Gelli Plate printen met aquarelverf, Inktense en ecoline

244

Zeg je Gelli Plate, dan zeg je acrylverf. Toch? Niet helemaal waar, want een aantal experimenten leverden verrassende resultaten op met aquarelverf, aquarelkrijt, Inktense en ecoline.

Monoprinten 2.0

Eerder liet ik je al zien hoe je monoprints maakt met de Gelli Plate en acrylverf. Een monoprint is gebaseerd op twee dingen: een nat medium op een glad oppervlak en het overbrengen van de print door te wrijven of tekenen.

Met monoprinten krijg je ‘spontanere’ lijnen

Deze afbeelding laat goed het principe van de monoprint zien. Je snapt ook meteen de naam ‘mono’print. In tegenstelling tot een printplaat (ets of lino) maak je telkens maar een, unieke print.

Monoprint met acrylverf op overtrekpapier

Gelli Plate printen 2.0

Dus. Je hebt een nat medium nodig om te printen. In mijn zoektocht naar natuurvriendelijker schilderen wilde ik weleens weten waar ik, behalve acrylverf, nog meer mee kon printen. En dat ontdek je maar op een manier: experimenteren!

Dit zijn de materialen die ik probeerde:

Aquarelverf

Aquarelverf werkt verrassend goed. Natuurlijk vloeit het veel meer weg dan acrylverf, maar het effect is ook grilliger en zachter. Hier heb ik aquarelverf gecombineerd met aquarelpotlood. Het is zaak om de verf niet teveel te verdunnen met water. Hoe dikker de verf, hoe beter het print.

De aquarelverf gebruik ik zoals acrylverf: je smeert de plaat in met (een patroon van) verf, legt er een vel tekenpapier over en wrijft over de achterzijde van het papier om de print over te brengen. Net als bij acrylverf kun je patronen uitsparen. De ovalen spaarde ik uit door, voor het printen, een stukje papier op de natte verf te leggen.

Aquarelkrijt- of sticks

Caran d’Ache Neocolor II* en Winsor & Newton watercolour sticks is aquarelverf in een krijtje. Deze materialen zijn vetter dan aquarelverf. Hierdoor lenen ze zich heel goed voor deze printtechniek.

Aquarelpotlood en Ecoline brush pen

Hier zie je experimenten met Inktense* en Derwent Watercolor* (aquarelpotlood) en met Ecoline brush pen*. Met een nat aquarelpotlood teken je direct op de Gelli Plate of je kunt de plaat eerst een beetje nat maken en er dan op tekenen.

Acrylmedium

Er is een reden dat acrylverf wordt gebruikt om te printen. De verf heeft namelijk de ideale substantie. Waterverven lopen op zo’n gladde plaat gewoonlijk alle kanten op. Acrylmedium* kun je gebruiken om van aquarelverf-en krijt een soort acrylverf te maken, dus met al die handige eigenschappen (maar ook de schadelijke, dus lees hier tips voor het ‘groen’ schoonmaken van acrylverf).

Printen op stof

Op stof printen bleek niet echt te lukken, totdat ik acrylmedium toevoegde. Zonder acrylmedium pakt de verf niet goed (probeersel links). Met acrylmedium blijft de print ‘staan’ (probeersel rechts).

Ik kreeg van iemand de tip om speciaal textielmedium te gebruiken. Dat heb ik zelf nog niet getest, omdat ik liever op zoek wil naar een minder schadelijk alternatief. Iemand tips? Misschien iets om de stof mee voor te behandelen?

Lees ook de tips van Roelien in de reacties.

Alternatieven voor de Gelli Plate

Wil je geen Gelli Plate kopen* of maken? Je kunt ook overtrekpapier gebruiken of experimenteren met een glasplaat of plastic verpakking. Alles dat geen water opzuigt is een mogelijke kandidaat.

Zet jij het experiment voort?

Hopelijk heb ik je op weg geholpen met mijn experimenten en bevindingen. Ik nodig je uit om het vooral zelf te proberen. Verzamel alle mogelijke materialen, behalve acrylverf. Experimenteer, mix, gebruik meer en minder water, voeg mediums (alcohol?) toe en… maak notities. Ik ben heel benieuwd wat jij allemaal ontdekt! Deel het in een reactie en voeg vooral een foto van het resultaat toe.

Let’s create!

Lees ook:

+ Printen met de Gelli Plate
+ Tekenen en schilderen op stof
+ Zo gebruik je acrylverf op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier

Like, pin of reageer
Mail mij:
guest
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Roelien
Roelien
1 maand geleden

Textielverf van Talens pakt ook prima via gelliplate. Bovendien kun je stof een voorbehandelingsbad met sodabadje (1op10 verdunning geven. Als je (auquarel-)verf iets wilt verdikken kun je ook je natuurlijke quar-quar gebruiken. Ik heb daar nog een kilozak van terwijl je maar een snufje nodig hebt. Ik heb dus wel potje voor je. Ben nu even poosje weg naar Ruinen en daarna Texel. Daarna keer afspreken?❤️

Like
Close
Struinkunst © Copyright 2021
Close