Het doel van je art journal

346
Doen!

Iedereen kan genieten van een art journal of schetsboek. Het hoeft niet mooi te worden, zolang je er maar plezier aan beleeft. Bedenk dat niemand, behalve jij, je schetsboek hoeft te zien. Durf je echt niet te tekenen of schilderen? Mooie plaatjes inplakken en teksten erbij schrijven mag ook!

I

n deze serie Start je art journal help ik je op weg om te beginnen met art journaling. In dit eerste deel staan we stil bij wat een art journal eigenlijk is en bij de reden waarom jij wil gaan art journalen.

Creativity is a choice, not a gift

Het gaat niet om Kunst

Eerst even een groot misverstand uit de weg ruimen. Op internet vind je veel voorbeelden van prachtige art journals. De een nog mooier dan de ander – het lijkt wel een wedstrijd. Heel mooi, maar ook wel een beetje intimiderend – vind je niet? Je zou kunnen denken dat je in een art journal kunst met een grote K moet maken. Maar ik vind dat niet het doel van een art journal. Bij een art journal gaat het juist niet om het eindresultaat, maar om het proces. Alleen zo ontstaat er ruimte voor ‘happy accidents’ en creatieve groei.

Mijn advies aan jou is dan ook; vergelijk je art journal niet teveel met die van anderen en durf te spelen!

Wat is een art journal?

De klassieke definitie van een art journal is: Een kunstdagboek waarin je (dagelijks) je belevenissen en gevoelens uit door middel van kunst.

Een art journal is voor mij veel meer

Voor mij is een art journal ook:
Een plek om schetsen, studies en kleine kunstwerkjes te maken om zo mijn creativiteit verder te ontwikkelen. Een plek om quotes, ideeën en schetsen te bewaren. Soms is mijn schetsboek zelfs een soort bullet journal; ik bewaar reistips, recepten en ik schrijf over gelezen boeken. En ik gebruik mijn art journals en schetsboeken als basis voor mijn kunst.

Tip: Bij Kijkjes in de keuken geef ik veel kijkjes in mijn schetsboeken en laat ik zien hoe ik mijn schetsboeken gebruik.

Het doel van jouw art journal

Voor je gaat beginnen is het misschien goed om even stil te staan bij wat jouw reden is om een art journal te beginnen.

Een art journal als dagboek
Dit is de klassieke art journal. Net als in een gewoon dagboek, leg je in je art journal momenten uit je leven vast. Je kunt schrijven, tekenen, schilderen, foto’s inplakken en/of collages maken. Het gaat niet zozeer om de kunst of het resultaat, maar veel meer om het uiten van je gevoelens.

Een art journal als schetsboek
In je art journal kun je tekeningen maken. Misschien teken je je kat na of de mooie bos bloemen die je kreeg voor je verjaardag. Maar je kunt ook doodelen; zomaar wat fantasietekeningetjes maken. Door zo te schetsen verbeter je je teken-skills en wie weet zijn de schetsen aanleiding voor schilderijen of andere kunst.

Een art journal met een thema
Je kunt kiezen voor één thema, bijvoorbeeld alleen maar bloemen, mensen of ‘de zee’. Of misschien kies jij wel een abstracter thema, zoals ‘de liefde’. Het leuke van zo’n journal is dat je een enorme verdieping van een thema bereikt. Wil je in meerdere thema’s werken? Overweeg dan om één schetsboekje per thema te gebruiken.

Een art journal als common place journal
In een commonplace journal bewaar je ideeën van dingen buiten jezelf. Bijvoorbeeld inspirerende teksten of quotes, schetsen van bijvoorbeeld historische gebouwen of voorwerpen uit een museum of schetsjes van het werk van kunstenaars die je bewondert. Zo’n dagboek is eigenlijk een offline Pinterest – een echte verzamelplek voor alles wat jou inspireert. In de post Een schetsboek in plaats van Pinterest schreef ik daar meer over.

Een art journal als bullet journal
Waarom zou je deze twee los zien? Je kunt ze ook combineren. Zo kun je een agenda toevoegen aan je art journal en je journal gebruik voor het bewaren van recepten, film-en boekentips.

Conclusie

Je kunt één doel kiezen, maar je kunt ook – net als ik – een mix maken van art journal, bullet journal, schetsboek en commonplace journal. Het allerbelangrijkste is; alles mag en er zijn geen regels! Heb vooral heel veel plezier.

Wat je ook kiest; een ding gaat je art journal sowieso voor je doen; het geeft je creativiteit een enorme boost!

Hoe gebruik jij je schetsboek of art journal?

Ik ben benieuwd naar jouw journal! Laat hieronder een reactie achter of tag @struinkunst op Instagram en gebruik de hashtag #struinkunst 

In het volgende artikel help ik je bij het kiezen van een schetsboek.

Join the Conversation

  1. Jolanda says:

    Leuk Lisette! Helemaal jij 😄

    1. Dankjewel! ❤️

  2. Prachtig Lisette! Ik word er helemaal enthousiast van. Groet Silvia🤗

    1. Dankjewel Silvia! Wat een mooi compliment en precies de bedoeling 🙂 Ga je ook een art journal beginnen? Groetjes, Lisette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Like
Close
Struinkunst © Copyright 2020. All rights reserved.
Close