Observatiepost

1.1K
Kunstles
Ontdek de kunstenaar in jezelf met de verrassende gratis teken- en schilderlessen van Struinkunst. Hier vind je nog meer kunstlessen.

Deze zomer deed ik mee met Observatiepost. Het concept is heel leuk: je maakt een tekening van iets kleins uit je huis of je tuin. Dat mag zo simpel zijn als je koffiekopje of een bloem. De tekening stuur je op naar je observatiepostbuddy van wie je ook een tekening terugkrijgt. Een heerlijk creatief momentje voor jezelf en je ontvangt een mooi cadeautje terug.

Schoonheid in het kleine

Omdat ik bladvormen eindeloos mooi vind, koos ik voor een blad van mijn citroengeranium. Een observatieposttekening hoeft niet ingewikkeld of perfect te zijn. Het gaat om het observeren en het plezier in het maken van iets moois voor een ander. Je zoomt even helemaal in op je onderwerp. Niet alleen heel zen, ook heel leerzaam! Zo ontdekte ik door goed te kijken hoe de nerven in het blad lopen en hoe het blad gegroeid is. Fascinerend!

Een onderwerp, meerdere versies

Zo’n klein onderwerp leent zich goed om eens wat dieper je onderwerp in te duiken door het meerdere keren te tekenen. Zo tekende ik het geraniumblad drie keer. Eerst in schets, om de vorm te verkennen. Daarna met Oost Indische inkt en een zelfgemaakte pen van een takje (zie de foto hieronder). En als laatste met een kroontjespen (zie de bovenste foto). Als laatste combineerde ik mijn tekening met oude (boek)papiertjes om ze helemaal ‘mij’ te maken.

Het verschil in materialen ontdekken

Met de zelfgemaakte pen van hout wordt een lijn nooit perfect. Dat kan misschien frustrerend zijn (het doet niet wat jij wil). Maar ik vind het juist fijn, omdat het uitnodigt om te spelen en de controle los te laten. Zie je hoe speels (dun/dik) en los de lijnen van die tekening zijn? Dat had me nooit gelukt met de strakke en trefzekere kroontjespen. Hier lees je hoe je zelf een pen en penseel van natuurlijke materialen maakt.

Laat perfectionisme los

Als ik naar mijn tekeningen kijk, zie ik van alles dat niet klopt. Ik vind het niet lijken, sommige lijnen zijn niet hoe ik ze had willen tekenen. Maar weet je? Ik heb plezier gehad bij het maken ervan. De tekeningen hebben hopelijk de ziel van het blaadje en het plezier van het maken weten te vangen – en daar gaat het om!

Om zelf te proberen

Kies een klein onderwerp dat je vrij makkelijk kunt natekenen. Bestudeer het eens heel goed; wat zie je? Wat valt op? Hoe zijn de vormen? Hoe lopen de lijnen? Zit er structuur in of juist niet? Maak eventueel eerst een schets om even te oefenen en los te komen. Teken je onderwerp daarna na met bijvoorbeeld inkt of stift, liefst iets dat je niet kunt uitgummen. Dat voorkomt dat je gaat priegelen. Maak je niet druk of het lijkt of niet. Het hoeft niet perfect. Het gaat om het kijken en het tekenen. Teken je onderwerp twee of meer keren na, telkens met een ander materiaal. Wat ontdek je? Is het ene materiaal makkelijker? Wat voor lijnen levert het op? Wat past bij jou?

Heb je met deze oefening iets leuks ontdekt? Is er iets moois uit voorgekomen? Deel het in een reactie hieronder.

Stuur ook Observatiepost

Vind je het leuk om ook eens observatiepost te maken en te sturen? Kijk op www.observatiepost.com. En ben je nieuwsgierig naar wat ik terugkreeg? Dat zie je hier.

Abonneer
Mail mij:
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Close
0
Schrijf een reactiex