Travel art kit in een blikje maken

456
Doen!

Deze kleine travel art kit bevat alle teken-en schildermaterialen die je nodig hebt onderweg.

Met de vakantie in aantocht was ik op zoek naar een manier om zo compact mogelijk mijn tekenmaterialen mee te nemen. Wij kamperen in een oud VW busje, heel knus maar ook weinig ruimte. Nou levert dat ene etuitje niet echt problemen op, maar ik hou wel van een uitdaging dus ik zocht uit hoe klein ik een travel art kit kon maken. En deze is zo klein geworden – die past gemakkelijk in je tas of in je etui.

He who would travel happily must travel light

– Antoine de Saint-Exupery

De grootste uitdaging was ‘hoe neem ik water mee?’. Ik begon met een dagcreme tester doosje, maar dat neemt nog best wat ruimte in. Uiteindelijk kocht ik toch een Sakura Koi water Brush met waterreservoir. Daarnaast heb ik een klein leeg potje mee in mijn tas waar ik wat water in kan doen. De Sakura Koi schildert niet vervelend, maar mijn (op maat gezaagde) penseel van marterhaar is toch net even beter, dus ik vind het fijn om ze allebei te kunnen gebruiken. Als ik echt heel licht wil wandelen, neem ik geen extra water mee – dan is het waterpenseel voldoende.

Hier zie je het blikje in actie. Ja ik weet het, ik speel vals. Dat zijn heel veel schetsboekjes en pennen…

Travel art kit in een blikje

Equipment

 • Blikje: Barkleys (of ander klein blikje)
 • Kleine zaag of scherp stanleymes
 • Acrylmedium
 • 3D Glossy accents
 • Potlood
 • 4 napjes aquarelverf
 • Zelfklevend magneetplaat
 • Aquarelpenseel
 • Kneedgum
 • Stukje schuurpapier
 • Klein stukje keukenpapier
 • Klein stukje schetspapier

Let's create!

 • Zaag de potloden op lengte zodat ze in het blikje passen.
 • Je kunt potloden prima slijpen op een stukje schuurpapier. Dat scheelt een hoop ruimte! Knip een stukje schuurpapier op maat.
 • Ik zaagde een stukje van een van mijn aquarelpenselen af. Je kunt ook een reispenseel of penseel met waterreservoir kopen.
 • Zet onder elk aquarelnapje een stukje zelfklevend magneetplaat. Zo blijven ze in het blikje zitten en je kunt ze nog verplaatsen.
 • Maak een mengbakje van het deksel door deze in te smeren met acrylmedium. Op metaal zal aquarelverf niet prettig mengen, door het acrylmedium blijft het waterige mengsel wel op z'n plek.
 • Om echte mengbakjes te maken, maakte ik vakjes met 3D Glossy accents. Ik heb het niet getest, maar ik vermoed dat je dit ook met lijm kunt doen. Als het maar niet teveel wegvloeit, zodat het als een 'dijkje' opdroogt en het moet natuurlijk watervast zijn.
 • Voeg een stukje kneedgum en een schetspapiertje toe.

Notities

Struinkids: Een travel art kit is heel leuk om met of voor kinderen te maken. Laat ze zelf de kleuren aquarel uitkiezen en het blikje vullen met alle materialen. En daarna natuurlijk met een schetsboek op pad!
Doelgroep: Kinderen, Volwassenen
Keyword: Struinen

Heb jij ook een travel art kit gemaakt?

Laat het zien in de Struinkunst galerie of op Instagram en gebruik de hashtag #struinkunst.

Dit bericht bevat affiliate links naar Bol.com (lees hier hoe dat werkt). Ik verwijs alleen naar boeken/producten die ik zelf heb gekocht en waar ik enthousiast over ben.

Black Friday 2020Black Friday 2020

Reacties

 1. Hedda says:

  Ik ben mijn eigen travelkit aan het samenstellen. Welke aquarelkleuren neem jij mee de duinen in? Ik vind het lastig een keuze te maken.

  1. Hoi Hedda, wat leuk!

   Ik heb geen vaste set kleuren, maar wissel regelmatig. Wel zorg ik ervoor dat ik altijd minimaal 1 blauw, 1 rood en 1 geel meeneem, zodat ik alle kleuren kan mengen. Er zijn theorieën over welke kleuren je dan mee zou moeten nemen, maar ik lap de regels graag aan mijn laars 😉 Op de foto zie je 4 napjes; een indigo, oker, een heldere rood (ik weet niet meer welke) en 1 omber (‘verpest’ met een dotje donkerder rood). De meeste schilders zullen geen indigo kiezen, maar bijvoorbeeld ultramarijn. En in plaats van oker is cadmium geel vaak weer wat gangbaarder. Als ik meer napjes meeneem voeg ik vaak ultramarijn, een heldere geel en Quinacridone roze toe – die laatste vind ik gewoon heel mooi en hij mengt goed met indigo.

   Ik zou zeggen; kies wat je mooi vindt. Experimenteer met verschillende tinten geel, blauw en rood door mengproefjes te maken en kies dan de combinatie van kleuren die voor jou de mooiste resultaten opleveren. Vervang af en toe een van de kleuren met een andere tint om te zien welk effect dat heeft.

   Ik zal binnenkort een artikel plaatsen over het mengen en kiezen van kleuren!

   1. Hedda says:

    Dank je. Waarschijnlijk is het idd een kwestie van gewoon kiezen en gaan. I.p.v. eindeloos nadenken haha

    1. Zeker! Je kunt altijd weer wisselen. Naar aanleiding van jouw vraag heb ik een nieuw artikel geschreven over het kiezen van kleuren om je op weg te helpen: https://struinkunst.nl/kleuren-verf-kiezen-en-mengen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wat vond je van deze diy/kunstles?
Like
Close
Struinkunst © Copyright 2020. All rights reserved.
Close