Kleuren mengen en je palet samenstellen

3.7K
Q&A

Hedda vroeg "Welke aquarelkleuren neem jij mee de duinen in?". In dit artikel laat ik zien hoe ik kleuren voor mijn palet selecteer en ik vertel over het mengen van kleuren.

Welke kleuren verf kies je? Het simpele antwoord is: geel, rood en blauw. Het ingewikkelde antwoord is: het is helemaal aan jou! In dit artikel geef ik je een paar tips hoe je dat kunt aanpakken.

Standaard palet of zelf samenstellen?

Je kunt een doosje met een standaard palet van 6 of 12 kleuren kopen. Veel gebruikte kleuren zijn: Cadmium geel, Azo geel, Cadmium rood, Alizarine rood, Ultramarijn blauw, Cerulean blauw, Pruisisch blauw, Gele oker, Gebrande Sienna en Gebrande omber. Dit zijn allemaal goede kleuren waar je uitstekend mee kunt mengen. Welke je kiest is erg persoonlijk. Ik gebruik bijvoorbeeld vaker Pruisisch blauw dan Ultramarijn blauw, maar de laatste tijd kan ik de Ultramarijn juist weer erg waarderen.

Omdat ik veel te veel kleuren heb, deel ik mijn collectie op in kleinere paletten die ik regelmatig verwissel. Op de foto: links: mijn grootste aquareldoos voor thuis. Ik ben gestopt met er napjes in doen, ik knijp verf uit tubetje in de vakjes, linksboven: mijn eerste aquarelblik (van mijn ouders gekregen toen ik acht werd gok ik). Ik gebruik deze nu voor het opbergen van mijn napjes met magneet, rechtsboven: twee travel kits voor onderweg, rechtsonder: klein aquarelpalet met zelfgemengde kleuren.

Afhankelijk van wat ik teken of schilder gebruik ik een ander kleurenpalet. Ik wissel dus heel vaak van kleuren. Er zijn kunstenaars die dat juist nooit doen met de reden dat ze hun kleuren heel goed leren kennen door altijd met hetzelfde palet te schilderen. Dit is vooral belangrijk als je natuurgetrouw of botanisch schildert. Dan is het handig als je elke keer precies de goede kleur groen en roze kunt mengen. Bedenk dus wat voor jou het beste zou werken.

Beperkt palet

Heb je een klein budget? Begin dan liever met een paar kleuren van de mooiste verf die je je kunt veroorloven in plaats van zo’n hele doos. Je kunt ze later altijd aanvullen. Sowieso hou ik wel van een beperkt palet. Als je maar een paar kleuren gebruikt, krijg je automatisch samenhang in je werk. Hoe meer kleuren je gebruikt, hoe ‘rommeliger’ het kan worden.

Primaire kleuren

Belangrijk om te weten is dat je met slechts drie kleuren – rood, geel en blauw – alle andere kleuren kunt mengen. Ze heten primaire kleuren – die van de beroemde kleurencirkel:

rood + blauw = paars
geel + blauw = groen
geel + rood = oranje
rood + blauw + geel = bruin/zwart
paars + geel / groen + rood / oranje + blauw = grijs

De kleuren geel, oranje en rood noemen we warme kleuren (we denken bij deze kleuren aan zon en vuur). De kleuren blauw en groen zijn koele kleuren.

Warme en koele tinten

Ook handig om te weten is dat elke kleur een warme (rode) of koele (blauwe) ondertoon kan hebben. Een warme geel bijvoorbeeld, neigt naar oranje en een koele rood neigt naar magenta. Meng een rood met twee verschillende tinten blauw en je krijgt twee verschillende paarstinten. De kleurtint heeft dus ook invloed op de mengkleur.

Je kunt een basispalet van 3 kleuren uitbreiden naar 6 kleuren door van elke primaire kleur twee tinten te kiezen: een koele en warme tint. Met dit uitgebreidere palet kun je nog meer kleuren mengen. Het verschil tussen een warme en koele tint is in het begin lastig te herkennen. In de foto hieronder heb ik in mijn schetsboek een studie gemaakt. Zie je dat de warme geel meer oranje is? En de koele rood meer magenta?

Gebruiken wat je hebt

Voor je naar de winkel rent om precies die ene blauw te kopen die je zou ‘moeten’ hebben, kun je het ook omdraaien. Gebruik wat je al hebt en kijk welke kleuren hier uitrollen. De makkelijkste manier vind ik een (groot) vel papier of een spread (twee pagina’s) in je schetsboek en deze onderverdelen in vlakjes (zie de bovenste foto en de foto hierboven). Bovenin en langs de linkerzijde schilder je elk vlakje in een kleur. In de vakjes waar twee kleuren elkaar kruisen schilder je de mengkleur. Zo ontdek je wat je met jouw eigen verf kunt mengen. In dit voorbeeld gebruikte ik aquarelverf, maar dit kun je natuurlijk ook met acrylverf of olieverf doen (en zelfs met kleurpotlood).

Gooi het eens door elkaar

Een spannender methode is om een aantal kleuren te kiezen en hiermee een spontane mix te maken. Geen conventionele methode, maar wel leuk om te doen en soms met verrassende resultaten.

Kleurenbibliotheek

In mijn Hahnemuhle schetsboekje (lees hier een korte review over dit schetsboek) heb ik een kleurenbibliotheek gemaakt. Hierin noteer ik alle kleuren inclusief de kleurnummers en ik maak er kleurstudies in. Zo kan ik goed zien wat ik heb en hoe de kleuren onderling mengen. Dit boekje helpt me bij het kiezen van kleuren voor mijn travel art kit of mijn volgende kunstproject.

Hopelijk heb je iets aan deze tips! Ik wil je vooral uitnodigen om te experimenteren met wat je al in huis hebt. Want door zelf te doen, ontdek je het meest.

Lees ook

+ Spelen met kleur
+ Mijn favoriete teken-en schildermaterialen
+ Zelf aquarelverf maken

Reageer of like dit artikel:
Houd me op de hoogte van nieuwe reacties
Mail mij:
guest
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ingmar
7 maanden geleden

waar koop jij jou aquarelverf?

Like
Close
Close