Natuurtekenen

437

A

fgelopen weekend trok ik er weer eens op uit naar de duinen. Dit keer niet, zoals meestal, met mijn fototoestel maar met een schetsboek. Er zijn namelijk een aantal voordelen van schetsen ten opzichte van fotograferen.

Als je iets schetst, kijk je beter

Bij het maken van een foto ben je vooral met het apparaat en de instellingen bezig. Je bekijkt de wereld door het kleine schermpje van je telefoon of camera. Al ben je bezig met de compositie, het blijft bij het totaalplaatje en je kijkt niet naar de details. Thuis bekijk je het resultaat en het onderwerp misschien nog wat nauwkeuriger, maar er is een grotere kans dat de foto – en de herinnering – ergens in een mapje op de grote hoop belandt.

Die zogenoemde camera’s kunnen alleen maar zien wat het oog ziet. Met tekenen kun je het hart ontdekken”

– Uit het boek ‘De Zusterklokken’

Als je iets moet tekenen, moet je alle details nauwkeurig bekijken en in je opnemen. Tijdens het schetsen focus je even helemaal op het onderwerp, waardoor het moment veel beter opgeslagen wordt in je geheugen. Dat effect bereik je al door alleen maar te kijken, zonder te fotograferen. Van fotograferen wordt je brein namelijk een soort van lui “De camera onthoudt het wel. Hoef ik het niet meer te doen”. In dit artikel wordt dat mooi uitgelegd.

Schetsen gaat eigenlijk best wel snel

Ja eens, schetsen duurt langer dan fotograferen. Als ik geen tijd heb (of denk te hebben), grijp ik dus sneller naar mijn camera dan mijn schetsboek. Maar eigenlijk is dat een beetje onzin, want schetsen hoeft helemaal niet lang te duren. Je kunt ook een hele ruwe schets maken. Je neemt dan evengoed veel details in je op. De schets is dan niet het doel of eindresultaat, maar een hulpmiddel om iets – een sfeer, een compositie of vluchtig idee – te onthouden.

Als je schetst word je onderdeel van je omgeving

Je bent even heel stil en gefocust. Dat hebben de dieren ook wel door, dus de vogels fluiten weer hun wijsje (in plaats van hun veelgehoorde alarmroep). En weet je wat extra mooi is? Omdat je zo stil zit te zijn, beginnen je steeds meer details en geluiden op te vallen – alsof je een soort ‘hyper senses’ krijgt. Ik ervaar bij het buiten schetsen al na een paar minuten een diep gevoel van zen, waarbij al mijn zintuigen als het ware open gaan staan. Een ervaring die je misschien niet zo vaak meer hebt, omdat we geneigd zijn om tijdens het wandelen flink door te stappen. Ik schrok me dan ook een hoedje toen er heel vlakbij ineens een grote tak van een boom brak en viel. Nogal ‘Blair Witch’ achtig eigenlijk.

Vaker schetsten

Schetsen en fotograferen hebben elk hun eigen charme. Voor mij was dit weer een fijne reminder om weer wat vaker te schetsen in plaats van te fotograferen.

Wil jij ook beginnen met buiten schetsen?

Lees de serie Start je art journal, bekijk de Struintips of lees de artikelen over tekenen.

Fotografeer of schets jij liever? Laat het weten in een reactie onder dit bericht of tag @struinkunst op Instagram en gebruik de hashtag #struinkunst 

Bewaren

BewarenBewaren

close

LEES ALS EERSTE DE NIEUWSTE BLOGS + ONTVANG EXCLUSIEVE TIPS EN INSPIRATIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Struinkunst © Copyright 2020
Close