Little Art work in progress #2

Deel 2

In aanloop naar de expositie Little Art bij CaroArtGallery in Deventer van 1 juli t/m 31 augustus 2023 neem ik je in deze serie mee in mijn creatieve proces. Een kijkje in de denk-en werkwijze van de kunstenaar...

18 april 2023

Het Little Art projectschetsboek wordt voller en voller. Ik voel me net Alice in Wonderland. Ik tuimel van het ene inzicht naar het volgende, steeds dieper ‘into the rabbithole’. Van de transformatie van de seizoenen naar Noordse mythologie. Daar stuitte ik op begrippen die resoneren met mijn creatieve proces, zoals Hamramr en Hamingja (daarover later meer).

Blader je mee?

(ik zal voortaan de automatische scherpstelling uitzetten #oeps)

Een ode aan (mijn) oude landschappen

Laag voor laag duik ik in oude landschappen. Alles wat we doen, elke keuze die we maken, werkt door. Het is terug te vinden in aardlagen als je gaat graven in de grond. Het is terug te vinden in mensen als je gaat graven in de psyche. Wat je voorouders hebben gedaan, doet ertoe.

In de bijbel staat dat een zonde tot in de zevende generatie gevoeld wordt. Ik ben ervan overtuigd dat dit voor goede daden ook moet gelden.

Dus laten we het goede doen en het goede doorgeven.

Niets bestaat los van elkaar. De geschiedenis bestaat uit lagen die op elkaar zijn gebouwd en de lagen waarop we nu staan blijken niet stevig genoeg.

Uit ‘De wijsheid van de heks’

Het thema transformation is tegelijkertijd een zoektocht naar mijn eigen artistieke transformatie van de laatste jaren. Ik vernietig letterlijk oude acrylschilderijen om ze te transformeren naar een nieuwe, gelaagde werkwijze. Niet omdat deze schilderijen er niet meer mogen zijn, maar juist omdat ze onderdeel zijn van de reis hiernaartoe. Zo vormen ze de stabiele basis vol doorleefd karakter voor deze nieuwe serie.

Technieken integreren

Weven kwam in 2014 op mijn pad. Tot nu toe maakte ik vooral sjaals en kussenhoezen. In deze serie integreer ik weeftechniek ook in de kunstwerken. Weven is immers een prachtige allegorie voor de thema’s van deze serie. Allereerst zijn er de Nornen, de lotsgodinnen, die de draden van ons leven spinnen. Tegelijk staat het weefsel symbool voor onderlinge (lots)verbanden.

En dan is er nog dit: als ik iets toevoeg aan een weefsel dat afwijkt – zoals een pluk wol – dan werkt dit door in de lagen erna. Het is een wijze les. Alles wat we doen heeft gevolgen. Of het goed is of kwaad; het duurt een hele tijd voor het is rechtgetrokken…

Traag creëren

De eerste twee kunstwerken zijn klaar en ik werk aan de laatste twee. Niet zonder slag of stoot. Ik voel een drempel. Voel dat het langzaam moet gaan. Het balanceren tussen oud en nieuw eist zijn tol.

Tegelijk heeft mijn verhuizing een onvermoede impact. Ik voel de behoefte om nog langzamer te leven. Nog langzamer te creëren. Nog meer te genieten van buiten zijn en samen met vrienden en familie. Hierdoor staat het creëren soms op een lagere pit. Desondanks niet minder krachtig. Ik laat dit pad me brengen waar het heengaat. Heel langzaam. Struin je mee?

Little Art vindt plaats van 2 juli t/m 31 augustus 2023 bij CaroArtGallery in Deventer. Ongeveer 50 kunstenaars exposeren elk vier kunstwerken in het formaat 20 x 20 cm binnen het thema ‘Transformation’. Wil je niks missen van mijn proces in aanloop naar de expositie? Schrijf je dan in voor Struinmail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

 1. Lisette, ik vind het geweldig zoals jij alles documenteert. Zo netjes, dat lukt mij niet om alle ideeën zo netjes een plekje te geven. En het maken van veel lukt, maar nog meer lukt niet. Er zit genoeg in mijn hoofd, maar om iets er zo uit te laten zien als ik bedacht had, dat is vaak toch een hele uitdaging. Weven deed ik maar één keer. Op een soort van bloemschik-cursus met allerhande groen en bloemen, er was gekozen voor mooi indrogend materiaal. Na jaren aan de muur is het frame leeggehaald, ik moet het weer eens opzoeken en een nieuwe maken.
  En even iets anders, ken jij de Waddenkust bij Moddergat (bij het museum). Dé plek voor lagen, liefst bij eb en als het even kan een kleurige ondergaande zon. Onvergetelijk.

  1. Dankjewel, Tineke. En grappig hoe ieder met een eigen blik kijkt. Ik vind mijn schetsboek bijvoorbeeld helemaal niet netjes. En herkenbaar dat wat je in je hoofd zit vaak niet lukt. Dat heb ik ook. Daarom maak ik in mijn schetsboeken alleen maar probeersels en intuïtieve schetsen. Als ik in flow ga werken, laat ik dat allemaal los, zodat er ruimte blijft voor spontaniteit. Ik weet dat het een gevecht wordt als ik vooraf een te vastomlijnd idee heb.

   En heel leuk om weer eens te weven; het is zo zen…

   Dank voor de tip! Ik heb ooit een waddentocht gedaan, misschien vanaf Moddergat maar dat kan ik me niet meer herinneren. Ik was toen diep onder de indruk van de platte zandpannenkoek met rondom niets dan horizon. Zeker mooi om daar weer eens heen te gaan en dan voor de kust…

 2. Bijzonder om jouw hele proces zo mee te mogen maken. En om te zien hoe jouw eerdere kunst volgende gelaagdheden krijgt. Nu 20 bij 20 cm, maar o wat ben ik benieuwd hoe jouw werk wordt als je groot durft te denken en te werken.

  Heel veel succes met deze nieuwe kunst, Margaret

  1. Dankjewel Margaret. Interessant dat je ‘durft’ zegt. Misschien is het wel een kwestie van durven. Mijn gevoel zegt tot nu toe dat het een kwestie van willen is, want ik hou nou eenmaal van klein werken. Maar ik laat ‘m sudderen… wie weet… Liefs, Lisette

 3. Ik vind het heel intrigerend en prachtig om te zien hoe jij op reis gaat, op avontuur en zo alles verzamelt en daarmee gaat creëeren. Het wordt dt zo mooi, ik voel de energie die je in je werk legt. Ik kan me heel goed voorstellen hoe een nieuwe woonplek en omgeving invloed heeft op je werk, en jezelf uiteraard. Liefs, Maureen PS ik heb een cursus gedaan van Laly Mille, Book of Whispers, waarbij ik een klein weefstukje mocht maken als kaft van een journal. Heel gaaf om te doen.

  1. Dankjewel Maureen, mooi ook dat je zegt dat je de energie voelt. Ik zeg weleens; met een kunstwerk koop je een stukje ziel van de maker. Dat is ook de reden dat ik dit allemaal deel, want ik denk dat veel mensen dit aspect ontgaat als ze alleen het losse kunstwerk ergens zien, zonder het verhaal en de aanloop erbij. Wat leuk dat Laly ook weeft. Ik ken haar vooral van de vlinders en de mooie kleuren.

   1. Ja, klopt. Ze heeft 1 cursus met weven. Best een aanrader trouwens.

    1. Leuk! Goh, ik bedenk dat ik hoog nodig mijn grote weefgetouw weer eens in elkaar wil puzzelen. Die staat sinds de verhuizing klaar. Ha ha vergeleken met het in elkaar zetten is weven een makkie 😉

     1. 😁👍✨️

 4. Avatar Marianne Bruijstens says:

  Lisette, ik hoop dat je ook je projectboek mee kan exposeren … dat is al ‘n kunstwerk an sich. Ik vind ‘t prachtig hoe je hier zo helemaal induikt, in dit project. Bijna jaloersmakend 😂, zelf spring ik van het een naar het ander. Je inspireert me (zoals altijd) … ik ga mezelf aan banden leggen en nou eindelijk ‘ns ‘n keer aquarel helemaal uitdiepen. Wish me luck! Heel veel inspiratie en succes met de laatste twee. hartelijke groet Marianne

  1. Avatar Marianne Bruijstens says:

   oooh en ik zie zojuist jouw tips om schetsboek te gebruiken …. dank!!

   1. Wat fijn dat je er wat mee kan, graag gedaan!

  2. Nou, daar heb ik wel over nagedacht Marianne 🙂 Of het lukt/kan weet ik niet, omdat we exposeren met zo’n 50 kunstenaars. Ik ben wel aan het nadenken of/hoe ik het schetsboek als een soort online magazine kan aanbieden. Of dat helemaal gratis lukt weet ik nog niet dus ik moet daar even goed over nadenken… Enneh… ik spring alleen maar van het een naar het ander. Twee weken alleen maar trui breien, niet tekenen. Vervolgens begin ik enthousiast aan een paar sokken en dan *poef* ligt het ineens drie weken stil en ben ik weer in mijn schetsboek aan de gang. Geen land mee te bezeilen, die creatieve breinen 😉 Wat super dat ik je kan inspireren, zo leuk om te horen. Heel veel luck met de aquarel en wees lief voor jezelf als je weer afgeleid raakt (ps. leuk als je het resultaat een keer wil delen; mag bij een artikel of bij de reviews bovenin).

 5. Wat een feest om jou te volgen. Je inspireert geweldig en prachtig hoe je het deelt. Ik kan heel lang over je site struinen. Ik hou er ook van om graag mijn eigen pad te volgen en bij mezelf te blijven, maar je opent heel veel deuren. Dat voelt inderdaad als een reis. Ik vind dit heel bijzonder!

  1. Dankjewel Hettie, wat een prachtig compliment!

Like
Close
Close