Omarm je kunstkneusjes

Ik gebruikte al vaker de term 'kunstkneus' op Struinkunst. Mislukken hoort bij het creatieve proces. Ontdek hoe je jouw kunstkneusjes kunt omarmen, want van mislukken word je creatiever!

Mislukte tekeningen en schilderijen, aka kunstkneusjes. De perfectionist in ons gooit ze het liefst meteen weg, zodat we onze mislukking nooit meer hoeven te zien. Maar weet je? Mislukken hoort bij het creatieve proces. Creativiteit gaat namelijk over spelen, uitproberen, experimenteren, mislukken en opnieuw beginnen. En iedereen kent de term ‘happy accident’. Zonder mislukken, geen nieuwe ontdekkingen!

Mislukken is nodig voor creatieve groei

Ik ben mijn mislukkingen liefkozend kunstkneusjes gaan noemen. Die naam helpt me om ze milder te bekijken, minder streng. Door ze zo te noemen voelen ze minder mislukt. Het is een beetje als de kromkommer. Die verdient ook geen schoonheidsprijs, maar wel een plekje in het schap.

Dus, omarm je kunstkneusjes, laat perfectionisme los! Ze zijn allemaal onderdeel van je creatieve pad. Elk kunstkneusje heeft je iets geleerd, heeft je een stapje verder gebracht. Ze zijn allemaal onderdeel van wie je nu bent, want mislukken hoort bij het creatieve proces en van mislukken word je creatiever!

Tips om je kunstkneusjes te omarmen

  • Schrijf bij/op het kunstkneusje wat je ervan leerde en noteer de datum.
  • Leg je kunstkneusje eens naast een tekening die wel lukte.
  • Berg je kunstkneusje een tijdje weg (of zoek een oud kunstkneusje) en kijk er met nieuwe ogen naar. Zie je nu hoe je kunstkneusje je verder heeft geholpen?
  • Maak iets anders van je kunstkneusjes; gebruik ze in een mixed media collage of maak er een wenskaart van.
  • Gebruik je kunstkneusjes als kladpapier of als verfpalet. Wie weet ontstaat er alsnog iets moois uit.

Let’s create!

Lukt het jou om je kunstkneusjes te omarmen? Bewaar jij ze of gooi je ze weg? Of heb je tips? Laat het weten in een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like
Close
Copyright © Lisette Eisenga
Close