Een art journal, of kunstdagboek, is een creatieve uitlaatklep, waarin alles mag en alles kan. Tekenen, schilderen, collages maken, schrijven – in je schetsboek is het helemaal aan jou. Voor je een art journal begint, is het goed om stil te staan bij wat het doel is van jouw art journal. Op deze plek ontdek je wat er allemaal mogelijk is in een schetsboek.
Het gaat niet om Kunst met een grote K
Eerst een groot misverstand uit de weg ruimen. Op internet vind je voorbeelden van prachtige art journals. De een nog mooier dan de ander – het lijkt wel een wedstrijd. Best intimiderend, vind je niet? En dat is zonde, want een art journal gaat juist niet om het eindresultaat, maar om het plezier van het creatieve proces. Alleen zo ontstaat er ruimte voor ‘happy accidents’ en creatieve groei.
Mijn advies aan jou is dan ook; vergelijk je art journal niet teveel met die van anderen, want alleen zo durf je te blijven spelen en kun je je helemaal richten op het vinden van jouw eigen stijl.
Creativiteit is een keuze, geen gave
Help, ik kan niet tekenen
Ook als je (nog) niet zo goed kunt (of durft te) tekenen, kun je plezier hebben van een art journal. Mooie plaatjes inplakken en er iets bijschrijven is net zo leuk en creatief. In het artikel Eerste hulp bij perfectionisme en Beginnen in je schetsboek lees je wat tips om je – hopelijk – over de streep te trekken.
Wat is een art journal?
De klassieke definitie van een art journal is ‘een kunstdagboek waarin je (dagelijks) je belevenissen vastlegt en je gevoelens uit door middel van kunst door te tekenen, schilderen, schrijven en/of collages te maken’.
Dat suggereert dat je moet kunnen tekenen, schilderen en/of schrijven, maar dat hoeft dus niet. Een art journal kan nog veel meer zijn dan dat… Hieronder een aantal voorbeelden:
Kunstdagboek / art journal
Schrijven, tekenen, schilderen, foto’s inplakken, quotes verzamelen en collages maken… Bij een kunstdagboek gaat het niet per se om het natekenen van dingen, maar om het uiten van je gevoelens of een bepaalde sfeer. Dat kan perfect met abstract tekenen; kies kleuren en vormen die je aanspreken en speel ermee. Het hoeft dus niet te lijken… Hier gaat het om het spelen!
Schetsboek
In je art journal kun je tekeningen en schetsen maken. Misschien teken je je kat na of de mooie bos bloemen die je kreeg voor je verjaardag. Door op deze manier te schetsen verbeter je je teken-skills en wie weet zijn deze schetsen aanleiding voor nieuwe tekeningen, een schilderij of andere kunst. In het artikel Elke dag een tekening vind je meer inspiratie.
Natuurdagboek
In een natuurdagboek maak je schetsen van observaties in de natuur. Dat kan tijdens het struinen of gewoon in je tuin. Je kunt er notities bij maken, bijvoorbeeld de naam van een bloem, de plek waar je iets zag of je persoonlijke overpeinzingen. Hier vind je meer artikelen over tekenen en hier lees je hoe je een natuurdagboek start.
Art journal met een thema
Je kunt kiezen voor één thema, bijvoorbeeld alleen maar bloemen, mensen, de zee of – abstracter – de liefde. Het leuke van zo’n journal is dat je een enorme verdieping van een thema bereikt. Wil je in meerdere thema’s werken? Overweeg dan om een schetsboekje per thema te gebruiken. Hier zie je een voorbeeld van een art journal met de ‘uil’ als thema.
Junk journal
Een junk journal is een art journal, waarin je dingen gebruikt die je normaal zou weggooien; snippers papier, stukjes verpakking, bonnetjes, labeltjes, restjes stof… noem maar op. Hier lees je hoe je een junk journal start.
Common place journal / Onderzoek
In een commonplace journal bewaar je ideeën van dingen buiten jezelf, zoals inspirerende teksten of quotes, schetsen van historische gebouwen, recepten, boekentips, voorwerpen uit een museum of schetsjes van het werk van kunstenaars die je bewondert. Zo’n dagboek wordt eigenlijk een offline Pinterest – een echte verzamelplek voor alles wat jou inspireert.
Lees ook: Een schetsboek in plaats van Pinterest of lees hoe je begint met een commonplace journal.
Studies
Je kunt je schetsboek ook gebruiken om studies te maken voor bijvoorbeeld een schilderij. Zo kun je oefenen met compositie, vorm en kleur voor je aan het ‘echte’ werk begint. Hier zie je compositie studies met notities voor verschillende (abstracte) schilderijen. Thumbnail schetsjes zijn perfect voor het maken van meerdere compositiestudies.
Documentatie
Het creatieve proces zit vol ontdekkingen; happy accidents, mooie kleuren die je gemengd hebt, creatieve invallen, patronen, recepten voor natuurinkt… Noteer ze in je schetsboek, zodat je ze op een later moment kunt terugvinden en opnieuw gebruiken. Hier zie je een voorbeeld van een recept met kleurstalen van paardenbloemeninkt.
Spelen
Je art journal is de plek om te spelen! Uitproberen, abstract schilderen – laat los en zie wat er ontstaat. Hier zie je een voorbeeld van twee abstracte schilderingen, gemaakt met acrylverf in een Moleskine aquarel. Ze zijn intuïtief geschilderd zonder vooropgezet plan.
Teksten en gedichten in je art journal
Naast tekenen en schilderen, kun je schrijven en dichten in je art journal. Voorzie je tekeningen van teksten of schrijf een gedicht. Een van de leukste en meest toegankelijke manieren van dichten is misschien wel struinpoëzie – gedichten met gevonden woorden. Beginnen met dichten? Lees dan eens het boek Vind je stem.
Urban sketching
Een specifieke stijl van journalen is urban sketching, waarbij je op locatie stadsgezichten tekent. De focus ligt meestal op gebouwen en architectuur, maar ook onderwerpen als mensen, natuur in de stad of verkeer is een onderdeel van urban sketching.
Een jaar journal
Maak van je art journal een jaardagboek en teken, schrijf of knip en plak elke dag (of week) wat je meemaakte, wat je opviel, de boeken die je las of mooie films die je zag. Hier lees je hoe je een jaar journal start.
Een schetsboek kiezen
Als je weet wat het doel is van jouw art journal, is het tijd om een schetsboek te kiezen. De maat en het papier moeten namelijk passen bij wat je gaat doen. In het artikel Een schetsboek kiezen vind je tips en reviews van verschillende schetsboeken.
Beginnen in je art journal
Beginnen in een schetsboek is misschien wel het moeilijkste onderdeel, want hoe vul je die eerste lege pagina’s? In het artikel Beginnen in je schetsboek vind je tips en inspiratie.
Zo pak ik het aan
In mijn schetsboeken gooi ik het liefst alles door elkaar, gewoon zoals de inspiratie zich aandient. Mijn schetsboek is een plek om te onderzoeken, een plek om nieuwe kunst te ontwikkelen, een plek om mijn skills te oefenen, een plek om te spelen, een plek om knipsels te bewaren en een plek waar ik quotes, boeken, reistips en recepten noteer. Op Struinkunst geef ik regelmatig inkijkjes in mijn schetsboeken en mijn creatieve proces.
En nu jij!
Zoals je ziet, kun je je art journal of schetsboek op heel veel manieren gebruiken. Wat je ook kiest; één ding gaat je art journal zeker voor je doen. Het geeft je creativiteit een enorme boost. En vergeet niet; alles mag, er zijn geen regels (die bepaal jij zelf) en je kunt het op elk moment weer helemaal anders aanpakken. Heb vooral heel veel plezier!
Veder lezen
+ Hoe gebruik jij je schetsboek? (praat mee)
+ Creatiever door dagelijks schrijven
+ Symbolen toevoegen aan je art journal
Ben jij naar aanleiding van dit artikel begonnen met een art journal of schetsboek? Deel je tip in een reactie hieronder en deel gerust een foto van jouw art journal.
Leuk Lisette! Helemaal jij 😄
Dankjewel! ❤️
Prachtig Lisette! Ik word er helemaal enthousiast van. Groet Silvia🤗
Dankjewel Silvia! Wat een mooi compliment en precies de bedoeling 🙂 Ga je ook een art journal beginnen? Groetjes, Lisette