Hanger van gevonden hout en zilverdraad maken

183

Als ik door de natuur struin, zoek ik graag naar stukjes hout met bijzondere vormen. Dit stukje hout vond ik mooi vanwege het oog, de barstjes en de gebleekte kleur. Ik heb inmiddels potten vol, dus ik ben voortdurend op zoek naar wat ik daar allemaal mee kan doen. Zo kun je er bijvoorbeeld heel eenvoudig een hanger voor aan een ketting van maken. Ik gebruikte zilverdraad, maar je kunt ook metaaldraad gebruiken. In sieradenwinkels kun je dat vaak in verschillende kleuren kopen. Het koord op de foto maakte ik van linnen garen gevlochten met een vlechtschijf, ook wel kumihimo genoemd. Ik had geen zilveren sieraden sluiting meer, dus koos ik voor wat ik nog wel had. Je kunt het koord ook heel lang maken, zodat de ketting over je hoofd past. Dan heb je geen sluitinkje nodig.

Hou er rekening mee dat zo’n stukje hout best kwetsbaar kan zijn, dus het heeft vast niet het eeuwige leven. Maar ach, dat heeft ook wel iets toch? Het vergankelijke van de natuur verwerkt in een sieraad…

Struintip

Je kunt natuurlijk materialen kopen, maar nog leuker is het om in kringloopwinkels te zoeken naar koordjes, sieradenringetjes en misschien zelfs metaaldraad. In de kringloopwinkel vind je veel – soms best afschuwelijke ♥ – sieraden, maar als je goed kijkt kun je daar vaak leuke onderdelen vanaf peuteren. De onderdelen die je niet gebruikt, kun je dan weer als knutselmateriaal terugbrengen naar de kringloop.

Hanger van gevonden hout en zilverdraad

Nodig

 • Klein stukje boomschors / hout
 • Zilverdraad (te koop in de hobbywinkel)
 • Nijptang
 • Rondbektang
 • Ketting of koord
 • Metalen sieradenringetje (optioneel)

Let’s create!

 • Zorg ervoor dat het hout goed droog en schoon is. Laat het eventueel drogen op een stukje krant en borstel het schoon met een zachte borstel.
 • Maak een spiraal in het uiteinde van het zilverdraad met de rondbektang. Dat doe je zo (zie het filmpje): klem het uiteinde van het zilverdraad in de tang en draai eerst een rondje (oogje) door het zilverdraad om de tang te draaien met een draai van je pols. Klem het gemaakte rondje tussen de tang en draai het zilverdraad verder tot een spiraal of andere mooie vorm. Je kunt het oogje kleiner of groter maken door het metaal om het dunnere of dikkere deel van de tang te draaien.
 • Wikkel het zilverdraad (gebruik de rondbektang om het draad te buigen) om het stukje hout, waarbij je het uiteinde achter het hout laat eindigen.
 • Knip het uiteinde ietsje langer, ongeveer 1 cm, af met de nijptang. Draai nu een oogje in het uiteinde, zoals je ook het begin van de spiraal maakte.
 • Bevestig een sieradenringetje aan het oogje. Heb je die niet, dan kun je het oogje een kwartslag buigen, zodat er een ketting doorheen past.
 • Haal een zilveren ketting of koordje door het oogje. Tip: Zit er een sluiting aan de ketting die niet door het oogje past? Haal dan eerst de ketting erdoor en sluit het oogje daarna pas.

Notities

Struinkids: Sieraden van hout zijn leuk om te maken met kinderen. Jonge kinderen kun je helpen bij het vormen van het draad. Het is ook leuk om het hout eerst te beschilderen met acrylverf of acrylverfstiften.
Keyword: Kinderen, Knutselen, Sieraden maken, Struinen

Heb jij een hanger gemaakt?

Laat weten hoe je het vond in een reactie of tag @struinkunst op Instagram met de hashtag #struinkunst. Je kunt het resultaat ook op Pinterest laten zien door een foto toe te voegen.

Join the Conversation

 1. Marjolijn says:

  Duidelijke instruktie 👍

  1. Dankjewel, fijn om te horen! ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Struinkunst © Copyright 2020. All rights reserved.
Close