Vier dingen die je met overtrekpapier kunt doen

Overtrekken, monoprinten en mixed media

7 januari 2025
Rating: 0.00
(0)

In dit artikel laat ik vier ideeën met overtrekpapier zien, ook wel vellum of perkament papier genoemd. Allereerst; overtrekken natuurlijk. Dat klinkt als een open deur, maar weet jij eigenlijk hoe je moet overtrekken? Je legt het overtrekpapier op een afbeelding en trekt de afbeelding over, maar dan? Hoe krijg je die afbeelding op tekenpapier? Twee andere ideeën zijn monoprinten en beschermende maken. Tot slot laat ik je een idee met mixed media zien. Let’s create!

Overtrekpapier of vellum kopen

Overtrekpapier of vellum koop je onder andere bij Splendith* (van het merk Talens) of Bol* (van het merk Strathmore).

Vier ideeën met overtrekpapier

Instructies
 

  • Overtrekken
    De juiste manier om een afbeelding over te brengen op tekenpapier is als volgt:
    Trek de afbeelding met potlood of fineliner over op overtrekpapier. Draai het papier om en trek de lijnen nog een keer over op de achterkant, maar nu met een zacht potlood (bijvoorbeeld 4b). Draai het papier opnieuw om en leg het met de zachte potloodlijnen naar onderen op je teken-of schilderpapier. Trek de lijnen een derde keer over, deze keer met een harder potlood (zoals b of 2b). Let op: niet te hard drukken! Je wilt dat de zachte potloodlijnen een afdruk op het papier geven, zonder dat je met de punt in het tekenpapier drukt.
    Deze manier van overtrekken wordt gebruikt bij schilderen en botanisch tekenen, omdat het een lichte afdruk geeft die je nauwelijks ziet in het eindresultaat.
  • Printen
    Met overtrekpapier kun je monoprints maken. Deze techniek lijkt op overtrekken, maar het geeft een grilliger resultaat waarbij de print het eindresultaat is of zichtbaar blijft in het eindresultaat. Monoprinten werkt zo:
    Bedek een zijde van het overtrekpapier volledig met acrylverf, houtskool of krijt (alles wat afgeeft, kun je gebruiken). Leg het overtrekpapier met de geverfde zijde naar beneden op het te bedrukken papier. Maak een tekening op de achterkant met een potlood, stokje, je vingers of je nagel. Haal het overtrekpapier weg (voor de verf droogt). De print staat nu op het papier.
  • Bescherm je artwork
    Maak je weleens kunstwerkjes met houtskool of pastelkrijt in je schetsboek? Van overtrekpapier kun je perkamentbladen maken om het papier op de andere bladzijde te beschermen. Knip of snijd het papier op maat en breng boekbinderslijm (te koop bij Bol*) aan langs een zijde van het papier. Plak dit tegen de vouw in je schetsboek, et voila! Een beschermend perkamentblad op maat. Je kunt ook (washi) tape gebruiken om het decoratief vast te plakken. Of scheur een zijde van het papier (zoals in het voorbeeld) voor een speels effect.
  • Mixed media kunst maken
    Overtrekpapier is half doorschijnend en dat geeft mooie resultaten in gelaagde mixed media kunst. Teken, schilder of schrijf op het papier en plak of borduur het overtrekpapier in je werk. De lagen eronder schemeren subtiel door. Zie ook het voorbeeld van deze Pakje Kunst kunstwerkjes in de bovenste foto en de galerij hieronder.
Auteur: Struinkunst

Meer voorbeelden

Nel deelde deze twee pagina’s uit haar art journal met een zakje en een blad gemaakt van vellum/overtrekpapier. Heb je ook iets gemaakt met deze ideeën? Laat in een reactie weten wat je ervan vond en/of deel een foto van het resultaat.

  • Ps; de kunstwerkjes in het bovenste voorbeeld zijn binnenkort te koop bij Pakje Kunst Zutphen en in de pakjes Struinpost.
  • Ps 2; zou je een video/cursus willen hoe je zulke mixed media werkjes maakt? Laat het weten in een reactie of meld je aan voor de Struinkunst Tribe wachtlijst. In de Tribe komt dan een uitgebreide tutorial beschikbaar.

Reacties

  1. Je post is weer heel fijn.
    Overtrekpapier is voor mij fantastisch materiaal. Bij deze een paar foto’s van mijn werk.

    1. Struinkunst Struinkunst Author says:

      Dankjewel, wat een prachtige resultaten! Ik heb ze met trots in het artikel gezet en ze staan in de lezersgalerie. Creatieve groet, Lisette

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel deze kunstles




Maximale bestandsgrootte: 1 MB Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Like
Close
Close