Maak elke dag een tekening

20 juli 2021

Als ik mensen vertel dat ze elke dag kunnen tekenen, stuit ik vaak op een hoop ja-maren.

Ja maar, ik heb geen tijd.
Ja maar, ik heb geen plek om te tekenen.
Ja maar, ik heb niet zoveel inspiratie.
Ja maar, ik kan niet tekenen.

Hoezo elke dag een tekening?

Eerst dit: waarom zou je elke dag tekenen? Yup, klinkklare onzin. Je hoeft helemaal niet elke dag te tekenen. Doe ik ook niet. Waarom jezelf dan aansporen om elke dag te tekenen? Een paar goede/leuke redenen:

 1. Omdat je jezelf wil uitdagen.
 2. Omdat je vaker wil tekenen en nu schiet het erbij in.
 3. Omdat je er een ‘projectje’ van wil maken, bijvoorbeeld tijdens je vakantie.

Lijkt je dat wat? Laten we alle ja-maren eens tackelen:

Ja maar, ik heb geen tijd

Oplossing 1: werk klein
Kies een klein schetsboek of snijd tekenpapier in kleine stukjes (zie de foto hieronder). Misschien ga je zelfs wel voor een postzegelformaat. Zo’n klein formaat is veel minder intimiderend, toch? Hier lees je meer over thumbnail (postzegelformaat) schetsjes maken.

Oplossing 2: zet een timer
Elke dag 5 of 10 minuten tekenen klinkt helemaal niet zoveel toch? Kies elke dag een momentje, misschien wel met een koffie in de ochtend, en zet een timer of kookwekker om eventjes te tekenen.

Ja maar, ik heb geen plek om te tekenen

Oplossing: maak het draagbaar
Voor een tekening, helemaal op een klein formaat, heb je amper plek nodig. Een schetsboek of stukje papier en een potlood of een pen is alles. Ik heb meestal een etui met basisuitrusting in de buurt liggen. Als je niet naar je spullen hoeft te zoeken, is de drempel ook lager. Hier geef ik regelmatig voor het inrichten van je atelier of werkplek.

Ja maar, ik heb niet zoveel inspiratie

Oplossing: werk met thema’s of lijstjes
Kies een thema of maak een lijstje van woorden/voorwerpen die je tekent. Hier kun je oneindig op variëren. Een paar suggesties:

 • Kies een thema en teken elke dag een vogel, bloem, fiets, … (noem maar op – kies iets dat niet snel verveelt).
 • Maak een lijstje van willekeurige woorden of voorwerpen en kies er elke dag een uit om te tekenen.
 • Kies een tijdstip, bijvoorbeeld ‘na het eten’ of ‘12.00 uur’ en teken het eerste dat je ziet (of hoort of ruikt). Dit heb ik zelf nog nooit gedaan, maar het lijkt me nu al reuze lollig 🙂
 • Teken elke dag iets dat je die dag is opgevallen (vakanties zijn hiervoor perfect!).
 • Probeer de tekenles ‘Meditatief tekenen‘ eens.
 • Ken je de term ‘prompts’? Deze term wordt gebruikt voor lijstjes van woorden die als inspiratie dienen. Zoek maar eens op #prompts op Instagram of Pinterest. Zo zit je nooit meer zonder inspiratie!
 • Een leuke variant; schrijf de woorden op briefjes en doe ze in een pot. Trek elke dag een onderwerp uit de pot.
 • Nog een variant: gebruik 1 of 2 dobbelstenen en maak een lijstje van 1 t/m 6 (of 12) onderwerpen en laat het geluk het onderwerp van die dag bepalen. Dit idee komt uit deze boeken.

Ja maar, ik kan niet tekenen

Oplossing 1: Oefenen!
Tekenen kun je leren en leren doe je door te doen. Laat los dat het altijd mooi moet zijn en geniet van het proces. Hier lees je eerste hulp bij perfectionisme tips en bij de kunstlessen vind je leuke en makkelijke oefeningen, bijvoorbeeld tekenen op het ritme van de zee en abstract schaduwtekenen.

Oplossing 2: Teken abstract
Het nadeel van abstract tekenen is dat je geen voorbeeld hebt. Je moet het dus helemaal zelf verzinnen. Het voordeel van abstract tekenen is dat je geen voorbeeld hebt. Het kan dus niet ‘mislukken’ omdat het niet lijkt. Bij abstract tekenen kun je ook denken aan doodlen (zie de voorbeelden hierboven); de tekeningetjes die je gedachteloos maakt tijdens een telefoongesprek of bij een saaie les. En elke dag een doodle maken, dat klinkt toch hartstikke haalbaar?

Heb jij ook een goede tip? Deel het in een reactie hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

 1. Hoi Lisette, heerlijk, inspiratie voor mn ‘doodgeslagen’ creativiteit. Ik ga volgende week struinene met m’n zusje en daarna lekker ‘frotten’. We hebben nog niks echt gekozen, alleen wáár we gaan struinen.

  1. Lisette Lisette Author says:

   Wat heerlijk om te horen, Neeltje! Leuk dat je wat met de tips kan. Schud die creativiteit maar weer eens fijn op 🙂 Ik wens jullie heel veel struinplezier. Benieuwd wat voor spontaans er op jullie pad komt…

Like
Close
Close