Inchies

609

Ik hoor je al denken “Huh, inchies? Wat zijn dat? “. En dat kan kloppen, want inchies zijn in Nederland volgens mij niet zo heel bekend. Inchies zijn hele kleine kunstwerkjes van maar 1×1 inch (vandaar ook de naam), ofwel 2,5×2,5 cm. Ze zijn afgeleid van de Artist Trading Cards (ATC). Ook niet zo’n bekende term misschien. Artist Trading Cards zijn kunstwerkjes ter grootte van een speelkaart. ATC’s en inchies worden vaak gemaakt om met elkaar te ruilen.

Waarom zou je inchies maken?

Ten eerste omdat ze ontzettend leuk zijn om te maken. Je moet wel van priegelen houden natuurlijk. Ze nodigen gewoon uit tot experimenteren. Ik heb al menig nieuw idee opgedaan door het maken van inchies! Ten tweede zijn ze door het kleine formaat perfect om uit een creatieve blokkade te komen. Geen intimiderend groot leeg vlak en als er eentje mislukt, maak je zo weer een nieuwe.

Inchies maak ik vooral voor het proces en niet voor het eindresultaat. Spelen, doodlen, alle materialen door elkaar proberen en dan maar zien wat er ontstaat.

Inchies zijn ook geweldige projecten om restjes papier op te maken. Ik gooi nauwelijks iets weg, dus ik heb lades en bakken vol papiertjes, mislukte schetsen en ephemera. Al die knipsels en struinsels verwerk ik in dit soort kleine kunstwerkjes.

Wat kun je met inchies?

Inchies vind ik het leukst i een groepje bij elkaar, zoals in het voorbeeld bovenaan. Een paar Ideeën wat je kunt doen met inchies:

+ Plak ze in je schetsboek.
+ Plak een groepje op mooi aquarelpapier en lijst ze in.
+ Plak een of meer inchies op een zelfgemaakte wenskaart.
+ Maak er een magneetje van.
+ Ruil ze met andere kunstenaars.

Zo maak je inchies

Materialen

 • Restjes teken-of schilderpapier, (gekleurd) papier, kranten, tijdschriften, oude enveloppen en wat je verder maar kunt vinden aan knipsels en snippers
 • Fineliners, gelpennen, stiften en/of potloden
 • Aquarelverf
 • Aquarelpenseel nr. 1 of 2

Voor 3d inchies:

 • Boekbinderslijm of alleslijm
 • Restjes karton

Instructies

 • Knip, snij (of pons) uit papier een vierkantje van 2,5×2,5 cm. Natuurlijk mag je deze maat ook rustig aan je laars lappen. De truc van inchies is het werken in het klein, dat mag natuurlijk op elk formaat.
 • Leef je uit; teken, schrijf, schilder, knip, plak of borduur. Voor de hand liggende materialen zijn materialen waar je klein mee kunt werken, zoals aquarel, fineliners, stiften of potlood. Maar je kunt ook verrassende effecten bereiken met grovere materialen als pastelkrijt, houtskool of zelfs oliepastels.

Gelaagde (3d) inchies maken

 • Beschilder een stukje papier dat kleiner is dan 2,5×2,5 cm.
 • Plak dit met boekbinderslijm of alleslijm op de inchie. Als je hier een restje karton tussenplakt, krijg je zo'n mooi 3d effect.

Tips en inspiratie

 • Met een gekartelde pons kun je ook een mooi effect bereiken. Deze inchie is gemaakt met zilveren en gouden gelpen en het blauw-groene papier is daar weer opgeplakt.
 • Deze inchies zijn een combinatie van restjes papier en kleine illustraties, zoals de sleutel en de witte stipjes. Het randje maakte ik donker met een stempelkussen.
 • Je kunt inchies ook maken van textiel. Hier gebruikte ik papier, borduurstof, aquarel, potlood en borduursels door elkaar.
 • Ben je niet zo van het zelf tekenen? Dan kun je ook stempels of alleen mooie papiertjes gebruiken. Of misschien schrijf je wel een kleine tekst op jouw kunstwerkje.

Notities

Struindkids
Dit is natuurlijk weer een hele leuke kunstles om met kinderen te doen. Het is echt een uitdaging om zo te priegelen en om er een heleboel te maken.

Heb jij ook inchies gemaakt? Deel een foto van het resultaat in een reactie

Like, deel of reageer
Houd me op de hoogte van nieuwe reacties
Mail mij:
guest
6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marion Hofstee
Marion Hofstee
7 maanden geleden

Leuke uitdaging om ook eens te gaan proberen. Al ben ik niet zo van het gepriegel! Maar juist daarom toch maar eens uitproberen. Dank voor je tip LIsette

Henrike
4 maanden geleden

Ohh .. ook weer zoiets leuks, dit ga ik onthouden. Misschien vanmiddag al even mee aan de slag. Bedankt voor deze leuke tip!

Like
Close
Struinkunst © Copyright 2021
Close