Inchies, kunstwerkjes in mini-formaat

2.7K
Ik heb al menig nieuw idee opgedaan door het maken van inchies! Ze zijn klein en snel te maken waardoor ze uitnodigen tot experimenteren. Perfect voor het opmaken van al die knipsels en struinsels die ik in mijn atelier bewaar.

Ik hoor je al denken “Huh, inchies? Wat zijn dat? “. En dat kan kloppen, want inchies zijn in Nederland niet zo heel bekend. Inchies zijn hele kleine kunstwerkjes van maar 1×1 inch (vandaar de naam), ofwel 2,5×2,5 cm. Ze zijn afgeleid van de Artist Trading Cards (ATC). Ook niet zo’n bekende term misschien. Artist Trading Cards zijn kunstwerkjes ter grootte van een speelkaart. ATC’s en inchies worden vaak gemaakt om met elkaar te ruilen.

Waarom zou je inchies maken?

Inchies zijn klein en dus snel om te maken. Geen intimiderend groot leeg vlak dat je aanstaart. En mislukt er eentje dan maak je zo weer een nieuwe. Hierdoor nodigen ze uit tot experimenteren en ze zijn perfect om uit een creatieve blokkade te komen; gewoon even spelen en maar zien wat er ontstaat. Houd je niet zo van gepriegel? Dan maak je ze gewoon ietsje groter…

Inchies maak ik vooral voor het proces en niet voor het eindresultaat. Spelen, doodlen, alle materialen door elkaar proberen en dan maar zien wat er ontstaat.

Inchies zijn ook geweldige projecten om restjes op te maken. Combineer gerust restjes (inpak)papier, stukjes van mislukte tekeningen, labels of verpakkingen, knoopjes, stukjes stof, etc.

Wat kun je met inchies?

Een losse inchie ziet er door z’n kleine formaat misschien wat eenzaam uit, daarom zijn ze het leukst in een groepje bij elkaar. Dit kun je nog meer doen met inchies:

+ Plak ze in je schetsboek.
+ Plak een groepje op mooi aquarelpapier en lijst ze in.
+ Plak een of meer inchies op een zelfgemaakte wenskaart.
+ Maak er een magneetje van.
+ Ruil ze met andere kunstenaars.
+ Een inchie in een vierkant lijstje met passe partout geeft een grootst effect.

Zo maak je inchies

Nodig

 • Restjes teken-of schilderpapier, (gekleurd) papier, kranten, tijdschriften, oude enveloppen en wat je verder maar kunt vinden aan knipsels en snippers
 • Fineliners, gelpennen, stiften en/of potloden
 • Aquarelverf
 • Aquarelpenseel nr. 1 of 2

Voor 3d inchies:

 • Boekbinderslijm of alleslijm
 • Restjes karton

Instructies

 • Knip, snij (of pons) uit papier een vierkantje van 2,5×2,5 cm. Natuurlijk mag je deze maat ook rustig aan je laars lappen. De truc van inchies is het werken in het klein, dat mag natuurlijk op elk formaat.
 • Leef je uit; teken, schrijf, schilder, knip, plak of borduur. Voor de hand liggende materialen zijn materialen waar je klein mee kunt werken, zoals aquarel, fineliners, stiften of potlood. Maar je kunt ook verrassende effecten bereiken met grovere materialen als pastelkrijt, houtskool of zelfs oliepastels.

Gelaagde (3d) inchies maken

 • Beschilder een stukje papier dat kleiner is dan 2,5×2,5 cm.
 • Plak dit met boekbinderslijm of alleslijm op de inchie. Als je hier een restje karton tussenplakt, krijg je zo'n mooi 3d effect.

Tips en inspiratie

 • Met een gekartelde pons kun je ook een mooi effect bereiken. Deze inchie is gemaakt met zilveren en gouden gelpen en het blauw-groene papier is daar weer opgeplakt.
 • Deze inchies zijn een combinatie van restjes papier en kleine illustraties, zoals de sleutel en de witte stipjes. Het randje maakte ik donker met een stempelkussen.
 • Je kunt inchies ook maken van textiel. Hier gebruikte ik papier, borduurstof, aquarel, potlood en borduursels door elkaar.
 • Ben je niet zo van het zelf tekenen? Dan kun je ook stempelen of collages maken. Of misschien schrijf je wel een kleine tekst op jouw kunstwerkje.

Notities

Struindkids
Dit is natuurlijk een hele leuke kunstles om met kinderen te doen. Het is echt een uitdaging om zo in het klein te priegelen en het leukste is om er een heleboel te maken.

Inchies van lezers

Hieronder vind je de inchies die lezers maakten met deze kunstles. Heb jij ook inchies gemaakt? Deel ook een foto van het resultaat in een reactie hieronder.

Inspirerend? Like, pin of reageer
Mail me als er nieuwe reacties zijn
Mail mij:
guest

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marion Hofstee
Marion Hofstee
2 jaren geleden

Leuke uitdaging om ook eens te gaan proberen. Al ben ik niet zo van het gepriegel! Maar juist daarom toch maar eens uitproberen. Dank voor je tip LIsette

Henrike
2 jaren geleden

Ohh .. ook weer zoiets leuks, dit ga ik onthouden. Misschien vanmiddag al even mee aan de slag. Bedankt voor deze leuke tip!

Willemien
Willemien
1 jaar geleden

Ha Lisette Je artikel over inches inspireerde me meteen om met kleine kaartjes (4×4) te experimenteren. Het is niet de maat van inches, maar wel leuk en heerlijk om deze mooie vierkantjes voor kleine werkjes te gebruiken. Ik heb er al een paar in een boekje geplakt en deze laat ik hierbij zien. Zo gebruik ik ze voor onderwerpen als bloemen, landschapjes, vogeltjes, huisjes, abstractjes, tangeltjes enz. Ik heb 40… Lees verder »

Like
Close
Close