Gea Boschma – objecten met natuurlijke vondsten, textiel en papier

Deel 6

In deze serie laat ik struinkunstenaars aan het woord; over zichzelf en over hun werk.

14 oktober 2021

Gea Boschma is beeldend kunstenaar, Beroepskunstenaar in de Klas en Herinneringsspecialist. Ze maakt objecten met natuurlijke vondsten, textiel, papier en wat er maar op haar pad komt. Belangrijke thema’s in haar werk zijn verbinden, herinneringen, dromen en de natuur.

Kun je kort iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Gea Boschma en ik kan me heerlijk verliezen in het buiten zijn, struinen en het maken van objecten.

Ik ben geboren en getogen in Friesland waar ik ondertussen veel mooie en bijzondere plekjes weet te vinden. Om uit te waaien, tot rust te komen en om bijzondere schatten te vinden – langs de kust, in het bos of op de heide. Maar ook op rommelmarkten kom ik vaak mooie vondsten tegen. Als klein meisje verzamelde ik al van alles en was ik graag buiten, in de natuur, of bij mijn Pake en Beppe op de boerderij. Diep van binnen wist ik toen al dat ik kunstenaar was of wilde worden. Takken, bladeren, bloemen en andere vondsten kwamen in lijstjes op mijn kamer of ik gaf ze cadeau. Het was er altijd al, want eigenlijk werk ik nog op dezelfde manier als toen.

In mijn atelier in Leeuwarden verzamel ik al mijn vondsten van mijn struintochten, geef ik workshops en ontstaat mijn eigen werk.

Een aantal jaren geleden ben ik mijn kunstenaarschap opnieuw gaan ontdekken en ontwikkelen. Dat heeft geleid tot het volgen van de Bik-opleiding, waardoor ik nu Beroepskunstenaar in de Klas ben en kunstprojecten voor scholen ontwikkel en uitvoer. De uitvoering is natuurlijk het allerleukste! Daarnaast ben ik Herinneringsspecialist en begeleid ik rouwenden om herinneringen vast te leggen in een kunstwerk. Een bijzonder mooi en intens ‘verwerkings’proces waarin prachtige, vaak onverwachte, verbindingen worden gelegd tussen de rouwende, de overledene en de gezamenlijke herinneringen.

Wat betekent struinen voor jou?

Struinen betekent voor mij schatzoeken. Of beter gezegd schatvinden, want mijn ervaring is dat als je niet zoekt je juist vindt. Struinen is ook ontspannen, dromen en loslaten…. Je fantasie gaat stromen en zo ontstaan de mooiste ideeën.

Kun je jouw kunst omschrijven?

Hoe ik kunst maak is ook struinen. Ik werk altijd intuïtief en zie wel wat er op mijn pad komt. Mijn kunstwerken ontstaan als vanzelf. Intuïtief verwerk ik verschillende, meestal natuurlijke, materialen tot een object.

Hoe geef jij struinen een plek in je werk?

Vanuit mijn vondsten ontstaat mijn werk. Steeds wordt een nieuw verhaal vormgegeven. Niet alleen de vondst zelf is bepalend voor het beeld. Ook de plek en de sfeer van waar het gevonden is, doet er toe. Net als mijn eigen gevoel en stemming op dat moment. Alles is struinen…

Wat is je droom?

Ik blijf me ontwikkelen in mijn kunst door te struinen en te dromen… Verbinding maken met jezelf en kunst, je creativiteit en het creëren vanuit je gevoel is iets heel bijzonders en dat gun ik iedereen. Mijn droom hierin is om als kunstenaar verbonden te zijn aan een school en gedurende hun schoolperiode kinderen te begeleiden en te stimuleren in hun eigen creatieve ontwikkeling.

Wat is jouw ultieme struintip?

Voel, kijk en geniet. In de ontspanning en onbevangenheid ontdek je de mooiste dingen.

Waar kunnen we meer van jouw zien?

Op mijn website vind je mijn portfolio en informatie over cursussen en workshop. En je kunt me volgen op Facebook, Instagram en Pinterest.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

  1. Superwoman!! Wat een enthousiasme. Leuk om te lezen

    1. Lisette Lisette Author says:

      Ja, inspirerend he? Leuk om te horen, Roelien. Dankjewel!

Like
Close
Close