Kleine struinkunst in laagjes

85

Ik ben een priegelaar en een knutselaar. Dit inzicht over mezelf had ik eigenlijk nog maar pas. Jarenlang woonde ik met manlief in een klein huisje, waar geen ruimte was voor het maken van grote schilderijen. Ik tekende met houtskool, potlood, krijt, ik schilderde met aquarel en ik werkte met lapjes vilt en textiel en het liefst gooide ik al die technieken door elkaar.

Ik maakte in die tijd vaak Inchies. Dat zijn hele kleine kunstwerkjes van 2,5×2,5 cm (1 inch) groot (uhm… of klein). Ze zijn ontzettend leuk om te maken; snel klaar, het is ok als ze mislukken want dan maak je gewoon weer een nieuwe. Ze nodigen dus echt uit om te experimenteren. Ik maakte ze van losse ‘gestruinde’ papiertjes; allemaal laagjes op elkaar. Daarop maakte ik kleine tekeningetjes met pen of gell rollers. De bovenste vierkantjes plakte ik erop met 3d tape. Inchies zijn trouwens een afgeleide van de Artist Trading Cards (ATC). Dat zijn kleine kunstwerkjes in het formaat van (ongeveer) een visitekaartje.

Meer ruimte

Al die jaren droomde ik van een eigen atelier met een schildersezel om grote ‘echte’ schilderijen te maken. Vijf jaar geleden kwam die droom uit; een groter huis met een zolder helemaal voor mij alleen. En in de kringloop vond ik ook nog eens een schildersezel. Het was ‘meant to be’. En ja, het ene na het andere schilderij rolde uit mijn atelier (en zelfs die waren niet enorm groot). En toch bleef ik het liefst klein werken. Onder invloed van het boek ‘Sketchbook explorations‘ (binnenkort volgt een review) begon ik ook weer met het maken van gelaagde mixed media kunstwerkjes, deze keer in mijn schetsboeken.

Deze laatste is gemaakt van laagjes aquarelpapier, verf, potlood, krijt en borduursel. Ik heb dus jarenlang gedroomd van grote schilderijen maken en nu ontdek ik dat ik priegelen in het klein gewoon nog steeds heerlijk vind. Het is zo zen om te doen en ik kan er helemaal mijn creatieve ei in kwijt. Zelfs mijn laatste kunstcollectie is klein. Eigenlijk ben ik terug waar het ooit begon, maar dan wel met allemaal nieuwe inzichten, soms nog een spetter acryl en een fijn plek om te werken. ‘Het kan verkeren‘ zegt men dan zo mooi…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Like
Close
Struinkunst © Copyright 2020. All rights reserved.
Close