Mijn muze: Landschap vol verhalen

17 februari 2023

Ons landschap vertelt een verhaal; van eeuwenoude geologische processen tot de kleinste voetafdrukken van een vogel. Ik vind het verleidelijk om te denken dat ‘door de mens onaangetaste’ landschappen het mooist zijn, maar de mens speelt onherroepelijk zijn eigen rol. Hij bouwt, grijpt in, graaft en voegt toe. Zo geven mensen eigen verhalen aan ons landschap.

Gedoseerd mens

Ik gruwel van hoe we ons landschap kapotmaken. Tegelijk zie ik schoonheid; een mooie tuin, lieflijke huisjes, een oud kerkje, een hekje van hout. Het contrast tussen organische vormen en strakke lijnen is vaak het interessantst. Blijkbaar heeft ‘gedoseerd mens’ een eigen schoonheid…

Struinen naar verhalen

In mijn kunst zoek ik naar de verhalen van ons landschap en naar het samenspel tussen mens en natuur die, goedschiks en kwaadschiks, ons landschap vormgeven. Onze invloed is overduidelijk en wetenschappers stellen dat wij een door onszelf gecreëerde aardlaag in het gesteente gaan achterlaten. Een laag van plastics en metalen. Dat idee alleen al roept genoeg beelden op in mijn creatieve brein…

art journal pagina met gedicht

Ook interessant zijn de verhalen die we elkaar vertellen over het landschap. Ooit, toen nog niet alles tot in de detail gedocumenteerd was, hadden we sagen en legenden om vreemde plekken in het landschap te verklaren. Dwaallichtjes waren geesten, een kuil was een plek waar witte wieven woonden. Als boekenwurm smul ik van dit soort verhalen; sprookjes, legenden, overleveringen en historische verhalen die verklaren waarom de dingen en de mensen zijn (geworden) zoals ze zijn.

Gelaagde landschappen

Zoals ons landschap ontstaat, ontstaat mijn kunst – een deels intuïtief, deels gestuurd proces van opbouwen, vernietigen en weer toevoegen. Laag voor laag maak ik abstracte landschappen vol subtiele details en symboliek, die veel ruimte geven aan jouw eigen verhaal.

Het voorbeeld hieronder is een detail uit Ending forest dat ik op locatie maakte tijdens Kunst in het Overbosch. Ik gebruikte ter plekke gevonden materialen – een verweerd blad, plastic confetti en een stuk ijzerdraad – in combinatie met papier, textiel en aquarelkrijt. Zo is mijn kunst meteen een kleine schoonmaakactie…

Kunst met een verhaal

Een landschap ontstaat niet van de ene op de andere dag (tenzij je er een architect en graafmachines op loslaat). Dat langzame proces vind ik fascinerend. Invloeden uit de atmosfeer, dieren die komen en weer vertrekken, een boom die omvalt en zorgt voor een nieuw ecosysteem, erosie van water en wind, bladeren die bedekken en na een storm weer onthullen.

Je zou als een archeoloog in de lagen van mijn kunst kunnen graven en van alles ontdekken

Met zo’n organisch en grillig proces ontstaan landschappen die je nooit vooraf zou kunnen bedenken en ontwerpen. Daarom koester ik oude schilderijen, gebruikt papier en ‘mislukte’ schetsen. Ik gebruik ze als ‘aardlaag’ om op verder te bouwen. Soms subtiel, soms zichtbaar zoals hieronder en in Onder de straten ligt het begin.

Slow art

Omdat ik op deze langzame, intuïtieve, meanderende manier werk, vind je in de webwinkel geen grote collecties, maar kleine, unieke struinkunstwerkjes, laag voor laag met aandacht gemaakt. Ik zeg vaak “Mijn kunst nodigt uit om van dichtbij te bewonderen”. Daarom maak ik ook close-ups van kunst uit mijn art journals. Zo wordt het kleine heel groots en zie je alle details en zelfs de vezels van het papier. Je vindt ze hier als art print op maat.

Geniet je van wat ik maak? Laat het weten in een reactie of op het prikbord.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Like
Close
Close