Greetje Knetsch – organisch gevormde kunst vol symboliek

Deel 9

In deze serie laat ik struinkunstenaars aan het woord; over zichzelf en over hun werk.

14 september 2022

Greetje maakt organisch gevormde kunst vol symboliek van materialen die ze verzamelt, vindt of krijgt. De meeste dingen komen vanzelf op haar pad. Niet alleen natuurlijke materialen, zoals schelpen stenen, takken, veren en zand. Ook fietsband, draad, stof, papier, postzegels en kralen. De mens en de menselijke vorm zijn de centrale thema’s in Greetjes kunst.

Kun je kort wat over jezelf vertellen?

Ik ben getrouwd met Arie en wij hebben twee zoons, (1984 en 1989). Ik woon in Warmond, in een fijn huis met atelier en een grote tuin. We houden erg van reizen – we wandelen, fietsen, kanoën, bezoeken kunst en musea en ik maak onderweg veel foto’s. Dit zijn allemaal inspiratiebronnen voor mijn kunst. 

Naast de zorg voor mijn gezin heb ik mij in het werk ontwikkeld van kraamverzorgster, dagbestedingmedewerker tot commercieel contactpersoon van Paspartoe. De laatste jaren heb ik mij vooral met veel passie ingezet voor Paspartoe, om de kunst en het creatieve in mensen met een beperking meer naar voren te laten komen. Mede door het organiseren van exposities en de verhuur en verkoop van kunst heb ik veel geleerd en mij ontwikkeld. 

Ik zet me ook al jaren in voor een organisatie in Ghana die zich bezighoudt met het verbeteren van het leven van kinderen met een beperking. In 2009 deed ik daar voor het eerst drie maanden vrijwilligerswerk en sindsdien kom ik er elk jaar voor een paar weken terug. Deze ervaringen betekenen veel voor mij en ik leer er nog steeds van.

Na jaren in de creatieve/kunst dagbesteding en zorg te hebben gewerkt, kan ik me nu volledig richten op mijn eigen kunst. Mijn kleinere werk maak ik thuis in mijn atelier. De grotere werken maak ik in het atelier van Kunstenaarsgroep O’7. Ik werk ook graag buiten of op reis in ons campertje. De kunstwerken of installaties ontstaan soms spontaan, soms op basis van een plan of naar aanleiding van een thema.

Wat betekent struinen voor jou?

Struinen doe ik elke dag. Wandelend of fietsend, maar ook dingen bewarend die je anders weggooit. Er komt vanzelf iets te voorschijn, zodra het allemaal voor mij ligt.

Vooral op vakantie kan ik me helemaal te buiten gaan op een strand of in een bos. Dan kom ik met veel dingen terug die ik onderweg al verwerk tot een kunstwerkje.

Gevonden,  gekregen, geïnspireerd,  gemaakt, “GreatArt”, door Greetje

Kun je jouw kunst omschrijven?

Soms is mijn kunst groot en soms juist heel klein. Meestal heeft het meerdere lagen of is het ruimtelijk en organisch van vorm. Ik laat me gewoon leiden door mijn gevoel en wat ik voorhanden heb. Ook symboliek speelt een rol in mijn kunst. Zo zijn sommige kunstwerkjes een soort totems, geïnspireerd op de symboliek van natuurvolkeren.

Hoe geef jij struinen een plek in je kunst?

Struinen is spelen met alles wat er is en proberen van wat je al hebt iets nieuws te maken. Het is vooral een kwestie van meenemen en uitproberen. Soms verras ik ook mezelf met wat er uit mijn handen rolt!

Wat is je droom?

Mijn droom is om een mooie expositie houden van alle kunst die ik heb gemaakt en die durven te laten zien aan anderen. Hopelijk kan ik dan laten zien wat je met allerlei gevonden materiaal kunt doen. En misschien is dat dan ook een inspiratie voor anderen.

Wat is jouw ultieme struintip?

Kijk vooral om je heen. Geniet van je vondsten. Je zult alles wat je nodig hebt gewoon tegenkomen! Gebruik het kind in jezelf en neem onderweg altijd iets mee waar je jouw vondsten in kunt doen.

Waar kunnen we meer van jou zien?

Op mijn website en de website van kunstenaarsgroep 0’7 zie je mijn werk door de jaren heen en je kunt me volgen op Facebook of Instagram.

Heb je genoten van het verhaal van Greetje? Schrijf hieronder een reactie, dan laat ik haar weten dat je hebt gereageerd.

Foto sjamaanstaf: Lisette – Struinkunst

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

 1. Helemaal zoals ik Greetje ken. Klein en groot werk altijd een relatie met ‘struinen’! Warme groet Marijke

  1. Lisette Lisette Author says:

   Wat leuk Marijke! Ik zie bij jou ook een hoop moois. Erg bijzonder die uilenvleugels.

 2. Wat leuk! Dit doet me denken aan mijn stokjes van drijfhout. Toen ik in 2017 afscheid nam van mijn werkzame leven maakte ik voor mijn collega’s “good luck” stokjes van drijfhout. Ik beschilderde op het strand gevonden houtjes met witte verf en decoreerde ze met een smalle reep katoen en een hanger met schelpjes en veertjes. Ik maakte er zakjes voor van pakpapier die ik stencilde met een dromenvanger en met de tekst “follow your dream”.

  1. Lisette Lisette Author says:

   Prachtig gemaakt, Tineke! En wat origineel om dit cadeau te doen. Leuk ook dat je een klein inkijkje geeft in hoe je ze maakte. Dank voor de inspiratie!

 3. Avatar Elles nap says:

  Leuk jullie verhalen
  Ik vraag me wel af of het niet beter voor de natuur is, als jullie de spullen laten liggen
  Groeten Elles nap

  1. Lisette Lisette Author says:

   Dankjewel Elles, fijn dat je geniet van onze verhalen. En we zijn ons daar erg van bewust, daarom struinen wij bescheiden. In dit artikel vind je bij ‘struinetiquette’ uitleg over mijn visie op struinen: https://struinkunst.nl/start-je-creatieve-struinavontuur. Creatieve groet, Lisette

Like
Close
Close