Wandelen en daarna tekenen is een heel fijne manier om al je zintuigen open te stellen en je creativiteit aan te slingeren – het is eigenlijk bosbaden, meditatie, mindfulness en zen-tekenen ineen. Met meditatief tekenen word je opmerkzamer en je ontwikkelt meer oog (en oor, gevoel en neus) voor je omgeving. Het brengt ook rust in je hoofd.
Door op de kleine dingen in te zoomen zijn je gedachten even niet bij de grote dingen die je aandacht opslokte.
Lisette Mathilda Platjouw
In deze kunstles combineer je tekenen met schrijven. In de foto’s zie je zinnetjes van wat ik dacht, hoorde en voelde tijdens het tekenen. Eigenlijk voelt het heel kwetsbaar om dit hier te delen, maar ik doe het toch. Hopelijk trekt jou dat over de streep om je tekeningen en gedachten ook vrij te laten stromen – ondanks je eigen onzekerheid hierover.
Laat het eindresultaat los
Deze opdracht kan onwennig voelen; ongetwijfeld gaat je interne criticus er van alles van vinden. Het is dan ook een goede oefening in het loslaten van het idee dat het altijd ‘goed’ moet zijn. Ik nodig je graag uit om het eens te proberen! En wil je meer tips om de perfectionist in jezelf los te laten? Dan kan het artikel Eerste hulp bij perfectionisme helpen.
Meditatief tekenen
Materialen
- Schetsboek
- Tekenmaterialen naar keuze, een pen of potlood is al voldoende
Instructies
Stiltewandeling
- Wandel in stilte. Hou je blik zacht en schuin voor je op de grond.
- Begin met luisteren. Spits je oren – hoor de geluiden om je heen zonder er iets van te vinden of er iets mee te moeten.
- Daarna focus je op voelen – voel je kleding tegen je huid, de wind tegen je gezicht en je handen, misschien wel je armen en je benen.
- Na een tijdje focus je op je reuk – wat ruik je? Ruikt het anders onder loofbomen dan onder naaldbomen? Komen er vleugjes van iets anders voorbij?
- Als laatste focus je op wat je ziet – kijk naar de dingen op de grond en kijk om je heen. Je bent nu waarschijnlijk al zo gefocust dat je de dingen heel anders – veel intenser – ziet.
Verzamelen
- Nu je al je zintuigen optimaal hebt geactiveerd, begin je met het verzamelen van mooie vindsels. Denk aan boombladeren, takjes, steentjes, schelpen en misschien wel botjes van dode diertjes. Kijk gewoon wat je mooi vindt en raap het op. Blijf focussen op horen, voelen, ruiken en zien.
Tekenen
- Zoek een fijne plek, waar je lekker kunt zitten en leg alles wat je gevonden hebt voor je neer. Hou nog steeds de focus op je zintuigen vast.
- Teken nu de voorwerpen na. Doe dit op een manier die bij jou past. Ik heb bijvoorbeeld vrij snelle schetsjes gemaakt en er daarna kadertjes om getekend. Het mag ook heel precies en gedetailleerd. Er bestaat geen goed of fout, het doel is dat je kijkt en tekent en even helemaal opgaat in het moment.
- Blijf ook tijdens het tekenen alert met al je zintuigen. Je kunt bepaalde geluiden of geuren opmerken of er komt een gedachte voorbij. Voeg tekst toe aan je tekening door wat je opmerkt erbij te schrijven. Dit kan heel onwennig zijn; je interne criticus vindt hier vast van alles van. Probeer die te negeren, blijf in het moment.
- Maak je tekening af zoals jij het wil. Ik voegde bijvoorbeeld met aquarelverf wat kleur toe, passend bij het blaadje dat ik vond.
Tips
- Vind je het moeilijk om je tekeningen en gedachten zo vrij op het papier te laten stromen? Bedenk dan dat niemand het resultaat hoeft te zien.
- Je kunt je ook voornemen om de schetsboekpagina na afloop eruit te scheuren of dicht te plakken. Dat ga je vast niet doen, maar het kan wel helpen om de interne criticus stil te krijgen.
Notities
Wil je je ervaring delen?
Heb jij deze kunstles geprobeerd? Vond je het makkelijk? Of juist moeilijk? Of heb jij zelf een meditatief tekenen tip? Deel het in een reactie hieronder, zodat we elkaar kunnen inspireren.
Geniet je van alle inspiratie en wil je Struinkunst steunen? Dat kan op een van deze manieren:
In stilte wandelen en verzamelen het werd ondertussen een gewoonte. Daar tekenen aan toevoegen is voor mij een hele uitdaging. En toch zal ik dit proberen, dank voor deze tip!
Graag gedaan! Mooi dat je de uitdaging aangaat. En ik heb gemerkt dat deze manier van tekenen, met van die kleine tekeningetjes en kadertjes, het tekenen net iets toegankelijker maakt dan meteen een grote tekening willen maken. Ik ben benieuwd hoe dit voor jou is en deel het resultaat gerust een keer op het Prikbord als je wilt.