Little Art work in progress #3

360
Little Art 2023
In aanloop naar de expositie Little Art bij CaroArtGallery in Deventer van 2 juli t/m 31 augustus 2023 neem ik je in deze serie mee in mijn creatieve proces. Een kijkje in de denk-en werkwijze van de kunstenaar...

Curiouser and curiouser, down the rabbit hole I go… In mijn zoektocht binnen het thema transformation en de seizoenen stuitte ik op begrippen in de Noordse mythologie die resoneren met wat ik voel.

De kracht van runen

Van de seizoenen en mythologische verhalen over shapeshifters, zoals de Selkie, rolde ik de wereld van de runen binnen. Ik startte bij Frey’s Aett; de eerste acht runen. De rune Isa resoneerde met mijn zoektocht. Isa staat voor ijs, waaruit Ymir is geschapen en uit hem de wereld. Isa staat dus aan het begin van de wereld. IJs is mooi en gevaarlijk. De rune staat voor vertraging, focus, voltooiing – er bestaat alleen maar nu. Ze staat ook voor bedrieglijke schoonheid, een gevaarlijk pad en aan vasthouden wat je zou moeten loslaten.

Goede daden tot in de zevende generatie

De tweede rune die resoneerde was Othila. Dit verwijst naar vrij erfgoed of grondbezit. Het is belangrijk om dingen te doen waar je achter-achter kleinkinderen iets aan hebben. In de bijbel staat dat een zonde tot in de zevende generatie gevoeld wordt. De Germanen geloofden in hamingja (oud Noors voor geluk). Een mens die geboren lijkt voor het geluk en dat geluk afstraalt op zijn/haar omgeving. Soms komt hamingja ook voor als een geluksgeest, vaak in de gedaante van een vrouw.

Zoals een zonde overgaat op volgende generaties, zo kun je hamingja doorgeven.

Hamingja

Hier gingen mijn creatieve poriën wijd openstaan. Ken je dat? Dat je een soort trilling voelt? Een opgetild worden? Een voelend weten van herkenning dat je op iets belangrijks bent gestuit?

Dat voelde ik bij het woord hamingja.

Het vatte op dat moment alles samen wat ik voel. De rol die ik te vervullen heb en de reden dat ik hier op Struinkunst deel wat ik te delen heb. Want ik zie mezelf als een overstromend vat van geluk en creativiteit en wat ik het liefste wil is dat delen met, en afstralen op, anderen.

Van onderzoek tot kunstwerk

Met hamingja vond ik de klik, de sleutel, tot deze collectie kunstwerken. Waar ik met de circulaire transformatie van de seizoenen onderzocht hoe onze relatie tot de aarde en ons landschap is, zo vond ik in de runen en hamingja hoop en een uitnodiging om die relatie onder de loep te nemen.

De vier schilderijen gaan de titels Verdandi, Isa, Hamingja en Hamramr krijgen. Daarmee staan ze voor de draad van het heden, het nu (Verdandi), stilstand, ontwaken en loslaten wat ons niet meer helpt (Isa), de wijsheid om het goede door te geven (Hamingja) en de vraag wie je wilt zijn, welke huid je aantrekt (Hamramr).

Awake. Shed your skin.
Reveal the beautiful layers within.

Werken met sjablonen

Tot slot. Achterin mijn schetsboek is een kleine collectie sjablonen ontstaan, zoals de runen, de maan en het teken van de nomade (en van Struinkunst, zo blijkt). Deze vormen hebben een bescheiden rol gekregen in het eindresultaat dat ik je hier binnenkort laat zien.

Little Art vindt plaats van 2 juli t/m 31 augustus 2023 bij CaroArtGallery in Deventer. Ongeveer 50 kunstenaars exposeren elk vier kunstwerken in het formaat 20 x 20 cm binnen het thema ‘Transformation’. Wil je niks missen van mijn proces in aanloop naar de expositie? Schrijf je dan in voor Struinmail.

Inspirerend? Like, pin of reageer
Mail me als er nieuwe reacties zijn
Mail mij:
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Close