Start je art journal

1.3K
Deel 1

In de serie Start je art journal help ik je op weg om te beginnen met een schetsboek of art journal. In dit deel staan we stil bij wat een art journal eigenlijk is en bij de reden waarom jij wil gaan art journalen.

Iedereen kan genieten van een art journal of werken in een schetsboek. Het hoeft niet mooi te worden of te ‘lukken’, zolang je er maar plezier aan beleeft. Bedenk dat niemand, behalve jij, je schetsboek hoeft te zien. Durf je echt niet te tekenen of te schilderen in je schetsboek? Mooie plaatjes inplakken en teksten erbij schrijven is net zo leuk en creatief!

Creativiteit is een keuze, geen gave

Het gaat niet om Kunst

Eerst even een groot misverstand uit de weg ruimen. Op internet vind je veel voorbeelden van prachtige art journals. De een nog mooier dan de ander – het lijkt wel een wedstrijd. Heel mooi, maar ook wel een beetje intimiderend – vind je niet? Je zou kunnen denken dat je in een art journal kunst met een grote K moet maken. Maar ik vind dat niet het doel van een art journal. Bij een art journal gaat het juist niet om het eindresultaat, maar om het proces. Alleen zo ontstaat er ruimte voor ‘happy accidents’ en creatieve groei.

Mijn advies aan jou is dan ook; vergelijk je art journal niet teveel met die van anderen en durf te spelen!

Wat is een art journal?

De klassieke definitie van een art journal is: Een kunstdagboek waarin je (dagelijks) je belevenissen en gevoelens uit door middel van kunst door te tekenen, schilderen, schrijven en/of collages te maken.

Het doel van jouw art journal

Een art journal kan veel meer zijn dan de klassieke definitie hierboven. Voor je gaat beginnen is het misschien goed om eens stil te staan bij wat je allemaal met een art journal kunt doen:

Een art journal als kunstdagboek

Dit is de klassieke art journal. Net als in een gewoon dagboek, leg je in je art journal momenten uit je leven vast. Je kunt schrijven, tekenen, schilderen, foto’s inplakken en/of collages maken. Het gaat niet zozeer om de kunst of het resultaat, maar om het uiten van je gevoelens.

Een art journal als schetsboek

In je art journal kun je tekeningen maken. Misschien teken je je kat na of de mooie bos bloemen die je kreeg voor je verjaardag. Maar je kunt ook doodelen; zomaar wat fantasietekeningetjes maken. Door zo te schetsen verbeter je je teken-skills en wie weet zijn de schetsen aanleiding voor schilderijen of andere kunst.

Een art journal als natuurdagboek

In een natuurdagboek maak je schetsen van observaties in de natuur. Dat kan in je tuin zijn of tijdens een wandeling in het bos. In een natuurdagboek maken mensen ook vaak notities van hun observatie, bijvoorbeeld de naam van een bloem, de plek waar ze een vlinder zagen of persoonlijke overpeinzingen.

Een art journal met een thema

Je kunt kiezen voor één thema, bijvoorbeeld alleen maar bloemen, mensen of ‘de zee’. Of misschien kies jij wel een abstracter thema, zoals ‘de liefde’. Het leuke van zo’n journal is dat je een enorme verdieping van een thema bereikt. Wil je in meerdere thema’s werken? Overweeg dan om één schetsboekje per thema te gebruiken.
Hier zie je een voorbeeld van een art journal met een thema.

Een art journal als common place journal

In een commonplace journal bewaar je ideeën van dingen buiten jezelf. Bijvoorbeeld inspirerende teksten of quotes, schetsen van historische gebouwen, voorwerpen uit een museum of schetsjes van het werk van kunstenaars die je bewondert. Zo’n dagboek wordt eigenlijk een offline Pinterest – een echte verzamelplek voor alles wat jou inspireert.

Lees ook: Een schetsboek in plaats van Pinterest of lees meer over een commonplace journal.

Een art journal als bullet journal

Waarom zou je deze twee los zien? Je kunt ze ook combineren. Zo kun je een agenda toevoegen aan je art journal en je journal gebruik voor het bewaren van recepten, film-en boekentips.

Zo doe ik het

Voor mij is een art journal:
Een plek om schetsen, studies en kleine kunstwerkjes te maken om zo mijn creativiteit verder te ontwikkelen. Een plek om quotes, ideeën en schetsen te bewaren. Soms is mijn schetsboek zelfs een soort bullet journal; ik bewaar reistips, recepten en ik schrijf over gelezen boeken. En ik gebruik mijn art journals en schetsboeken als basis voor mijn kunst. Bij ‘Kijkjes in de keuken‘ laat ik regelmatig zien hoe ik mijn schetsboeken gebruik.

Conclusie

Je kunt één doel kiezen, maar je kunt ook – net als ik – een mix maken van art journal, bullet journal, schetsboek en commonplace journal. Wat je ook kiest; een ding gaat je art journal zeker voor je doen; het geeft je creativiteit een enorme boost! En het allerbelangrijkste is; alles mag, er zijn geen regels en je kunt het op elk moment weer helemaal anders aanpakken. Heb vooral heel veel plezier!

Lees ook:

+ Een schetsboek kiezen
+ Materialen kiezen
+ Beginnen in je schetsboek

Like, pin of reageer
Mail mij:
guest
5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jolanda
Jolanda
1 jaar geleden

Leuk Lisette! Helemaal jij 😄

Sil
Sil
1 jaar geleden

Prachtig Lisette! Ik word er helemaal enthousiast van. Groet Silvia🤗

trackback

[…] je een thema of doel hebt voor je art journal of schetsboek is het vaak wat makkelijker om te beginnen, want een thema […]

Like
Close
Struinkunst © Copyright 2021
Close