Hanger van gevonden hout en zilverdraad maken

1.3K

Als ik door de natuur struin, zoek ik graag naar stukjes hout met bijzondere vormen. Dit stukje hout vond ik mooi vanwege het oog en de verbleekte kleur. Ik maakte er een hanger van in combinatie met zilverdraad. Hier laat ik zien hoe je zelf zo’n hanger kunt maken.

Over de materialen

Ik gebruikte zilverdraad, maar je kunt elk soort metaaldraad gebruiken. Het koord op de foto maakte ik zelf van linnengaren gevlochten met een vlechtschijf, ook wel kumihimo* genoemd. Je kunt ervoor kiezen om het koord zo lang te maken dat de ketting over je hoofd past. Dan heb je geen sluitinkje nodig.

Houd er rekening mee dat zo’n stukje hout best kwetsbaar kan zijn, dus het heeft vast niet het eeuwige leven. Maar ach, dat heeft ook wel iets toch? Het vergankelijke van de natuur verwerkt in een sieraad…

Struintip

Je kunt materialen kopen, maar nog leuker vind ik het om in kringloopwinkels te zoeken naar koordjes, sieradenringetjes en misschien zelfs metaaldraad. In de kringloopwinkel vind je veel – soms best afschuwelijke ♥ – sieraden, maar als je goed kijkt kun je daar vaak handige onderdelen vanaf peuteren. De onderdelen die je niet gebruikt, kun je dan weer als knutselmateriaal terugbrengen naar de kringloop.

Heb jij ook een hanger van struinhout gemaakt? Deel een foto van het resultaat in een reactie

Hanger van gevonden hout en zilverdraad

Gereedschap

 • Nijptang
 • Rondbektang

Nodig

 • Stukje boomschors / hout
 • Zilverdraad
 • Ketting of koord
 • Metalen sieradenringetje (optioneel)

Instructies

 • Zorg ervoor dat het hout goed droog en schoon is. Laat het eventueel drogen op een stukje krant en borstel het schoon met een zachte borstel.
 • Maak een spiraal in het uiteinde van het zilverdraad met de rondbektang. Dat doe je zo (zie het filmpje): klem het uiteinde van het zilverdraad in de tang en draai eerst een rondje (oogje) door het zilverdraad om de tang te draaien met een draai van je pols. Klem het gemaakte rondje tussen de tang en draai het zilverdraad verder tot een spiraal of andere mooie vorm. Je kunt het oogje kleiner of groter maken door het metaal om het dunnere of dikkere deel van de tang te draaien.
 • Wikkel het zilverdraad (gebruik de rondbektang om het draad te buigen) om het stukje hout, waarbij je het uiteinde achter het hout laat eindigen.
 • Knip het uiteinde ietsje langer, ongeveer 1 cm, af met de nijptang. Draai nu een oogje in het uiteinde, zoals je ook het begin van de spiraal maakte.
 • Bevestig een sieradenringetje aan het oogje. Heb je die niet, dan kun je het oogje een kwartslag buigen, zodat er een ketting of koord doorheen past.
 • Haal een zilveren ketting of koordje door het oogje. Tip: Wil je een sluiting aan de ketting maken die niet door het oogje past? Haal dan eerst de ketting erdoor en bevestig daarna de sluiting.

Notities

Struinkids: Sieraden van hout zijn leuk om te maken met kinderen. Jonge kinderen kun je helpen bij het vormen van het draad. Het is ook leuk om het hout eerst te beschilderen.

Meer ideeën met hout:

+ Tekenen op hout
+ Review The organic artist


Like of reageer op dit artikel:
Houd me op de hoogte van nieuwe reacties
Mail mij:
guest
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marjolijn
Marjolijn
1 jaar geleden

Duidelijke instruktie 👍

Like
Close
Close