Zo haal je inspiratie uit een boek

1.8K
Deel 2

Minstens zo leuk als struinen in de natuur vind ik struinen in boeken. In deze serie ga ik op zoek naar mooie verhalen, nieuwe ideeën en de beelden die tijdens het lezen ontstaan in mijn hoofd.

In april 2020 las ik met de Hebban leesclub het boek Eens ging de zee hier tekeer* van Eva Vriend. Ik nam me voor om tijdens het lezen schetsen en aantekeningen te maken. Dat doe ik wel vaker, maar dit boek leverde zoveel inspiratie op, dat ik er nog steeds uit kan putten.

In dit artikel laat ik je het proces zien; van inspiratie tot het uitwerken van je schetsen.

zo haal je Inspiratie uit een boek

  • Kies het juiste boek. Het onderwerp en de schrijfstijl moeten je aanspreken. Er moet ‘iets’ gebeuren tijdens het lezen. Voor mij hielp het enorm dat Eva Vriend zo’n beeldende schrijfstijl heeft waardoor ik de verhalen helemaal voor me zag.
  • Houd je schetsboek voortdurend bij de hand of steek een paar losse vellen schetspapier in het boek, zodat je tijdens het lezen meteen aantekeningen en schetsen kunt maken.
  • Censureer jezelf niet – het gaat in deze fase niet om ‘mooi’ of ‘goed’ of ‘fout’. Teken en schrijf tijdens het lezen alles dat in je opkomt op. Dit is de fase van het struinen – het vergaren van ideeën.
  • Werk thema’s in je schetsen uit in mini schetsjes (lees ook: thumbnail schetsjes maken). Ik nam bijvoorbeeld het thema ‘klei/steen’ als basis, tekende een grid van negen kaders en vulde deze met varianten op het gekozen thema. Zo dwing je jezelf om een vorm of thema verder te onderzoeken en met nieuwe ideeën te komen.
  • Zoek (online) naar aanvullende achtergrondinformatie over wat je leest. Maak aantekeningen.
  • Zoek naar de rode draad in je aantekeningen en schetsen. Misschien wil je die nog verder uitwerken in mini schetsen.
  • Kies vervolgens enkele thema’s of vormen en werk deze uit in grotere schetsen.
  • Experimenteer met verschillende kleuren en materialen.
  • Onderzoek wat je mooi vindt en ook wat je minder mooi vindt.
  • In de laatste fase maak je keuzes en breng je alle beste elementen, kleuren en materialen bij elkaar.

Eens ging de zee hier tekeer

‘Eens ging de zee hier tekeer’ gaat over de afsluiting van de Zuiderzee en de gevolgen hiervan op de vissersdorpen en hun inwoners. Het verhaal sprak me aan, omdat ik gefascineerd ben door (het ontstaan van) landschappen en ik moest bekennen dat ik maar weinig wist over het ontstaan van ons eigen IJsselmeer.

“Gewonnen land, Gestolen zee”

Wat ik hartverscheurend vond om te lezen is dat de Afsluitdijk gebouwd is van klei uit de Zuiderzee – zo leverde de Zuiderzee zelf de materialen die haar ondergang zou worden. In mijn schetsen komt dit thema terug in grillige vormen van klei en steen; die zowel onder als boven water kunnen zijn. Nog steeds spelen deze vormen een rol in mijn tekeningen en schilderijen, bijvoorbeeld in deze tekening.

Mijn review van het boek vind je op Hebban en op Bol.com* kun je een fragment van het boek lezen.

De schetsen verder uitwerken

Ik werkte de eerste schetsen uit in verschillende materialen (zoals acrylinkt) en ondergronden (papier en board). Zo ontstonden abstracte landschappen vol diepe blauwtinten met de weerspiegeling van zeewater – waar de grens tussen land en zee verdwijnt.

Na deze eerste reeks schetsen ging ik op zoek ging naar andere materialen. In plaats van (schadelijk) acryl gebruikte ik aquarel, potlood en krijt. Deze experimenten resulteerde in zachte kunstwerkjes met poederige lijnen en vormen. Ik had ze op losse stukjes papier gemaakt. Omdat ik ze, als onderdeel van het proces, wil bewaren heb ik ze in mijn schetsboek geplakt waarin ik ook de eerste schetsen maakte.

Het ‘eindresultaat’

De kunstwerkjes hieronder zijn het resultaat van een lange periode van lezen, schetsen, experimenteren en onderzoeken. En dit is zeker niet het ‘eindresultaat’, want ik ben nog steeds niet uitgekeken op dit thema. De klei-en steenvormen blijven opduiken in mijn werk. Zo zie je maar dat de inspiratie uit een boek veel langer kan doorwerken en echt een thema kan worden in je werk.

Mocht je een van de tekeningen willen hebben, neem gerust contact op. De linker en middelste op de foto hierboven zijn nog beschikbaar.

Lees ook:

+ Doggerland – struinen door het verleden
+ Mixed media met oude boeken
+ Gingerbread


Like of reageer op dit artikel:
Houd me op de hoogte van nieuwe reacties
Mail mij:
guest
8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Alet
1 jaar geleden

Ik vind het erg mooi en fijn om (mooie) boeken op deze manier als inspiratiebron te gebruiken.

Marisca van der Eem
1 jaar geleden

Wat inspirerend Lisette. Tot nu toe reageerde ik vooral met woorden op een boek. Maar je hebt me op een nieuw spoor gezet.

Jenny
1 jaar geleden

Geweldig idee Lisette, een ‘boekrecensie’ in de vorm van tekeningen en schetsen. Die ga ik zeker onthouden!

Roelien
Roelien
11 maanden geleden

Superinspirerend om je blog te lezen. Heel leuk om zo’n boekthema te nemen. Ik denk dat ik ga volgen met ‘het Zoutpad’. Leukleuk

Like
Close
Close