Kijkje in mijn atelier & tips voor je eigen atelier

7 november 2020

Eigenlijk zou ik dit weekend mijn atelier openstellen voor publiek, maar vanwege corona kan dat niet doorgaan. Daarom deel ik dit weekend gewoon foto’s van mijn atelier. Kun je toch nog even binnenkijken… En natuurlijk geef ik tips voor jouw eigen atelier of creatieve werkplek.

Atelier op zolder

Ik heb de luxe de hele zolderverdieping voor mezelf te hebben. Ik hou ervan, zo hoog boven de wereld. Ik heb dat buiten ook; het liefst klim ik op een duintop; om te zitten, te tekenen en (met een verrekijker) om me heen te kijken. Uitzicht op het landschap en onbelemmerd kunnen kijken naar de lucht en de wolken.

Tips voor jouw atelier

Struinkunst zou Struinkunst niet zijn als ik niet ook tips zou geven voor jouw atelier. Dit zijn mijn eigen fijne-atelier-ontdekkingen:

In hoogte verstelbare tafel
Als je de ruimte hebt voor een tafel of bureau kan ik iedereen een in hoogte verstelbare tafel aanraden. Die van mij is van Ikea. Ik slinger (letterlijk met een slinger) mijn tafel omhoog als ik wil staan. Heel fijn als ik vrij wil schilderen of wil (lino)printen.

Bonus; ik ben niet groot en zo’n tafel kan ook lager dan een standaard tafel. En vind je een standaard wit blad niet mooi? Je kunt die vervangen door een houten blad. Of leg er, zoals ik doe, een houten plank overheen. Zo bescherm ik de tafel meteen tegen vlekken en krassen. Diezelfde plank gebruik ik ook weer als tekenplank op mijn ezel (laatste foto), multifunctioneel dus.

Leeshoekje
Ik heb een aparte plek gemaakt om te lezen. Hier staan al mijn teken-, schilder-, handwerk- en sprookjesboeken bij elkaar. Ervoor een knus kleedje en een meditatiekussen om op te zitten. Ik heb ook nog eens de luxe dat er een (slaap)bank in mijn atelier staat.

Letterbak en verzamelingen
Mijn struinsels bewaar ik in een letterbak en in potten en vazen op de vensterbank. De letterbak was van donker hout. Ik schilderde hem met krijtverf vintage blauw. Ik bewaar er schelpen, steentjes, knopen, botjes en andere gevonden dingen in. Fijne inspiratie voor tekeningen en schilderijen!

Lees in ‘Vind je eigen stijl‘ waarom verzamelen zo goed is voor je creativiteit.

Ladekasten
Lades zijn mijn favoriete manier van opbergen. Als ze dicht zijn, zie je geen rommel en je kunt alles mooi op categorie sorteren. Bij het opentrekken van een la, kun je makkelijk bij al je spullen. Ik vind het handiger dan bijvoorbeeld opbergbakken. Ik heb houten lades voor potloden, pennen, pastelkrijt en oliepastels en houten (Moppe, heten ze nog zo?) ladekastjes van Ikea voor inkt, aquareltubes, viltstiften en stempels. De grote groene ladekasten, ook van Ikea (en nee, ik heb geen aandelen – ze verkopen gewoon handige dingen), zijn voor het grovere werk; gereedschap, linoleum, hout en klei.

Trolley
Een trolley (zoals deze lichtblauwe) is fijn voor het opbergen van bijvoorbeeld (acryl)verf. Je rijdt het hele zwikkie gemakkelijk naar je werkplek.

Heb je geen eigen atelier of werkplek?

Je kunt teken-en schilderspullen (en zelfs wat boeken) opbergen in een trolley of ladekast.
Je kunt een kist of mini ladekastje op de eettafel zetten. Ernaast staan een pot voor pennen en wat schetsboeken.
abstracte schets schetsboek natuur
Nog kleiner? Beperk alles tot 1 grote etui.

Naar buiten

En ook dit is mijn atelier… Fijn buiten tekenen of schilderen, want dat kan overal.

Wil je meer tips voor het inrichten van je atelier? Of advies over hoe ik dingen opberg? Stel je vraag gerust in een reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

 1. Leuk om zo een coronaproof rondleiding door jouw atelier te maken. Je hebt er een fijne plek van gemaakt. Jouw verzamelbak aan de muur is helemaal top. Ik heb ook een verstelbare tafel, maar eigenlijk staat hij altijd op dezelfde hoogte. Goed idee om er eens een statafel van te maken.

  Groetjes en fijn weekend, Margaret

  1. Lisette Lisette Author says:

   Dankjewel, wat leuk dat het coronaproof kijkje zo gewaardeerd wordt! En ja, af en toe staand werken kan ik je zeker aanraden. Ik werk zelfs weleens staand aan mijn laptop ter afwisseling.

   Groetjes en fijne zondag!
   Lisette

 2. Wat een heerlijke fijne plek lijkt me dat!
  Fijne zondag daar.

  1. Lisette Lisette Author says:

   Dankjewel voor je reactie, Alet. Ja dat is het zeker, ik voel me ook een rijk mens met deze mooie plek ๐Ÿ™‚

   Jij ook een fijne zondag!
   Groetjes, Lisette

Like
Close
Close