Zo haal je inspiratie uit een boek

1 maart 2021

Minstens zo leuk als struinen in de natuur vind ik struinen in boeken, op zoek naar mooie verhalen, zinnen en beelden als inspiratie voor mijn art (journals). Tijdens het lezen maak ik regelmatig schetsen en aantekeningen. Soms ontstaat daar een groter project uit, zoals bij het boek Eens ging de zee hier tekeer van Eva Vriend. Dit boek leverde zoveel inspiratie op, dat ik er nog steeds uit kan putten.

In dit artikel laat ik je het proces zien; van inspiratie tot het uitwerken van je schetsen.

Zo haal je Inspiratie uit een boek

 • Kies het juiste boek. Het onderwerp en de schrijfstijl moeten je aanspreken. Er moet ‘iets’ gebeuren tijdens het lezen. Voor mij hielp het enorm dat Eva Vriend zo’n beeldende schrijfstijl heeft waardoor ik de verhalen helemaal voor me zag.
 • Houd je schetsboek voortdurend bij de hand of steek een paar losse vellen schetspapier in het boek, zodat je tijdens het lezen meteen aantekeningen en schetsen kunt maken.
 • Censureer jezelf niet – het gaat in deze fase niet om ‘mooi’ of ‘goed’ of ‘fout’. Teken en schrijf tijdens het lezen alles dat in je opkomt op. Dit is de fase van het struinen – het vergaren van ideeën.
 • Werk thema’s in je schetsen uit in mini schetsjes (lees ook: thumbnail schetsjes maken). Ik nam bijvoorbeeld het thema ‘klei/steen’ als basis, tekende een grid van negen kaders en vulde deze met varianten op het gekozen thema. Zo dwing je jezelf om een vorm of thema verder te onderzoeken en met nieuwe ideeën te komen.
 • Zoek (online) naar aanvullende achtergrondinformatie over wat je leest. Maak aantekeningen.
 • Zoek naar de rode draad in je aantekeningen en schetsen. Misschien wil je die nog verder uitwerken in mini schetsen.
 • Kies vervolgens enkele thema’s of vormen en werk deze uit in grotere schetsen.
 • Experimenteer met verschillende kleuren en materialen.
 • Onderzoek wat je mooi vindt en ook wat je minder mooi vindt.
 • In de laatste fase maak je keuzes en breng je alle beste elementen, kleuren en materialen bij elkaar.

Eens ging de zee hier tekeer

Eens ging de zee hier tekeer gaat over de afsluiting van de Zuiderzee en de gevolgen hiervan op de vissersdorpen en hun inwoners. Het verhaal sprak me aan, omdat ik gefascineerd ben door (het ontstaan van) landschappen en ik moest bekennen dat ik maar weinig wist over het ontstaan van ons eigen IJsselmeer.

“Gewonnen land, Gestolen zee”

Wat ik bijzonder vond om te lezen is dat de Afsluitdijk gebouwd is van klei uit de Zuiderzee – zo leverde de Zuiderzee zelf de materialen die haar ondergang zou worden. In mijn schetsen komt dit thema terug in grillige vormen van klei en steen; die zowel onder als boven water kunnen zijn. Nog steeds spelen deze vormen een rol in mijn tekeningen en schilderijen, bijvoorbeeld in deze tekening.

Eens ging de zee hier tekeer lezen

Op Hebban lees je mijn recensie van het boek. Op Bol.com* kun je een fragment van het boek lezen en het boek is ook te koop bij Libris* of Paagman*.

De schetsen verder uitwerken

Ik werkte de eerste schetsen uit in verschillende materialen (zoals acrylinkt) en ondergronden (papier en board). Zo ontstonden abstracte landschappen vol diepe blauwtinten met de weerspiegeling van zeewater – waar de grens tussen land en zee verdwijnt.

Na deze eerste reeks schetsen ging ik op zoek ging naar andere materialen. In plaats van (schadelijk) acryl gebruikte ik aquarel, potlood en krijt. Deze experimenten resulteerden in zachte kunstwerkjes met poederige lijnen en vormen. Ik had ze op losse stukjes papier gemaakt. Omdat ik ze, als onderdeel van het proces, wil bewaren heb ik ze in mijn schetsboek geplakt waarin ik ook de eerste schetsen maakte.

Het ‘eindresultaat’

De kunstwerkjes hieronder zijn het resultaat van een lange periode van lezen, schetsen, experimenteren en onderzoeken. En dit is zeker niet het ‘eindresultaat’, want ik ben nog steeds niet uitgekeken op dit thema. De klei-en steenvormen blijven opduiken in mijn werk. Zo zie je maar dat de inspiratie uit een boek veel langer kan doorwerken en echt een thema kan worden in je werk.

En nu jij

Heb je iets gemaakt naar aanleiding van dit artikel? Laat in een reactie weten wat je ervan vond en/of deel een foto van het resultaat.

Let’s create!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Reacties

 1. Ik vind het erg mooi en fijn om (mooie) boeken op deze manier als inspiratiebron te gebruiken.

  1. Lisette Lisette Author says:

   Wat leuk Alet! Mocht je eens wat willen delen, voel je vrij om het hier te laten zien. Sinds kort kun je bij een reactie ook een foto meesturen 🙂

 2. Wat inspirerend Lisette. Tot nu toe reageerde ik vooral met woorden op een boek. Maar je hebt me op een nieuw spoor gezet.

  1. Lisette Lisette Author says:

   Hoi Marisca, Wat geweldig dat ik je heb kunnen inspireren. Een groot compliment 🙂 Als je het leuk vindt, deel gerust eens een foto van wat je gemaakt hebt (je kunt een foto toevoegen aan een reactie).

 3. Geweldig idee Lisette, een ‘boekrecensie’ in de vorm van tekeningen en schetsen. Die ga ik zeker onthouden!

  1. Lisette Lisette Author says:

   Leuk Jenny, graag gedaan! En laat gerust eens iets van het resultaat zien. Je kunt een foto uploaden in een reactie. Groetjes, Lisette

 4. Superinspirerend om je blog te lezen. Heel leuk om zo’n boekthema te nemen. Ik denk dat ik ga volgen met ‘het Zoutpad’. Leukleuk

  1. Lisette Lisette Author says:

   Dankjewel! En dat is een geweldig boek om mee te werken. Ik ben heel benieuwd naar je resultaten.

 5. Ik kwam dit boek op je website tegen en heb het meteen uit de bibliotheek gehaald. Ondanks het feit dat er wel heel veel namen en stambomen worden genoemd is het toch prettig lezen. Ik kom zelf uit Enkhuizen en mijn opa voer op de veerdienst Enkhuizen-Stavoren. Eerst op de Zuiderzee, later op het IJsselmeer (hij was geboren in 1901).Het is nu niet meer voor te stellen hoe groot die boten waren die de verbinding onderhielden. De overtocht 1e klas met diner was een luxe uitje en de boten waren ook zeewaardig. Opa heeft in moeilijke tijden zelfs dagtochten op de Noordzee gevaren (vanuit Amsterdam) met dezelfde boten. Ik heb een journal gemaakt over opa’s werkende leven “Opa en de Boot” (er is een flip through op mijn YouTube kanaal). Ook niet voor te stellen is dat de veerdienst zo vaak werd gestaakt wegens ijsgang. Soms zat opa vast in Stavoren. Als je daaraan terug denkt, dan merk je echt de klimaatverandering.

  1. Lisette Lisette Author says:

   Wat een prachtig verhaal Tineke! Dankjewel voor het delen. Heel bijzonder, maar ook confronterend hoe snel dingen veranderen. Van zee naar meer. Van ijs naar opwarming. Van overtocht per boot naar ieder een eigen auto. En het klopt; al die namen en stambomen zijn verwarrend (ik had precies dezelfde conclusie in mijn Hebban review). Ondanks dat schrijft Eva heel fijn en merkt je echt dat ze de verhalen uit eerste hand heeft gehoord. Leuk dat je je al door de Zuiderzee verhalen hebt laten inspireren. Ik ben benieuwd wat je (op creatief gebied) verder nog uit het boek haalt…

 6. wat een superleuke website, met veel leuke tips. heel inspirerend!

  1. Lisette Lisette Author says:

   Hoi Dorien, wat leuk om te horen! Dankjewel voor het mooie compliment 🙂
   Creatieve groet, Lisette

Like
Close
Close