Struin mee naar de Loenermark

9 december 2022

De Loenermark ligt tussen de Hoge Veluwe en de Veluwezoom. Ingeklemd tussen deze ‘grote jongens’ van de natuurgebieden lijkt de Loenermark wat minder bekend. Geheel onterecht! Hier vind je afwisselende, slingerende paden door bos en over hei. Hier hoor en zie je raven overvliegen, reeën wegschieten tussen de bomen en ervaar je op sommige plekken absolute ‘alleen op de wereld’ stilte.

Natuurgebied vol contrasten

Wat de Loenermark een geweldig struingebied maakt, is de afwisseling van loofbos, naaldbos, heidevelden en de hoogteverschillen. Het ene moment staar je verwonderd over een prachtig vergezicht, uitkijkend over de glooiende Veluwezoom. Het volgende moment loop je in een beschut, sprookjesachtig bos vol bemoste, statige dennenreuzen waar kobolden niet zouden misstaan.

In het najaar, zo tussen november en februari, vind je op de Loenermark nog verrassend veel contrast. Bomen vol fris groen mos, geel gras en oranje herfstblad, tegenover stemmig herfstlicht en mistige heidevelden. Als je hierheen gaat; neem absoluut je camera mee en zoom in op de vele details die je hier vindt.

De Loenermark bezoeken

Bij de Loenermark zijn een aantal parkeerplaatsen, maar de beste uitvalsbasis is toch wel Landal Coldenhove*, met vakantiehuisjes en camping. Het voordeel is dat dit vakantiepark binnen de wildroosters ligt en redelijk ver van de hoofdingangen en parkeerplaatsen. Zet een stap buiten het hek en je waant je meteen diep in het bos (wat eigenlijk ook gewoon zo is).

Het park zelf is redelijk kleinschalig; de vakantiehuizen liggen beschut in het bos (bonus: de meeste huisjes hebben een openhaard) en de animatie en het zwembad zijn bescheiden. Voor rustzoekers een mooie uitvalsbasis om de Loenermark en Veluwezoom te ontdekken!

Tip: door de weeks en buiten de schoolvakanties is dit park rustig. En haal zeker een zakje eekhoorn-en vogelvoer om vanaf de bank te genieten van deze kleine bezoekers.

Volop dwalen

Veel wandelpaden zijn de laatste jaren afgesloten als rustgebied voor dieren. Aan de ene kant heel goed. Helaas loop je soms vast en moet je omkeren, zoals je aan deze Komoot tour kunt zien. Niet erg, want zo ontdekte ik bij toeval via de Valeberg dit stuk bos vol kleurcontrasten. Ik ga hier verder niet heel veel over zeggen. Kijk, geniet en lees onder deze foto’s verder…

Highlights van de Loenermark

Dit zijn een paar markante plekken die het bezoeken waard zijn:

+ IJkbasis Loenermark
+ De rondom de ijkbasis gelegen heide
+ De valeberg
+ De schaapskooi en omgeving
+ Deze foto’s maakte ik eerder op de Loenermark


Ken jij het natuurgebied Loenermark en heb je aanvullende tips? Of ben je hier naar aanleiding van dit artikel gaan wandelen? Laat het vooral weten in een reactie hieronder.

Ik maakte deze foto’s met een Canon Eos rp* en een Canon 35mm* en 85mm* objectief.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Like
Close
Close