Marion Ooijevaar – planten en bloemen op handgeschept papier

Deel 4

In deze serie laat ik struinkunstenaars aan het woord; over zichzelf en over hun werk.

28 juni 2021

Marion tekent onder de naam ‘Connecting with Nature’ planten en bloemen op handgeschept papier. Ze werkt met allerlei materialen, zoals Inktense potloden, aquarelverf en af en toe maakt ze zelf wilde inkt van bloemen uit haar tuin.

Kun je kort iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Marion Ooijevaar en ik woon met mijn man en onze hond Lotte in Tricht, een dorpje naast Geldermalsen. Ik noem mezelf natuurverbindster; ik breng mensen op een speelse manier in contact met de natuur in en om hen heen. Dat doe ik onder andere door elke dag een foto te delen op Instagram van iets dat ik, vaak de dag ervoor, heb waargenomen in onze tuin of op één van de wandelingen met onze hond. Ik wil laten zien hoe bijzonder en mooi de natuur is als je bewust waarneemt met al je zintuigen, want dat is niet alleen goed voor ons eigen welzijn, maar ook voor het welzijn van onze aarde. Als je houdt van de natuur en begrijpt dat wij daar onderdeel van zijn, dan ga je er ook beter mee om. Tijdens de eerste lockdown heb ik het tekenen herontdekt en ben ik de dingen die ik zag ook gaan tekenen en dat is sindsdien steeds meer gegroeid.

Wat betekent struinen voor jou?

Struinen betekent voor mij met al mijn zintuigen contact maken met de natuur. En dat is echt één van mijn eerste levensbehoeften. Het geeft me rust en ontspanning, inspiratie, vertrouwen in de groei van het leven en vooral heel veel plezier en verwondering om al het moois in de natuur. En daar hoef ik niet voor naar een groot natuurgebied. Dat vind ik ook in onze tuin en het plantsoen of de berm en in de tuinen van anderen. Als je goed waarneemt, is er overal iets te ontdekken.

Kun je jouw kunst omschrijven?

Best lastig om je eigen stijl te omschrijven, maar wat ik terugkrijg van anderen is dat ze mijn tekeningen verfijnd vinden en dat er een soort rust een eenvoud uitstraalt. Maar ik experimenteer nog steeds met allerlei technieken en stijlen en soms is het heerlijk om eens iets heel anders te doen, zoals spelen met inkt en regen of sneeuw en prints maken van bladeren. Vorig jaar heb ik een serie grastekeningen gemaakt op zelfgeschept papier. Die zijn te koop via mijn website. En ik zit vol met ideeën van wat ik nog meer kan maken.

Hoe geef jij struinen een plek in je werk?

Struinen geeft me rust, maar tekenen ook. Het is een stiltepunt, waarin ik heel aandachtig waarneem wat ik aan het tekenen ben. Vaak teken ik van een foto, maar ook steeds meer direct van wat ik zie in het echt. In mei heb ik meegedaan aan een challenge om elke dag een tekening te maken. Ik had mezelf als doel gesteld om meer met kroontjespen te tekenen en met wilde inkt die ik heb gemaakt en gekocht van Sonja Tara van Atelier Sun-Sen (binnenkort ook in deze rubriek op Struinkunst) en dat is gelukt! Heel bijzonder om dagelijks te tekenen en de mogelijkheden van nieuwe materialen beter te leren kennen. In juni ben ik begonnen met een tuindagboek, waarin ik teken en beschrijf wat er in onze tuin allemaal groeit en bloeit.

Wat is je droom?

Mijn droom is zoveel mogelijk mensen weer echt in contact te brengen met de natuur. En wat betreft mijn eigen creatieve werk zoek ik nog naar nieuwe vormen en wegen om het te verkopen en er anderen blij mee te maken.

Wat is jouw ultieme struintip?

Mijn ultieme struintip is dat er overal natuur is, zelf tussen de tegels. Ga maar eens een rondje wandelen door je buurt en stel je voor dat je alles wat je ziet voor het eerst ziet en dat je niet weet wat het is. Verwonder je over wat je tegenkomt en gebruik al je zintuigen. Laat je inspireren en als je het leuk vindt teken of schilder iets dat je hebt gezien.

Waar kunnen we meer van jou zien?

Op mijn website vind je mijn natuurtekeningen en een blog vol inspiratie. Je kunt me ook volgen via Facebook en Instagram.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

 1. mooie delicate werkjes!

  1. Lisette Lisette Author says:

   Ja mooi he? Ik ben er zelf ook weg van 🙂

  2. Dankjewel! Heel leuk om te lezen! Ik probeer wel eens een andere stijl, maar dan komt er toch vaak dit uit. Hoort kennelijk bij mij. 😉

   1. Lisette Lisette Author says:

    Mooi inzicht (en herkenbaar). Koester je stijl ♥️

 2. Marion, leuk stukje!
  Heerlijk he…struinen, tekenen, verbinden.
  Jouw gras tekeningen zijn prachtig delicaat.
  Lieve groet Sonja

  1. Dankjewel Sonja! Ja heerlijk om te doen!
   Lieve groeten terug,
   Marion

 3. Ik lees nu pas dit interview met Marion. Haar woorden en zienswijze over de passie voor de natuur, haar manier van struinen, je blijven verbazen en verwonderen…het hadden mijn woorden en gedachten kunnen zijn.

  Met ontzettend veel plezier volg ik Marion op Instagram. Ik raak dagelijks geïnspireerd door haar berichten. En soms werkt dat andersom ook, gelukkig. Marion is een vrouw waar ik zo bevriend mee zou kunnen zijn. Door de heerlijke groene&creatieve hoek waarin we elkaar op Insta hebben gevonden, voelt dat voor mij ook zo. Net als met Sonja Tara, trouwens; ik kijk ook uit naar het interview met haar.

  Krachtige, prachtige mensen, net als jij, Lisette! Struinen verrijkt niet alleen je creativiteit, maar je hele ziel…het is voeding voor “je zijn”. Kan het iedereen zo aanraden!

  Hele lieve groet,
  Marga🌿
  @MooisVanMarga op Instagram

  1. Lisette Lisette Author says:

   Ja mooi he, haar woorden en zienswijze (ik geef je compliment door!). En ja, Sonja’s verhaal komt hier binnenkort ook te staan 🙂 Dankjewel voor het mooie compliment. Het is zo mooi om te zien dat steeds meer mensen hun inspiratie in de natuur weten te vinden en dat onze ‘groene & creatieve hoek’ op Instagram steeds verder groeit.

   Creatieve groet,
   Lisette

   1. Helemaal mee eens Lisette! Dank dat jij ons ook samenbrengt!

    1. Lisette Lisette Author says:

     Heel graag gedaan Marion! Ik geniet van al jullie prachtige creaties en verhalen

  2. Ha Marga,
   Wat een lieve woorden, dank je wel! 🤗💚 Het voelt inderdaad als een mooie en inspirerende vriendschap tussen ons en ook de andere mooie creatieve natuurliefhebbers op Instagram. Super fijn om elkaar daar te kunnen ontmoeten, zielsverwanten te herkennen en ervaringen en inspiratie te delen!
   En dank aan Lisette die ons samen brengt! 💚
   Marion

Like
Close
Close