Mirja Nature Art – een natuurdagboek vol kleine natuurbelevenissen

Deel 7

In deze serie laat ik struinkunstenaars aan het woord; over zichzelf en over hun werk.

1 december 2021

Mirja Brandorff houdt een natuurdagboek of nature journal bij, waarin ze haar natuurbelevenissen – vaak direct buiten – vastlegt met aquarel, fineliner, potlood, gouache, acrylverf en ook gedichten. Ze experimenteert graag met combinaties van materialen en ze houdt van de transparantie en de prachtige kleuren van aquarelverf. De natuur en het landschap zijn de rode draad in haar werk. Haar natuurdagboek is daarmee de basis voor al haar andere illustraties en kunst.

Kun je kort iets over jezelf vertellen?

Ik ben Mirja Brandorff. Ik houd een natuurdagboek bij en ik maak natuurillustraties en schilderijen geïnspireerd door de natuur om me heen. Ik woon in het oosten van Friesland, in de prachtige Friese Wouden. De wortels van mijn natuurdagboek liggen in mijn jeugd. Tekenen, natuur en struinen zijn altijd al met elkaar verweven geweest.

Zelf zo’n leporello maken? Hier lees je hoe je dat doet.

Ik was een buitenkind en geïnteresseerd en verwonderd over alles wat buiten groeit en bloeit. Vanaf ongeveer mijn achtste jaar neem ik mijn schetsboek mee op mijn struintochten om alles wat ik zie te vast leggen. Zo heb ik de natuur om mij heen leren kennen en leren tekenen.

In de loop van de tijd werden mijn tekeningen steeds uitgebreider en kleurrijker. Dit deed ik allemaal op losse vellen die ik later in een map stopte. Door de jaren heen ben ik dit blijven doen, in sommige perioden intensiever dan andere.

Ook heb ik diverse teken- en schildercursussen gevolgd bij kunstenaars en heb ik met veel verschillende materialen gewerkt. In heb een fase gehad waarin ik meer surrealistische abstracte schilderijen maakte met acrylverf. Toch kom ik steeds weer terug bij een meer naturalistische manier van werken.

Educatie is een belangrijk thema in mijn werk; dat kijkers via mijn werk hun kennis vergroten over de natuur in Nederland.  

Als kunstenaar/illustrator maak ik zowel vrij werk als werk in opdracht. Het werk dat ik in opdracht maak, is vaak ten behoeve van natuur educatieve doeleinden. Daarnaast werk ik ook als natuurgids voor kinderen (basisschool leeftijd). Wat een prachtig werk om kinderen mee naar buiten te nemen en ze in contact te brengen met de natuur. Het is geweldig om de verwondering en creativiteit te zien bij kinderen, die als vanzelf ontstaat.

Wat betekent struinen voor jou?

Struinen is helemaal verweven in mijn leven. Het is een soort levenshouding. Voor mij is struinen vrijheid, avontuur, ontdekken en verwonderen. Regelmatig raak ik tijdens dit proces vol ontzag over de schoonheid van de natuur en voel ik me dankbaar voor onze mooie planeet en alles wat er leeft. Deze ontdekkingen over een plant een dier of een landschap leg ik vast door middel van illustraties, schetsen en korte aantekeningen. Soms maak ik er kleine gedichtjes bij.  

Kun je jouw kunst omschrijven?

Mijn werk is realistisch, ik leg vast wat ik zie en het liefste op het moment zelf. Ik probeer ook de sfeer van het moment vast te leggen en welk gevoel ik erbij heb. Daarnaast is taal belangrijk in mijn werk. Mijn natuurdagboekpagina’s zijn een combinatie van beeld en tekst. Het bijhouden van een natuurdagboek of nature journaling is een vorm van verslaglegging, eentje die je helemaal op je eigen manier kunt vormgeven.  

Hoe geef jij struinen een plek in je werk?

Mijn natuurdagboek is eigenlijk één groot struinverslag. Als ik buiten ben, zet ik al mijn zintuigen open. Ik vind het heerlijk om rond te lopen, of gewoon even ergens te zitten en mij heel bewust te zijn van mijn omgeving. Ik kan enorm genieten van het geluid van boomtoppen die ruisen in de wind en de geur van het bos in de herfst. Maar ook de vele kleuren van paddenstoelen of juist de ingetogen tinten van een winterlandschap.

Als ik buiten rondstruin is er altijd wel iets dat opvalt, doordat ik het steeds weer zie of omdat het heel erg in het oog springt. Gisteren zag ik steeds weer geweizwammen staan op boomstronkjes en dan moet ik het vastleggen. Soms is het ook een gevoel dat ik krijg bij een landschap of een bepaalde lichtinval, ik kan dan niet anders dan het vastleggen in mijn natuurdagboek.

Nieuwsgierigheid is ook belangrijk bij het struinen. Er liggen altijd weer verrassingen en nieuwe ontdekkingen op mij te wachten. Ik word er enthousiast van en ik wil er meer over weten en die kennis en het enthousiasme wil ik graag delen!

In mijn natuurdagboek gebruik ik meestal aquarelverf. Ik heb een pocketsetje in een kleine schoudertas in combinatie met waterkwasten. De waterkwasten zijn ideaal voor het maken van schetsen buiten. Je kunt er lekker snel mee werken en je hoeft geen potje water mee te nemen. Ik heb ook een oude sok mee die ik om mijn pols kan binden, om mijn kwast mee af te vegen. 

Sommige illustraties uit mijn natuurdagboek gebruik ik voor kaarten en posters.  Ik vind het een hele mooie manier om op deze manier kennis over te dragen en mensen te verbinden met de natuur in hun directe omgeving.

Wat is je droom?

Mensen verbinding laten maken met de natuur in hun directe omgeving en met zichzelf, door middel van mijn illustraties en het onder de aandacht brengen van nature journaling als activiteit.

Ik hoop dat kijkers anders naar hun omgeving gaan kijken en zich er meer mee gaan verbinden.

Ik ben ervan overtuigd dat het een positief effect heeft op zowel de mens als de natuur om haar/hem heen! Bovendien is regelmatig tijd doorbrengen in de natuur heel goed voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Nature journaling is een manier om even helemaal op te gaan in dat wat jij ziet, hoort, ruikt of voelt en te focussen op details die je anders nooit had ontdekt!

Wat is jouw ultieme struintip?

Stel jezelf geen doelen, maar wees nieuwsgierig en verbind je met je omgeving door al je zintuigen open te zetten. Laat je verrassen door dat wat zich aandient en laat verwondering haar werk doen!

Waar kunnen we meer van jou zien?

Op mijn website deel ik mijn natuurtekeningen en een blog met nature journal inspiratie. je kunt me ook volgen op Facebook of Instagram.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

 1. Zo prachtig hoe Mirja de natuur tekent en beleeft.Ik leer veel door haar verhalen te volgen op Facebook.Super hoe zij kinderen en volwassen inspireert met haar natuurkunst.Hier wordt je blij van.Dank je wel Mirja voor je mooie verhaal en tekeningen

  1. Lisette Lisette Author says:

   Ja mooi he, Minke? Ze heeft zo haar eigen stijl. Ik geef je compliment aan haar door 🙂

 2. Prachtig hoe je beschrijft dat de natuur zelf haar verhaal vertelt. En van jouw nature art genieten we allemaal. Trots om jou in ons klystergidsenteam te hebben. Jij laat kinderen de natuur beleven! Liefs, Marjolein Staal, teamleider NME De Klyster.

  1. Lisette Lisette Author says:

   Wat leuk, Marjolein! Daar mag je zeker trots op zijn! En ik ben weer trots dat ze haar verhaal wilde vertellen hier op Struinkunst.

 3. Super dat je dit doorgeeft. Ik word heel enthousiast en wil nu echt ook gaan tekenen op mijn wandelingen. Dank je wel.

  1. Lisette Lisette Author says:

   Leuk, Tedda! Precies onze bedoeling 🙂

 4. Ik heb genoten van het interview en je werk. Herken mijn jonge ik in jou ( was ook natuurgids, tekende en verzamelde van alles wat ik tegenkwam) en krijg weer tekenkriebels. nu leg ik alles vast op foto maar ga, ook door Lisette, weer aan het tekenen. Dank voor het meegenieten .

  1. Lisette Lisette Author says:

   Wat een mooi compliment Marisca! Dankjewel ♥️

 5. Geweldig mooi om op zo’n manier de natuur in te trekken. Daar gebeurt het ook! Fantastisch hoe Mirja dat kan illustreren. En uit draagt aan anderen; daar is haar werk zo mooi voor! Complimenten!
  Bedankt voor dit fijne interview met haar, Lisette. Mooie mensen zijn zo inspirerend!

  Hartelijke groet, Marga🌿
  @MooisVanMarga op Instagram.

  1. Lisette Lisette Author says:

   Graag gedaan Marga en een mooi compliment voor Mirja. Ik zal het aan haar doorgeven!

Like
Close
Close