1: Start je art journal

3.4K
Deel 1
In de serie Start je art journal help ik je op weg om te beginnen met een schetsboek of art journal. In dit deel staan we stil bij wat een art journal eigenlijk is en bij de reden waarom jij wil gaan art journalen.

Een art journal, of kunstdagboek, is een creatieve uitlaatklep, waarin alles mag en alles kan. Je kunt tekenen, schilderen, collages maken en schrijven. Het maakt niet uit of het mooi wordt of niet, zolang je er maar plezier aan beleeft. Voor je een art journal of schetsboek begint is het goed om even stil te staan bij wat het doel is van je art journal.

Het gaat niet om Kunst

Eerst even een groot misverstand uit de weg ruimen. Op internet vind je voorbeelden van prachtige art journals. De een nog mooier dan de ander – het lijkt wel een wedstrijd. Heel mooi, maar ook erg intimiderend – vind je niet? Je zou bijna denken dat je in een art journal kunst met een grote K moet maken. Maar ik vind dat niet het doel van een art journal. Bij een art journal gaat het juist niet om het eindresultaat, maar om het proces. Alleen zo ontstaat er ruimte voor ‘happy accidents’ en creatieve groei.

Mijn advies aan jou is dan ook; vergelijk je art journal niet teveel met die van anderen en durf te spelen!

Creativiteit is een keuze, geen gave

Wat is een art journal eigenlijk?

De klassieke definitie van een art journal is ‘een kunstdagboek waarin je (dagelijks) je belevenissen en gevoelens uit door middel van kunst door te tekenen, schilderen, schrijven en/of collages te maken’. Maar een art journal kan veel meer zijn dan deze klassieke definitie. Hieronder geef ik een paar voorbeelden.

Een art journal als kunstdagboek

Net als in een gewoon dagboek, leg je in je art journal momenten uit je leven vast. Je kunt schrijven, tekenen, schilderen, foto’s inplakken en/of collages maken. Het gaat niet zozeer om de kunst of het resultaat, maar om het uiten van je gevoelens.

Een art journal als schetsboek

In je art journal kun je tekeningen maken. Misschien teken je je kat na of de mooie bos bloemen die je kreeg voor je verjaardag. Maar je kunt ook doodelen; zomaar wat fantasietekeningetjes maken. Door zo te schetsen verbeter je je teken-skills en wie weet zijn de schetsen aanleiding voor schilderijen of andere kunst.

Een art journal als natuurdagboek

In een natuurdagboek maak je schetsen van observaties in de natuur. Dat kan tijdens het struinen of gewoon in je tuin. Je kunt er notities bij maken, bijvoorbeeld de naam van een bloem, de plek waar je iets zag of je persoonlijke overpeinzingen. Hier vind je meer artikelen over natuurtekenen.

Een art journal met een thema

Je kunt kiezen voor één thema, bijvoorbeeld alleen maar bloemen, mensen of ‘de zee’. Of misschien kies jij wel een abstracter thema, zoals ‘de liefde’. Het leuke van zo’n journal is dat je een enorme verdieping van een thema bereikt. Wil je in meerdere thema’s werken? Overweeg dan om één schetsboekje per thema te gebruiken.
Hier zie je een voorbeeld van een art journal met de ‘uil’ als thema.

Een art journal als common place journal

In een commonplace journal bewaar je ideeën van dingen buiten jezelf. Bijvoorbeeld inspirerende teksten of quotes, schetsen van historische gebouwen, voorwerpen uit een museum of schetsjes van het werk van kunstenaars die je bewondert. Zo’n dagboek wordt eigenlijk een offline Pinterest – een echte verzamelplek voor alles wat jou inspireert.

Lees ook: Een schetsboek in plaats van Pinterest of lees meer over het beginnen van een commonplace journal.

Gedichten in je art journal

Als je het leuk vindt, kun je ook verhalen of gedichten schrijven in je art journal. Een leuke manier van dichten vind ik struinpoëzie – dichten met gevonden woorden.

Help, ik kan niet tekenen

Ook als je nog niet zo goed durft te tekenen, kun je plezier hebben van een art journal. Mooie plaatjes inplakken en er iets bijschrijven is net zo creatief. In het artikel Eerste hulp bij perfectionisme en Beginnen in je schetsboek lees je wat tips om je – hopelijk – over de streep te trekken.

Zo pak ik het aan

Voor mij is mijn schetsboek: Een art journal waarin ik nieuwe kunst ontwikkel, een plek om mijn skills te oefenen met schetsen, studies en kleine kunstwerkjes, een commonplace journal waar ik quotes, boeken, reistips en recepten noteer. Bij In het atelier laat ik regelmatig kijkjes in mijn schetsboeken zien.

Een schetsboek kiezen

Als je weet wat je wilt gaan doen met je schetsboek of art journal is het tijd om een schetsboek te kiezen. De maat en het papier moeten namelijk passen bij wat je gaat doen. In het artikel Een schetsboek kiezen geef ik je tips en reviews van verschillende schetsboeken.

Beginnen in je art journal

Beginnen is misschien wel het moeilijkste. In het artikel Beginnen in je schetsboek geef ik je tips.

Conclusie

Je kunt één doel kiezen, maar je kunt ook – net als ik – een mix maken van art journal, bullet journal, schetsboek en commonplace journal. Wat je ook kiest; één ding gaat je art journal zeker voor je doen. Het geeft je creativiteit een enorme boost! En het allerbelangrijkste is; alles mag, er zijn geen regels en je kunt het op elk moment weer helemaal anders aanpakken. Heb vooral heel veel plezier!

Ben jij begonnen met een art journal of schetsboek? Deel je tips en resultaten in een reactie hieronder.


Leuk artikel? Reageer of like:
Abonneer
Mail mij:
guest

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jolanda
Jolanda
2 jaren geleden

Leuk Lisette! Helemaal jij 😄

Sil
Sil
2 jaren geleden

Prachtig Lisette! Ik word er helemaal enthousiast van. Groet Silvia🤗

trackback

[…] je een thema of doel hebt voor je art journal of schetsboek is het vaak wat makkelijker om te beginnen, want een thema […]

Like
Close
Close
5
0
Schrijf een reactiex