Review IVN Routes App – Rondje Vogelmeer

882
Struintip
Ga mee naar buiten, op zoek naar de leukste struinplekken en al het moois in de natuur. In deze serie vind je wandelingen, natuurinspiratie en natuurfotografie tips.

Misschien had jij deze app allang gespot, maar ik ontdekte hem vorige week pas. De IVN Routes App met ruim 450 wandelingen en fietstochten door heel Nederland. Gisteren probeerde ik hem uit, samen met vriendin Lisette. We kozen de route ‘Het Vogelmeer en de duinen – Nationaal Park Zuid-Kennemerland’. En ik ben fan!

Informatie onderweg

Tijdens het wandelen met deze routeapp krijg je onderweg informatie over de plekken waar je langsloopt. En niet weinig ook! Op de 5,3 kilometer die deze route lang is, krijg je iets van 20 keer informatie te lezen… of te horen! Want je kunt er ook voor kiezen om het te laten voorlezen. Hoe leuk is dat? Elke tekst wordt begeleid door een aantal foto’s en vaak bevat de tekst links naar nog meer informatie.

De informatie is ook nog eens heel leuk, leerzaam en afwisselend. Het is een mix van natuurweetjes, het ontstaan van het landschap en van geschiedenis. Van informatie over eksternesten en wat er te zien is bij het vogelmeer tot het ontstaan van de zogenoemde Thijssebosjes (te zien op de bovenste foto, rechts in de verte). Van informatie over verschillende rozensoorten in de duinen tot de herkomst van de naam ‘de Bruid van Haarlem’ – een paraboolduin (en wat dat is, wordt natuurlijk ook uitgelegd). Zelfs een stukje historie van de strandtent Parnassia ontbreekt niet.

Pling!

En nee, je hoeft niet te wandelen met je neus op je telefoonscherm. Je steekt gewoon je telefoon (op standby – dus je batterij gaat wel snel leeg!) in je zak of tas en zodra je bij een ‘informatiepunt’ aankomt, hoor je een pling en kun je stoppen om te lezen, luisteren en kijken. De routes volgen trouwens geen bestaande (paaltjes)routes, maar zijn door IVN zelf samengesteld.

Het mooie vogelmeer

Deze route is bijzonder mooi; je begint bij de parkeerplaats van strandopgang Parnassia en je wandelt dan meteen de duinen in door (of om) een natte vallei. Onderweg passeer je een aantal prachtige uitkijkpunten en het pad om het vogelmeer is geweldig mooi. Je kunt in de vogelkijkhut de vogels op ooghoogte zien, maar wij vonden de vele bankjes rondom het meer nog leuker. Lekker in het zonnetje (we hadden geluk) met verrekijker staren – en luisteren – naar het rustgevende gespetter van de watervogels. Zelfs wij werden hier stil van…

De route gaat vervolgens door een aantal duinvalleien en eindigt op het strand. Lekker wandelschoenen uit, voeten in de zee en als je zin hebt nog wat drinken bij Parnassia.

Hulde voor IVN en de vrijwilligers voor deze prachtige verhalen! Ik ga snel weer een route wandelen.

App downloaden

Deze gratis app kun je downloaden voor Android en Apple en op deze pagina vind je meer informatie over de IVN Routes app en de routes.

Abonneer
Mail mij:
guest

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eline
Eline
1 jaar geleden

Dit weekend meteen gebruik van je tip gemaakt, Lisette! Lekker gewandeld in het Noord-Hollandse Duinreservaat.

Charlotte Neuhaus
1 jaar geleden

Dit keer reageer ik als secretaris van IVN Meerssen. Wat leuk dat jij die app hebt ontdekt en er zo enthousiast over bent. Mooi ook hoe je hem aanprijst, dat zijn leuke schouderklopjes voor de vrijwilligers die hun best doen mooie wandelingen te organiseren.

Like
Close
Close
4
0
Schrijf een reactiex