Een van de eerste dingen die opvalt als je het Textielmuseum in Tilburg binnenloopt, is de geur. Licht industrieel, een vleug olie. Je voelt meteen; hier wordt gewerkt. Dit museum leeft. Zeker, de basiscollectie vertelt, zoals het een museum betaamt, het verhaal van de textielgeschiedenis en het maakproces. Een stoommachine, oude weefgetouwen, het proces van scheren, kaarden en spinnen tot draad. Daaromheen is het echter een bedrijvigheid van studenten, stampende industriële weefgetouwen. samples van hedendaagse ontwerpers als Viktor & Rolf en Jan Taminiau. Alles gericht op de textieltoepassingen van de toekomst.
Makers on materials
In deze tijdelijke tentoonstelling (te zien tot 3 november 2024) spelen wol, katoen, fique, linnen, rubber en zijde de hoofdrol. Als je denkt dat je deze grondstoffen, misschien met uitzondering van fique, wel kent dan heb je het mis. Zeven internationale, hedendaagse kunstenaars halen op verrassende wijze, en met hart voor mens en milieu, inspiratie uit deze natuurlijke materialen. In elke ruimte staat telkens een van de grondstoffen centraal. Een stoel van vlas, waar je echt op kunt zitten. Zijderupsen die zo door’gefokt’ zijn dat ze zich niet meer kunnen voortbewegen en glow in de dark zijde produceren (ja, serieus). Een moderne variant van de Gunya herdersjas met zakjes voor ‘verloren’ gegane zaden. Je ontdekt het in deze tentoonstelling.
De beschermende Gunya
Het verhaal van kunstenaars Dasha Tsapenko en Marjo van Schaik raakte me. Zij slaan een brug tussen Oekraïne en Nederland door van Nederlandse schapenvachten (die normaal massaal worden vernietigt) moderne varianten te maken van de gunya, een traditionele herdersjas. De jas met beschermende zakjes voor zaden, herinnert aan het bombardement op de Oekraïense zadenbank waarbij plantensoorten voor altijd verloren gingen.
Using the classic shephard’s coat as a template, we tell stories about local materials, natural components and living organisms.
Ontdekking van een nieuwe textielsoort
De grootste verrassing van de tentoonstelling vond ik fique. Heb jij hier ooit van gehoord? Nee? Ik ook niet. Bij binnenkomst in de zaal, valt het oog meteen op de sculptuur. Paardenhaar, was mijn eerste gedachte. Maar nee, dit is gemaakt van fique – een plant, familie van de agave – voornamelijk gebruikt voor koffiezakken. De lange plantvezels worden uit de plant gewalst en verwerkt tot dit stugge, licht glanzende materiaal.
Sculptuur gemaakt van fique
Sample met wafelbinding uit de sample studio
Het Textielmuseum bezoeken
Het Textielmuseum in Tilburg bevindt zich net buiten het centrum, op ongeveer 20 minuten lopen van het Centraal Station. Hoogtepunten zijn de wollendekenfabriek, waarin een textielfabriek uit de periode van 1900 tot 1940 is nagebootst, het textielLab en de damastweverij. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de sample studio, onderdeel van het textielLab. Hier vind je meer dan 500 stalen (weven, breien, borduren, passementerie) van in het TextielLab gemaakte producten. Tip: naast de fysieke sample studio, kun je in deze digitale versie van de sample studio online browsen.
Meer informatie over het museumOok leuk: