Struinuitrusting

ls ik op pad ga om te wandelen, neem ik bijna altijd mijn camera en vaak ook schetsspullen mee. Alles zo compact mogelijk, zodat het in mijn kleine rugzak past met nog genoeg ruimte voor een jasje, boek, flesje water, thee en wat boterhammen. Kijk je mee?

7 mei 2020

Van camera tot schetsboek, van tas tot jas. Je struinuitrusting is de start van je (creatieve) struinavontuur. Comfortabel en fijn kunnen struinen is het allerbelangrijkste. Het is zonde als je eerder naar huis moet, omdat je vergat water mee te nemen of niet de goede schoenen aanhad. Je uitrusting is ook heel persoonlijk en kan veranderen afhankelijk van het weer of de afstand die je gaat lopen. Hieronder vind je een aantal tips om je op weg te helpen.

buiten tekenen etui

Wandeluitrusting

Wandelschoenen
Een goede uitrusting begint bij je schoenen. Maak je lange wandelingen of ga je over oneffen terrein, dan zijn wandelschoenen onontbeerlijk. Laat je adviseren in een goede outdoor winkel, zoals Bever.

Kleding
Minstens zo belangrijk als je schoenen. Vooral als je veel stilzit, tijdens het tekenen of fotograferen, is het belangrijk om een extra laagje in je tas te hebben; een jas, een trui of misschien zelfs een dekentje.

Rugtas
Als je veel (gewicht) meeneemt, is een goede rugzak belangrijk. Er bestaan speciale fototassen en wandelrugzakken. De ervaring leert dat je meestal een concessie moet doen; de beste fototas is of heel duur of op de langere termijn niet comfortabel. De beste wandelrugzak is meestal niet de beste fototas.

Wil je een rugzak kopen? Bij Bever* (waar ik de rugzak hieronder kocht) krijg je goed advies en bij de ANWB* (waar ik de bruine rugzak op de bovenste foto kocht) vind je rugzakken met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Ik kies voor wandelcomfort met een wandelrugzak (Lowe Alpine* 22 liter) met daarin een losse BYOB fototas van Tenba*. Door de heupband en het goede draagsysteem van de rugtas kan ik urenlang wandelen zonder het gewicht te voelen. De keerzijde is dat ik iets minder makkelijk bij mijn camera kan, maar dat neem ik absoluut voor lief.

Tekenspullen

Schetsboek
Logischerwijs is een klein schetsboek ideaal voor onderweg, bijvoorbeeld de vierkante Talens Art Creation (15×15 cm) of de wat dikkere Seawhite of Brighton. In het artikel Een schetsboek kiezen lees je meer schetsboekentips.

Etui
Wat je aan tekenspullen meeneemt is persoonlijk. Verzamel eerst de materialen die je nodig hebt en zoek dan een etui erbij. Heb jij aan een paar potloden en een schaar voldoende, dan hoef je geen hele grote etui mee te nemen. Heb je veel materialen mee dan is de etui van Nomad een aanrader; zeer ruim en met veel vakjes.

De pennen of potloden die ik voor het grijpen wil hebben, zitten in de lusjes op de bovenste flap. In dit vak zit meestal wel een vulpen en vaak ook een Pigma Micron fineliner. In het grote vak eronder zitten meer pennen en potloden en achter de ritsjes zitten dingen die handig zijn, maar die ik niet zo vaak nodig heb, zoals een schaar of mesje.

Teken- en schildermaterialen
Wat je aan teken- en schilderspullen meeneemt is heel persoonlijk. Het is ook afhankelijk van met welke technieken je werkt. Weet je echt niet wat je mee moet nemen, begin dan met zo min mogelijk materialen waarvan je zeker weet dat je ze gebruikt. Vul gaandeweg je etui aan met wat je nog mist. Zo voorkom je dat je teveel meeneemt zonder het te gebruiken.

Blikje aquarelverf
Als ik heel licht wil wandelen, neem ik alleen een schetsboek en het blikje aquarelverf mee. Ik vervang dan een paar van de napjes verf door enkele kleine potloden en ik haak één vulpen of fineliner aan mijn schetsboek.

Fotocamera

De meeste smartphone camera’s zijn behoorlijk goed, maar er gaat niets boven een ‘echte’ camera, omdat je meer creatieve effecten – zoals een mooie onscherpe achtergrond – kunt bereiken. Bovendien kun je fotograferen zonder afgeleid te worden door je mobiel. Op deze foto’s zie je een Canon Eos RP* met een prime lens van 85mm* en 35mm*. Wat fijn is, is dat deze camera een kantelbaar scherm heeft. Handig als je onder vreemde hoeken of vlak boven de grond wilt fotograferen (en dat wil je! ♥).

Tip: Wil je niet meteen een hele dure camera kopen dan kun je kijken naar een tweedehands of je laten adviseren over een goed instapmodel. Beknibbel liever niet op het objectief (de lens) – veel mensen onderschatten hoeveel invloed deze heeft op je foto’s.

Ook handig om mee te nemen

Tekenpas
Nee, dit heeft niets te maken met een pas om ergens te mogen tekenen. Het gaat hier over de akelige beestjes die lyme over kunnen dragen. Als je buiten in het bos of duin gaat tekenen, loop je nou eenmaal risico op een teek en het is belangrijk om deze binnen 24 uur te verwijderen. Een tekenpas is een plastic kaartje ter grootte van een bankpas die je kunt gebruiken als tekentang. Er zijn zeker betere tekentangen dan deze kaartjes, maar omdat je ze in je portemonnee steekt, heb je er altijd eentje bij je.

Verrekijker
Je weet maar nooit wat er op je pad komt. Vooral als je een tijdje stil zit te tekenen, gaan de dieren weer hun gewone gang. De perfecte kans om vogels of wild te spotten!

Eten en drinken
Klinkt als een no brainer, maar wie weleens ‘even een kort rondje ging lopen’ om vervolgens mateloos afgeleid door al het moois twee uur onderweg te zijn, weet hoe fijn het is om altijd minstens een flesje water mee te hebben.

Wat is jouw standaard uitrusting tijdens het wandelen of buitentekenen? Deel het gerust in een reactie hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like
Close
Close