Struin mee naar de Loenermark

359
Struintip
Ga mee naar buiten, op zoek naar de leukste struinplekken en al het moois in de natuur. In deze serie vind je wandelingen, natuurinspiratie en natuurfotografie tips.

De Loenermark heeft mijn hart gestolen. Het is de derde keer dat ik hier kwam. Eerder wandelde ik hier met anderen. Dit was de eerste keer dat ik ook verschillende wandelingen alleen maakte. Een aanrader! Op sommige paden waan je je helemaal alleen op de wereld en het gefilterde herfstlicht doet hier extra veel wonderen.

Natuurgebied vol contrasten

De Loenermark ligt tussen de Hoge Veluwe en Veluwezoom. Zo vlakbij deze ‘grote jongens’ zou je er bijna aan voorbij gaan. Maar waar je in het noordelijk deel van de Veluwezoom vaak op lange, rechte paden wandelt, vind je in het vlakbij gelegen Loenermark afwisselende, slingerende paden door bos en over hei. Hier hoor en zie je raven overvliegen, reeën wegschieten tussen de bomen en ervaar je op sommige plekken absolute stilte.

Wandelaars niet overal welkom

Veel wandelpaden zijn de laatste jaren afgesloten als rustgebied voor dieren. Aan mijn Komoot tour zie je dat ik een paar keer vastliep en moest omkeren. Niet erg, want zo ontdekte ik bij toeval via de Valeberg dit stuk bos vol kleurcontrasten. Ik ga hier verder niet heel veel over zeggen. Kijk, geniet en lees onder deze foto’s verder…

Mijn persoonlijke highlights

Wat de Loenermark een geweldig struingebied maakt, is de afwisseling van loofbos, naaldbos, heidevelden en de hoogteverschillen. Het ene moment staar je verwonderd naar een prachtig vergezicht, uitkijkend over de glooiende Veluwe. Het volgende moment waan je je in een sprookjesachtig oerbos vol bemoste, statige dennenreuzen waar kobolden niet zouden misstaan.

Dit zijn een paar markante plekken die het bezoeken waard zijn:

+ IJkbasis Loenermark
+ De rondom de ijkbasis gelegen heide
+ De valeberg
+ De schaapskooi en omgeving
+ Deze foto’s maakte ik eerder op de Loenermark

Over Komoot

Ik noemde Komoot al een paar keer. Ik gebruik deze wandel-en fietsapp om mijn tochten te registreren. In deze app vind je tours en highlights van wandelaars en fietsers van over de hele wereld en je kunt je eigen wandelingen bewaren en delen. Op mijn profielpagina vind je mijn openbare tours, waaronder de wandelroutes die ik maakte op de Loenermark vanaf Landal Coldenhove*.

Overnachten nabij de Loenermark

Als ik dit gebied bezoek, verblijf ik graag op Landal Coldenhove*. Het leuke van dit park is dat je vanaf vijf uitgangen zo de Veluwe op loopt (met een wildobservatiepost pal naast het park). Het park ligt binnen de wildroosters en redelijk ver van alle hoofdingangen en parkeerplaatsen. Na een stap buiten het hek waan je je meteen diep in het bos (wat eigenlijk ook gewoon zo is). Het park is redelijk kleinschalig; de huisjes liggen goed beschut in het bos (en hebben meestal een openhaard) en de animatie en het zwembad zijn bescheiden. Voor rustzoekers een perfecte uitvalsbasis om de Loenermark en Veluwezoom te ontdekken!

Tip: door de weeks en buiten de schoolvakanties is dit park extra rustig en haal zeker een zakje eekhoorn-en vogelvoer.

Jouw Loenermark tip

Ken jij het natuurgebied Loenermark en heb je aanvullende tips? Of ben je hier naar aanleiding van dit artikel gaan wandelen? Laat het vooral weten in een reactie hieronder.

Ik maakte deze foto’s met een Canon Eos RP* en een 85mm* en 35mm* objectief.

Abonneer
Mail mij:
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Close
0
Schrijf een reactiex