Review IVN Routes App – Rondje Vogelmeer

Misschien had jij deze app allang gespot, maar ik ontdekte de IVN Routes app vorige week pas. Gisteren probeerde ik hem uit, samen met vriendin Lisette. We kozen de route 'Het Vogelmeer en de duinen - Nationaal Park Zuid-Kennemerland'. Ik ben fan!

6 augustus 2021

Met de IVN Routes App ervaar je de natuur, zonder teveel met je smartphone bezig te hoeven zijn

Natuurroutes van IVN

De vrijwilligers en natuurliefhebbers van IVN hebben meer dan 500 wandelroutes en fietsroutes door heel Nederland samengesteld. Op de website kun je op soort (wandelen, fietsen, kanoën en meerdaagse trektochten), provincie, lengte, afstand en trefwoorden zoeken. De routes zijn (offline) beschikbaar in de IVN Routes App.

Wandelen met de IVN Route app

De IVN routes volgen geen bestaande (paaltjes)routes en dat is fijn, want zo zie je ook in een bekend gebied iets nieuws. Onderweg krijg je in de app informatie over de plekken waar je langsloopt. En niet weinig ook! Op de 5,3 kilometer die de route naar het vogelmeer lang is, krijg je ruim 20 keer iets te lezen… of te horen! Want je kunt er ook voor kiezen om de tekst te laten voorlezen. Zo kun je nog beter genieten van je omgeving! Naast de tekst krijg je ook een paar foto’s en soms links naar websites voor nog meer informatie.

Je hoeft niet bang te zijn dat je alleen maar met je neus op je telefoonscherm loopt, want je steekt je telefoon gewoon in je zak of tas. Zodra je bij een ‘informatiepunt’ aankomt, hoor je een pling en kun je stoppen om te lezen, luisteren en kijken. Je telefoon moet wel op standby blijven staan, dus je accu loopt wat sneller leeg.

Natuur informatie onderweg

De informatie die je onderweg krijgt, is leerzaam en afwisselend met een mix van natuurweetjes, het landschap en van de geschiedenis. Van informatie over eksternesten en wat er te zien is bij het vogelmeer tot het ontstaan van de zogenoemde Thijssebosjes (te zien op de bovenste foto, rechts in de verte). Van informatie over verschillende rozensoorten in de duinen tot de herkomst van de naam ‘de Bruid van Haarlem’ – een paraboolduin (en wat dat is, wordt natuurlijk ook uitgelegd). Zelfs een stukje historie van de strandtent Parnassia ontbreekt niet.

Over de route naar het vogelmeer

De wandelroute maar het vogelmeer is bijzonder mooi. Je begint bij de parkeerplaats van strandopgang Parnassia waar je direct de duinen in loopt door (of om) een natte vallei. Onderweg passeer je een aantal prachtige uitkijkpunten op de duintoppen en het pad om het vogelmeer is geweldig mooi.

Aangekomen bij de vogelkijkhut kun je op je gemak de watervogels op ooghoogte bewonderen. Met een beetje geluk zie je hier een geoorde fuut. De bankjes rondom het meer zijn ook fijne vogelspotplekken. Bij mooi weer zit je hier heerlijk in het zonnetje en staar – en luister – je naar het rustgevende gespetter van de watervogels. De route gaat vervolgens verder door een aantal duinvalleien en gaat de laatste kilometer over het strand. Lekker wandelschoenen uit, voeten in de zee en als je zin hebt nog wat drinken bij Parnassia.

Hulde voor IVN en de vrijwilligers voor deze prachtige route en de verhalen! Met de IVN Routes App ervaar je de natuur, zonder teveel met je mobiel bezig te hoeven zijn. Je laat je mobiel lekker in je jaszak en bij de informatiepunten krijg je een waarschuwing en vervolgens de mogelijkheid om de informatie te lezen of te luisteren. Heb jij weleens met de app gewandeld of wil je delen wat jouw favoriete IVN wandel-of fietsroute is? Deel het in een reactie hieronder.

App downloaden

Deze gratis app kun je downloaden voor Android en Apple en op deze pagina vind je meer informatie over de IVN Routes app en de routes.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Reacties

 1. Dit weekend meteen gebruik van je tip gemaakt, Lisette! Lekker gewandeld in het Noord-Hollandse Duinreservaat.

  1. Lisette Lisette Author says:

   Wat leuk!! Welke route heb je gewandeld?

 2. Dit keer reageer ik als secretaris van IVN Meerssen. Wat leuk dat jij die app hebt ontdekt en er zo enthousiast over bent. Mooi ook hoe je hem aanprijst, dat zijn leuke schouderklopjes voor de vrijwilligers die hun best doen mooie wandelingen te organiseren.

  1. Lisette Lisette Author says:

   Wat leuk, Charlotte – zo ontdek je nog eens wat 😉 Heel graag gedaan en dik verdiend!

Like
Close
Close