Kleuren verf voor je palet kiezen en mengen

122
Q&A

Hedda vroeg "Welke aquarelkleuren neem jij mee de duinen in?". In dit artikel laat ik zien hoe ik kleuren voor mijn palet selecteer en ik vertel over het mengen van kleuren.

Welke kleuren verf kies je als je net begint met schilderen of als je een beperkt palet wil meenemen, bijvoorbeeld in je travel art kit? Het simpele antwoord is: geel, rood en blauw. Het ingewikkelde antwoord is: het is helemaal aan jou! In dit artikel geef ik je een paar tips hoe je dat kunt aanpakken.

Standaard palet of zelf samenstellen?

Je kunt een doosje met een standaard palet van 6 of 12 kleuren kopen. Veel gebruikte kleuren zijn: Cadmium geel, Azo geel, Cadmium rood, Alizarine rood, Ultramarijn blauw, Cerulean blauw, Pruisisch blauw, Gele oker, Gebrande Sienna en Gebrande omber. Dit zijn allemaal goede kleuren waar je uitstekend mee kunt mengen. Welke je kiest/gebruikt is erg persoonlijk. Ik gebruik bijvoorbeeld vaker Pruisisch blauw dan Ultramarijn blauw, maar de laatste tijd kan ik de Ultramarijn juist weer erg waarderen.

Omdat ik veel te veel kleuren heb, deel ik mijn collectie op in kleinere paletten die ik regelmatig verwissel. Op de foto: links: mijn grootste aquareldoos voor thuis. Ik ben gestopt met er napjes in doen, ik knijp verf uit tubetje in de vakjes, linksboven: mijn eerste aquarelblik (van mijn ouders gekregen toen ik acht werd gok ik). Ik gebruik deze nu voor het opbergen van mijn napjes met magneet, rechtsboven: twee travel kits voor onderweg, rechtsonder: klein aquarelpalet met zelfgemengde kleuren.

Ik wissel regelmatig van palet, afhankelijk van de situatie of het project waaraan ik werk. Er zijn kunstenaars die dat juist nooit doen met als reden dat ze kunnen ‘lezen en schrijven’ met hun palet. Dat laatste is vooral belangrijk als je natuurgetrouw of botanisch schildert. Dan is het handig als je precies de juiste kleur groen en roze kunt mengen voor een bloem.

Beperkt palet

Heb je een klein budget? Begin dan liever met een paar kleuren van de mooiste verf die je je kunt veroorloven in plaats van zo’n hele doos. Je kunt ze later altijd aanvullen. Sowieso hou ik erg van een beperkt palet. Slechts enkele kleuren gebruiken zorgt automatisch voor samenhang in je werk. Hoe meer kleuren je hebt, hoe ‘rommeliger’ het qua kleur kan worden.

Primaire kleuren

Belangrijk om te weten is dat je met slechts drie kleuren – rood, geel en blauw – alle andere kleuren kunt mengen. Ze heten primaire kleuren – die van de beroemde kleurencirkel:

rood + blauw = paars
geel + blauw = groen
geel + rood = oranje
rood + blauw + geel = bruin/zwart
paars + geel of groen + rood of oranje + blauw = grijs

De kleuren geel, oranje en rood noemen we warme kleuren (we denken bij deze kleuren aan zon en vuur). De kleuren blauw en groen zijn koele kleuren.

Warme en koele tinten

Ook handig om te weten is dat elke kleur een warme (rode) of koele (blauwe) ondertoon kan hebben. Een warme geel bijvoorbeeld, neigt naar oranje en een koele rood neigt naar magenta. Meng een rood met twee verschillende tinten blauw en je krijgt twee verschillende paarstinten. De kleurtint heeft dus ook invloed op de mengkleur.

Je kunt een basispalet van 3 kleuren uitbreiden naar 6 kleuren door van elke primaire kleur twee tinten te kiezen. Met dit uitgebreidere palet kun je nog meer tinten mengen. Het verschil tussen een warme en koele tint is in het begin lastig te herkennen. In de foto hieronder heb ik in mijn schetsboek een studie gemaakt. Zie je dat de warme geel meer oranje is? En de koele rood is meer magenta?

Gebruiken wat je hebt

Voor je naar de winkel rent om precies die ene blauw te kopen die je zou ‘moeten’ hebben, kun je het ook omdraaien. Gebruik wat je al hebt en kijk welke kleuren hier uitrollen. De makkelijkste manier vind ik een (groot) vel papier of een spread (twee pagina’s) in je schetsboek en deze onderverdelen in vlakjes (zie de bovenste foto en de foto hierboven). Bovenin en langs de linkerzijde schilder je elk vlakje in een kleur. In de vakjes waar twee kleuren elkaar kruisen schilder je de mengkleur. Zo ontdek je wat je met jouw eigen verf kunt mengen. In dit voorbeeld gebruikte ik aquarelverf, maar dit kun je natuurlijk ook met acrylverf of olieverf doen (en zelfs met kleurpotlood).

Gooi het eens door elkaar

Een spannender methode is om een aantal kleuren te kiezen en hiermee een spontane mix te maken. Geen conventionele methode, maar wel leuk om te doen en soms met verrassende resultaten.

Kleurenbibliotheek

In mijn Hahnemuhle aquarel schetsboekje heb ik een kleurenbibliotheek gemaakt. In dit schetsboekje noteer ik alle kleuren inclusief de kleurnummers en ik maak er kleurstudies in. Zo kan ik goed zien wat ik heb en hoe de kleuren onderling mengen. Dit boekje helpt me bij het kiezen van kleuren voor mijn travel art kit of mijn volgende kunstproject.

Meer weten over kleuren mengen?

Dit is slechts het tipje van de sluier in de wereld van kleurenleer en kleuren mengen. Wil je er nog meer over weten? Binnenkort geef ik een workshop Kleuren mengen voor beginners. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven of neem contact op voor meer informatie of een workshop op maat (vanaf 6 personen).

Lees ook: Spelen met kleur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Like
Close
Struinkunst © Copyright 2020. All rights reserved.
Close