen van die tekening zijn? Dat had me nooit gelukt met de strakke en trefzekere kroontjespen. Hier lees je hoe je zelf een pen en penseel van natuurlijke materialen maakt.

Laat perfectionisme los

Als ik naar mijn tekeningen kijk, zie ik van alles dat niet klopt. Herkenbaar? Maar weet je? Ik heb plezier gehad bij het maken ervan. De tekeningen hebben hopelijk de ziel van het blaadje en het plezier van de maker weten te vangen – en daar gaat het om!

Stuur ook Observatiepost

Vind je het leuk om ook eens observatiepost te maken en te sturen? Kijk op www.observatiepost.com. En ben je nieuwsgierig naar wat ik terugkreeg? Dat zie je hier.

Lees ook:

+ Interview met Lisette Platjouw van Observatiepost
+ Eerste hulp bij perfectionisme
+ Waarom schetsen beter is dan fotograferen


Like of reageer op dit artikel:
Houd me op de hoogte van nieuwe reacties
Mail mij:
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Close