Printen met aquarelverf, Inktense en ecoline

3K
Kunstles
Ontdek de kunstenaar in jezelf met de verrassende gratis teken- en schilderlessen van Struinkunst. Hier vind je nog meer kunstlessen.

Zeg je Gelli Plate printen, dan zeg je acrylverf. Toch? Niet helemaal waar, want een aantal experimenten met aquarelverf, aquarelkrijt, Inktense en ecoline leverden verrassende resultaten op. Eerder liet ik je al zien hoe je natuurprints maakt met de Gelli Plate en acrylverf. In mijn zoektocht naar natuurvriendelijker schilderen wilde ik weleens weten waar ik, behalve acrylverf, nog meer mee kon printen. En dat ontdek je maar op een manier: experimenteren!

Let op: waterverf geeft blijvende kleur af op de gelliplate! Doe dit dus niet als je je plaat helder/transparant wilt houden!

Dit zijn de materialen die ik probeerde

Let op: deze materialen geven kleur af op de gelliplate.

Gereedschap

  • Gelli plate of andere drukplaat (zoals glas, kunststof of overtrekpapier)

Nodig

  • Aquarelverf
  • Aquarelkrijt
  • Aquarelpotlood
  • Ecoline

Instructies

  • Aquarelverf:
    Aquarelverf werkt verrassend goed. Natuurlijk vloeit het veel meer weg dan acrylverf, maar het effect is ook grilliger en zachter. Hier heb ik aquarelverf gecombineerd met aquarelpotlood. Het is zaak om de verf niet teveel te verdunnen met water. Hoe dikker de verf, hoe beter het print.
    De aquarelverf gebruik ik zoals acrylverf: je smeert de plaat in met (een patroon van) verf, legt er een vel tekenpapier over en wrijft over de achterzijde van het papier om de print over te brengen. Net als bij acrylverf kun je patronen uitsparen. De ovalen spaarde ik uit door, voor het printen, een stukje papier op de natte verf te leggen.
  • Aquarelkrijt- of sticks:
    Caran d’Ache Neocolor II* en Winsor & Newton watercolour sticks is aquarelverf in een krijtje. Deze materialen zijn vetter dan aquarelverf. Hierdoor lenen ze zich heel goed voor deze printtechniek.
  • Aquarelpotlood en Ecoline brush pen:
    Hier zie je experimenten met Inktense* en Derwent Watercolor* (aquarelpotlood) en met Ecoline brush pen*. Met een nat aquarelpotlood teken je direct op de Gelli Plate of je kunt de plaat eerst een beetje nat maken en er dan op tekenen.
  • Acrylmedium:
    Er is een reden dat acrylverf wordt gebruikt om te printen. De verf heeft namelijk de ideale substantie. Waterverven lopen op zo’n gladde plaat gewoonlijk alle kanten op. Acrylmedium* kun je gebruiken om van aquarelverf-en krijt een soort acrylverf te maken, dus met al die handige eigenschappen (maar ook de schadelijke, dus lees hier tips voor het ‘groen’ schoonmaken van acrylverf).
  • Printen op stof:
    Op stof printen bleek niet echt te lukken, totdat ik acrylmedium toevoegde. Zonder acrylmedium pakt de verf niet goed (probeersel links). Met acrylmedium blijft de print ‘staan’ (probeersel rechts).
    Ik kreeg van iemand de tip om speciaal textielmedium te gebruiken. Dat heb ik zelf nog niet getest, omdat ik liever op zoek wil naar een minder schadelijk alternatief. Iemand tips? Misschien iets om de stof mee voor te behandelen?
    Lees ook de tips van Roelien in de reacties.
    printen op stof en vilt

Alternatieven voor de Gelli Plate

Wil je geen Gelli Plate kopen* of maken? Je kunt ook overtrekpapier gebruiken of experimenteren met een glasplaat of plastic verpakking. Alles dat geen water opneemt is een mogelijke kandidaat.

Zet jij het experiment voort?

Hopelijk heb ik je op weg geholpen met mijn experimenten en bevindingen. Ik nodig je uit om het vooral zelf te proberen. Verzamel alle mogelijke materialen, behalve acrylverf. Experimenteer, mix, gebruik meer en minder water, voeg mediums (alcohol?) toe en… maak notities.

Ik ben heel benieuwd wat jij allemaal ontdekt! Deel het in een reactie en voeg vooral een foto van het resultaat toe.

Inspirerend? Like, pin of reageer
Mail me als er nieuwe reacties zijn
Mail mij:
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Roelien
Roelien
1 jaar geleden

Textielverf van Talens pakt ook prima via gelliplate. Bovendien kun je stof een voorbehandelingsbad met sodabadje (1op10 verdunning geven. Als je (auquarel-)verf iets wilt verdikken kun je ook je natuurlijke quar-quar gebruiken. Ik heb daar nog een kilozak van terwijl je maar een snufje nodig hebt. Ik heb dus wel potje voor je. Ben nu even poosje weg naar Ruinen en daarna Texel. Daarna keer afspreken?❤️

Like
Close
Close