Wist je dat schrijven kan helpen om je creativiteit een boost te geven? Met dagelijkse schrijfoefeningen (ook wel schrijfmeditatie genoemd) breng je focus aan in je dag en kun je antwoorden vinden op vragen. En no worries; voor deze oefeningen hoef je absoluut niet te kunnen schrijven. In dit artikel deel ik mijn favoriete schrijfoefeningen, geef ik 3 voordelen van schrijven en… last but not least; omdat je dagelijks hele bladzijden vol pent en al dat papier weggooit, vertel ik ook wat meer over het herbruikbare notitieboekje van MOYU dat ik graag gebruik voor mijn morning pages.
Snel naar:
+ Mijn favoriete schrijfoefeningen
+ 3 voordelen van schrijven
+ Morning pages met MOYU
Schrijven is nadenken op papier
Een schrijfoefening (ook wel schrijfmeditatie genoemd) komt erop neer dat je al je gedachten op papier zet, een soort mega braindump. Zo’n schrijfoefening helpt om antwoorden te vinden op vragen en om intenties te zetten. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar dat is het niet. Voor mij is schrijven nadenken op papier. Ik maak regelmatig mee dat ik al dagen loop te piekeren over iets en al schrijvend tot een antwoord kom.
Mijn favoriete schrijfoefeningen en boeken
Zodra ik merk dat ik niet de dingen doe die ik eigenlijk zou willen doen, dat mijn focus bij de verkeerde dingen ligt of als mijn gedachten in rondjes draaien, keer ik terug naar mijn twee favoriete schrijfoefeningen: de morning pages en de punt-lijn meditatie uit de boeken van Julia Cameron en Joey Brown.
Geniet je van alle inspiratie en wil je Struinkunst steunen? Koop deze boeken dan via onderstaande affiliate partners. Jij betaalt niets extra en ik krijg een kleine vergoeding, waarmee ik gratis inspiratie en kunstlessen kan blijven delen.
Morning pages van Julia Cameron
In het kort mijn versie van deze oefening: schrijf dagelijks, vlak na het opstaan, drie a vier pagina’s vol. Begin gewoon met schrijven; schrijf wat in je opkomt. Ook als je niet verder komt dan ‘ik weet niet wat ik moet schrijven, wat is dit stom om te doen’. Alles is goed. Gaandeweg gaan je bepaalde thema’s opvallen, waar je iets mee kunt. Of je ontdekt antwoorden op problemen waar je mee zit. Deze oefening is onderdeel van een groter geheel van affirmaties en creatieve opdrachten. Voor het beste effect raad ik je Julia’s boek aan.
De morning pages uit het boek The artist’s way van Julia Cameron doe ik het vaakst. Het schrijven brengt me telkens terug bij de kern en geeft me antwoord op de vraag waarop ik zou willen focussen. Als ik lang niet geschreven heb, kan het een paar ochtenden duren voor de inzichten op hun plek vallen. De truc van de morning pages is om ze meerdere dagen, en liefst langer, achter elkaar te doen, zodat patronen gaan opvallen. Hier lees je een uitgebreide review van het boek en meer uitleg over hoe je zelf de Morning pages kunt toepassen.

Punt-lijn meditatie
In het kort mijn versie van deze oefening: zet een punt op papier en houd je pen een poosje stil. Breng je ademhaling tot rust, starend naar de punt. Als er een woord of gevoel opkomt, schrijf je dat woord op. Na een paar minuten, begin je vanuit de punt een doorgaande lijn te tekenen. Probeer niet teveel na te denken of te sturen, laat de vormen ontstaan. Laat daarna het tekenen overgaan in schrijven en schrijf door zolang je wil. Analyseer na afloop niet alleen wat je schreef, maar ook hoe je lijn is. Wat zegt dit jou?
Ook deze oefening is onderdeel van een groter geheel. Zoals de ondertitel op het boek treffend zegt ontdek je je ware verhaal; jezelf, je missie en je intuïtie.
Deze punt-lijn meditatie uit het boek Schrijven naar bewustzijn van Joey Brown doe ik als ik niet weet over welk thema ik wil schrijven (dan zie ik wel welk woord er in me opkomt) of als ik juist een specifiek thema wil onderzoeken (dan schrijf ik eerst het woord op en daarna de punt). Joey noemt het moment dat de lijn overgaat naar schrijven ‘het wilde schrijven’ en dat klopt. Mijn bewegingen zijn losser, door de meditatie en het tekenen, en mijn gedachten stromen zo snel, dat mijn hand het niet bijhoudt. Mijn handschrift is meestal onleesbaar. Dat geeft niet, want de antwoorden komen evengoed en het hoeft niet bewaard te worden.
Goed idee om het schrijven weer eens op te pakken. Een oefening die ik fijn vind: laat je gedachten 1 à 2 minuutjes gaan en kies een woord uit je gedachten. Zet dat woord als titel op papier. Zet een wekker op 10 minuten en ga zonder aarzelen associërend schrijven. Van gedachte op gedachte en pas stoppen als de 10 minuten om zijn. Daarna lees je terug, met de vraag in je hoofd, wat deze tekst je vertelt en welke emoties je erbij voelt.
Margaret van Bit of Color

3 voordelen van schrijven
1: Schrijven geeft focus
Een groot deel van creativiteit bestaat uit focus. Mensen die zeggen dat ze ‘creatiever willen worden’ noemen vaak gebrek aan tijd als reden dat ze niet beginnen. Tijd maken, begint bij keuzes maken; het beroemde ‘Nee zeggen tegen een ander, is ja zeggen tegen jezelf’. Toch is het lastig, want er lekt veel tijd weg. De morning pages helpen mij om te achterhalen waar het ‘mis’ gaat. Al schrijvend benoem ik de pijnpunten, inzichten en intenties (vandaag ga ik …). Zo helpt het om meer focus te vinden.
2: Schrijven geeft antwoorden
De theorie erachter weet ik niet, maar ik kom sneller tot antwoorden als ik schrijf dan als ik erover na ga zitten denken, wat meestal resulteert in piekeren. Ik vermoed dat het komt, doordat je je brein met schrijven iets te doen geeft (handoogcoordinatie, spierbewegingen, etc). Net als bij wandelen en fietsen, bereik je daarmee een modus waarin je sneller inzichten en ideeën krijgt.
3: Schrijven maak creatiever
Hoewel mooi schijven niet het doel is van deze schrijfoefeningen, oefen je wel met schrijven en soms levert dat mooie zinnen op. De punt-lijn meditatie voegt daar doodlen aan toe. Ook hier gaat het absoluut niet om het eindresultaat, maar soms ontstaat er spontaan iets dat het bewaren waard is.

Morning pages met MOYU
Toen ik begon met dagelijks schrijven, schreef ik – met enig schuldgevoel – al snel een schetsboek vol. Omdat je dit soort schrijfsels niet bewaart, belandt al dat papier na gebruik in de papierbak. Zonde! Daarom kocht ik een aantal jaar geleden een uitwisbare notebook van MOYU* voor mijn morning pages. Voor zover ik kan inschatten een duurzamere keuze. Als het boekje vol is, veeg ik alles uit en begin ik weer opnieuw.
In tegenstelling tot andere uitwisbare notitieboekjes, is het steenpapier van MOYU wat stroever/matter. Ook al lijkt het net niet helemaal op papier, het papier voelt wel prettiger en echter aan dan de boekjes die meer op een whiteboard lijken met dito stift. Schoonmaken kan met het bijgeleverde doekje of een zacht microvezeldoekje en wat water. Volgens MOYU is een vel papier tot 500 keer herschrijfbaar en dat geloof ik graag, want na drie jaar ziet mijn boekje er nog prima uit en het papier vertoont nog geen spoor van slijtage.
Meer schrijven?
Vind je het leuk om meer te doen met schrijven, teksten en poëzie? Lees dan ook eens deze artikelen:
+ Struingedichten maken
+ Begin met dichten met Vind je stem
+ Art journal- en woordkunstenaar Jenny de Bode