Deze kunstles is het vervolg op de kunstles natuurprints maken met de gelli plate. Maak prints met veren, schelpen, behang, hout, kanten kleedjes en zelfs knipsels uit tijdschriften. Vooral veel kijken en daarna zelf experimenteren.
Printen in het kort
De gebruikte techniek bij al deze prints is telkens dezelfde: druk het te printen materiaal zachtjes in de uitgerolde verf op de Gelli plate, haal het er weer af (de afdruk staat nu in de verf) en druk de print af op papier. Zie de kunstles Natuurprints maken met de gelli plate voor de uitleg van deze printtechniek.
Dit heb je nodig:
+ Gelli plate (Bekijk op Bol*)
+ Inktroller (Bekijk op Bol*)
+ Mixed media papier (Bekijk op Bol*), ik gebruik graag Fabriano Accademia
+ Acrylverf, ik gebruik graag Ara (Bekijk op Gerstaecker) of Amsterdam (Bekijk op Bol*)

Effecten maken met de gelli plate
Instructions
- BoombastBoombast, hoe gegroefder hoe beter, geeft grillige effecten. Stukjes boombast zijn meestal niet recht, dus je kunt ze het beste met de ronding mee door de verf rollen. Geef redelijk wat druk, de gelli plaat geeft wel mee. Controleer vooraf of er geen scherpe stukjes aan de bast zitten, zodat je de plaat niet beschadigt.
- SchelpenSchelpen rol je met een zachte, soepele beweging door de verf. Zo creëer je een soort vleugels.
- Schijfjes houtZulke schijfjes vind je een enkele keer in het bos of op een camping bij de vuurplaats. Je maakt er mooie ronde prints mee. Net als bij boombast druk je het schijfje redelijk stevig op de gelli plate.
- BehangstaaltjesMisschien wel ieders favoriete knutselmateriaal; behangstaaltjes van de bouwmarkt! De stalen met structuur lenen zich perfect voor deze printtechniek.
- Kanten kleedjesOp de foto zie je een plastic kanten sierkleedje. Je komt ze weleens tegen in de kringloop. Doordat ze heel plat zijn (platter dan een echt gehaakt kleedje) zijn ze perfect om mee te printen. Kwestie van in de verf leggen, even de roller over de achterzijde, eraf halen en printen.
- VerenVeren geven een zacht en subtiele afdruk. Hier drukte ik eerst een vlak schijfje hout in de uitgerolde verf en daarna de pauwenveer. Het effect doet denken aan de maan…
- Tijdschrift transfersPure magie! De eerste keer geloof je bijna niet dat dit kan. Je hebt hier redelijk glad/glossy tijdschriftpapier voor nodig dus soms is het even uitproberen voor je het juiste magazine gevonden hebt.Vooral afbeeldingen met veel contrast (licht-donker) lenen zich goed voor deze techniek. Je hoeft er niets bijzonders voor te doen; je legt het papier in de verf, zachtjes wrijven op de achterzijde en meteen verwijderen. Je ziet na het verwijderen de afbeelding al – heel magisch – in de verf staan. Lukt het niet meteen? Probeer dan dit: zoek nog gladder tijdschriftpapier en/of afbeeldingen met nog meer licht-donker contrast.
Verder experimenteren
En nu jij! Probeer bovenstaande materialen en experimenteer verder met meer materialen uit je huis of je tuin. Vind je het leuk om het resultaat te delen? Upload een foto in een reactie hieronder. Let’s create!
Meer doen met de Gelli plate?
- Hier leer je de basis van deze techniek
- In deze exclusieve kunstles (onderdeel van de Tribe) zie je hoe je nette witte randen om je prints maakt.
Hoi Lisette, zo leuk om je in Den Bosch te ontmoeten. Ik heb nu ook een Fabriano Accademia blok in huis, maar nog niet gebruikt. Ik wil je graag een eigenlijk mislukte gelliprint laten zien (op papier uit een goedkoop blok met ring, de kleine gelliplate past daar mooi op). Met een stempelafdruk is zelfs van een mislukt exemplaar nog iets leuks te maken. Ik gebruik graag blad van bomen en planten voor mijn prints.
Helemaal wederzijds, zo inspirerend! En geweldig hoe je jouw kunstkneusje hebt omgetoverd, want als achtergrond is hij leuk zeg. Het is ook een mooi voorbeeld van wat je nog meer met de Gelliplate kunt doen door natuurmaterialen als stempel te gebruiken (ik zal die techniek ook eens aan bod laten komen hier). Dankjewel voor het delen!