Maak een stop motion video van herfstbladeren

703

Zie je het filmpje niet? Klik hier.

maak een stop motion animatie van herfstblaadjes en een flinke dosis fantasie. Hoe het werkt? Maak een serie foto’s van de blaadjes, waarbij je de blaadjes en andere figuurtjes per foto millimeter voor millimeter beweegt. Als je alle beelden achter elkaar zet en snel afspeelt, levert dat een animatie op waarin de figuren lijken te bewegen. Bekende stop motion animaties zijn bijvoorbeeld Wallace & Gromit, Shaun the Sheep en Pieter Post (ja, zo oud ben ik).

Zelf doen?

Wij gebruikten de app Stop motion studio. Deze app is erg simpel in gebruik en je kunt na het maken van je filmpje veel aanpassingen maken, zoals het omdraaien van de volgorde, het aanpassen van de afspeelsnelheid of het toevoegen van geluid. Met Adobe Première (optioneel) voegden we het begin-en eindscherm en de verschillende geluidjes toe.

We maakten geen script. We hebben de blaadjes op tafel gelegd en lieten onze fantasie erop los. Gaandeweg ontstond het verhaal en voegden we de boekjes toe. We stonden als twee kleine kinderen op en neer te springen “Ja! En dan doen we dat ie het boek opeet en weer uitspuugt!”.

En die leuke gezichtjes in de bladeren? Die hadden ze al! Wij deden alleen de casting in het bos 😉

Een paar tips:

  • Zet je telefoon zo neer dat hij stevig staat of gebruik een statief. Het is de bedoeling dat je in de app foto’s kunt maken zonder dat je telefoon beweegt.
  • Markeer het vlak dat binnen het beeld valt met tape, zodat je weet wanneer iets in beeld is en wanneer niet. Let er wel op dat je het tape niet ziet in je filmpje.
  • Gebruik een pincet om onderdelen te bewegen zonder de rest te raken. Het is soms net een spelletje mikado.
  • Heb geduld. Heel veel geduld. Objecten moeten echt millimeter voor millimeter bewogen worden. Hoe kleiner de bewegingen, hoe vloeiender de animatie.
  • En houd vooral nieuwsgierige katten uit de buurt…

Wij zeggen: een aanrader om ook eens te proberen deze herfst. Dus: Hop het bos in, op zoek naar blaadjes! Heb jij ook een filmpje gemaakt? Deel jouw stop motion in een reactie hieronder.

Deze stop motion video maakte ik samen met Lisette van Observatiepost

Inspirerend? Like, pin of reageer
Mail me als er nieuwe reacties zijn
Mail mij:
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
moois van mie
10 maanden geleden

Hoe cool is dat zeg!!! Echt tof gedaan!

Like
Close
Close