DIY: Hanger van gevonden hout en zilverdraad

Rating: 0.00
(0)
17 juni 2020

Struin jij ook regelmatig naar bijzonder gevormde stukjes hout? Maak er eens een hanger van in combinatie met metaaldraad.

Over de materialen

Test of het hout stevig genoeg is en gebruik het liefst wat zwaarder hout, zodat de hanger mooi hangt. Gebruik je licht, kwetsbaar hout? Dan heeft de hanger vast niet het eeuwige leven. Maar dat heeft ook wel iets; het vergankelijke van de natuur verwerkt in een sieraad…

In de foto zie je zilverdraad. Er bestaat ook koperkleurig of gekleurd metaaldraad. Kies gewoon wat je mooi vindt. Het koord op de foto is ook handgemaakt van linnengaren gevlochten met een vlechtschijf, ook wel kumihimo* genoemd. Je kunt ervoor kiezen om het koord zo lang te maken dat de ketting over je hoofd past. Dan heb je geen sluitinkje nodig.

Struintip

Je kunt materialen kopen, maar nog leuker is het om te struinen naar materialen in kringloopwinkels. Je vind er veel – soms best afschuwelijke ♥ – sieraden, maar als je goed kijkt kun je daar vaak goede onderdelen vanaf peuteren. De onderdelen die je niet gebruikt, kun je dan weer als knutselmateriaal terugbrengen naar de kringloop. Zo kun je op zoek gaan naar kralen, bedeltjes, koordjes, sieradenringetjes en misschien zelfs metaaldraad.

Hanger van gevonden hout en zilverdraad

Nodig

 • Nijptang
 • Rondbektang

Materialen
  

 • Stukje boomschors / hout
 • Metaaldraad
 • Ketting of koord
 • Metalen sieradenringetje (optioneel)

Instructies
 

 • Zorg ervoor dat het hout goed droog en schoon is. Laat het eventueel drogen op een stukje krant en borstel het schoon met een zachte borstel.
 • Maak een spiraal in het uiteinde van het zilverdraad met de rondbektang. Dat doe je zo (zie het filmpje): klem het uiteinde van het zilverdraad in de tang en draai eerst een rondje (oogje) door het zilverdraad om de tang te draaien met een draai van je pols. Klem het gemaakte rondje tussen de tang en draai het zilverdraad verder tot een spiraal of andere mooie vorm. Je kunt het oogje kleiner of groter maken door het metaal om het dunnere of dikkere deel van de tang te draaien.
 • Wikkel het zilverdraad (gebruik de rondbektang om het draad te buigen) om het stukje hout, waarbij je het uiteinde achter het hout laat eindigen.
 • Knip het uiteinde ietsje langer, ongeveer 1 cm, af met de nijptang. Draai nu een oogje in het uiteinde, zoals je ook het begin van de spiraal maakte.
 • Bevestig een sieradenringetje aan het oogje. Heb je die niet, dan kun je het oogje een kwartslag buigen, zodat er een ketting of koord doorheen past.
 • Haal een ketting of koordje door het oogje. Tip: Wil je een sluiting aan de ketting maken die niet door het oogje past? Haal dan eerst de ketting erdoor en bevestig daarna de sluiting.

Notities

Struinkids: Sieraden van hout zijn leuk om te maken met kinderen. Jonge kinderen kun je helpen bij het vormen van het draad. Het is ook leuk om het hout eerst te beschilderen.
Auteur: Struinkunst
Voor: Beginners
Techniek: Metaalbewerking
Trefwoord: Sieraden maken, Struinen

Deel jouw hanger

Heb je iets gemaakt naar aanleiding van dit artikel? Laat in een reactie weten wat je ervan vond en/of deel een foto van het resultaat.

Let’s create!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel deze kunstles
Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Reacties

 1. Avatar Marjolijn says:

  Duidelijke instruktie 👍

  1. Lisette Lisette Author says:

   Dankjewel, fijn om te horen! ♥

Like
Close
Close