Een schetsboek kiezen

201
Schetsboek showdown

Onderaan dit artikel vind je een overzicht + beoordeling van al mijn schetsboeken

In het vorige artikel uit deze serie schreef ik over wat een art journal is en over het doel van je art journal. In dit artikel help ik je bij het kiezen van een schetsboek.

Stel jezelf eerst deze vragen:

1. Wat is het doel van je art journal?
2. Waar ga je journalen? Thuis of ook onderweg?
3. Waarmee ga je tekenen/schilderen? Alleen met potlood of pen of ook met inkt of verf?
4. Hoeveel wil je uitgeven?

Waar ga je journalen? – Het juiste formaat

Klein of groot?
Als je onderweg wil tekenen, moet je schetsboek vooral zo klein zijn dat het in je tas past – anders blijft ie gegarandeerd in de la liggen. Zelf vind ik A6 een fijn formaat voor dagelijks gebruik. Misschien heb jij altijd een grote tas mee en dan past A5 ook prima. A4 zou ik voor onderweg niet kiezen; je kunt dit lastig meenemen en het is vrij opzichtig. Tenzij je de aandacht fijn vindt, kun je onderweg beter onopvallend in een klein boekje werken.

Thuis is A4 of zelfs A3 geen probleem, maar bedenk dat een groot formaat ook ‘intimiderend’ kan zijn (een groter wit vlak). Het hangt ook af van je stijl van werken. Werk je klein en verfijnd? Kies een A5 voor thuis. Werk je groot en expressief? Dan is A4 of zelfs A3 zeker een overweging.

Staand, liggend, vierkant…
Schetsboeken zijn staand (portret), liggend (landschap) of vierkant. Je kunt gewoon kiezen wat je mooi vindt of je kunt je schetsboek laten aansluiten bij het thema waarin je gaat werken. Als je bijvoorbeeld portretten gaat maken, is een staand formaat handig. Ga je landschappen schilderen, dan is een liggend formaat slim. Wat altijd geldt; kies wat bij jou past. Misschien ga jij juist landschappen in een staand formaat weergeven.

Wat ga je doen? – Het papier

Dun, dik, glad of ruw
Als je alleen met potlood, krijt of pen gaat werken, hoef je niet heel erg te letten op de dikte van het papier. Vaak is 90 tot 120 grams al genoeg. Wel is het prettig als het papier niet te glad is, maar het mag ook niet te ruw zijn. Kies in dit geval papier dat geschikt is voor schetsen of fineliner (vooral als je alleen met pen werkt).
Ga je werken met verf of inkt dan is het handig om wat dikker papier te kiezen, liefst speciaal voor aquarel of mixed media. Dit soort papier kan veel (water) hebben zonder dat het bobbelt of scheurt. Het blijft soms een kwestie van uitproberen. De goedkope boekjes van Talens Art Creation blijken bijvoorbeeld prima samen te gaan met acrylverf, terwijl ze voor nattere aquarelverf minder geschikt zijn. Zie ook het overzicht onderaan dit artikel.

Mooie kaftjes
Wil je gewoon een mooi schetsboek met mooie kaft en vind je het papier minder belangrijk? Ook dat is prima! Accepteer dan dat het papier misschien kan bobbelen als je verf gebruikt. In een art journal is dat trouwens hartstikke ‘done’.

De binding
Over het algemeen kun je kiezen voor een schetsboek met nietjes, een ringband of schetsboeken die als een boekje gebonden zijn. Het voordeel van die laatste twee is dat ze stevig zijn, lang meegaan en goed plat kunnen liggen. Een ringband kan zelfs helemaal omgeslagen worden. Wel kan de ring in de weg zitten, dus dat kan een nadeel zijn. Een schetsboek met nietjes is vaak weer heel compact en kun je in een travel journal doen. Zelf ga ik altijd voor een gebonden journal of voor eentje met ringband.

Dit schetsboekje met ringband van Seawhite gebruik ik voor meer experimentele schetsen. Het is niet zo’n duur boekje, dus hier mag het mislukken en bovendien kan ik pagina’s uitscheuren als ik het echt wil. En dat levert de leukste, spontane kunstwerkjes op…

Hoeveel wil je uitgeven? – De prijs

Het is niet nodig om meteen een heel duur schetsboek aan te schaffen. Sterker nog; mijn ervaring is dat duurdere journals mij juist tegenhouden om los te gaan, want dan vind ik het zonde om zo’n duur boekje te ‘verprutsen’. Heb jij dit ook? Kies dan liever een goedkoop tot gemiddeld geprijsd schetsboek. Wat je ook kunt doen is een duurder schetsboek kiezen in een kleine (goedkopere) maat. Prijs zegt trouwens niet altijd alles; goedkopere schetsboeken kunnen heel goed zijn. Qua prijs-kwaliteit vind ik dit echte aanraders: Talens Art Creation, Hahnemuhle en Stillman & Birn. Zie ook het overzicht hieronder.

Mijn favoriete schetsboeken

Op dit moment (april 2020) zijn dit mijn favoriete schetsboeken:
> Voor onderweg: A6 Moleskine sketch en Talens Art Creations
> Voor thuis: A5 Stillman & Birn Beta, Seawhite en A5 Moleskine aquarel

Beoordeling schetsboeken

Hieronder vind je een overzicht (in no particular order) van al mijn schetsboeken met per schetsboek de eigenschappen en mijn ervaring. Mis je iets, wil je meer weten over een bepaald schetsboek of heb je een favoriet die hier niet tussenstaat? Laat hieronder een reactie achter of tag @struinkunst op Instagram en gebruik de hashtag #struinkunst.

Moleskine Classic

Als dagelijks schetsboekje (voor in mijn tas) gebruik ik meestal een Moleskine Classic blanco of dotted pocket (iets kleiner dan A6) in combinatie met een potlood of fineliner + collage. De kwaliteit is, ondanks het dunne papier, heel mooi en deze maat past in mijn leren Paper Republic hoesje.

> Formaten: Extra large (ongeveer A4), Large (ongeveer A5), Pocket (iets kleiner dan A6)
> Kaft: Mooie kwaliteit, blijft netjes ook bij intensief gebruik en verkrijgbaar in verschillende kleuren.
> Papier: vrij dun, geschikt voor potlood en pen. Niet geschikt voor vulpen, stift of verf.
> Binding: Stevig gebonden, pagina’s raken nooit los.
> Extra’s: Elastiek, bladwijzer en vakje achterin.

Te koop bij: Bol.com

Talents Art Creation

Dit boekje vervangt steeds vaker mijn meest gebruikte Moleskine Classic. Hij heeft precies dezelfde maat, maar dan met dikker papier en er zitten meer bladzijden in. Het papier kan veel meer hebben dan de Moleskine en de prijs is ook nog eens veel lager. Alleen de binding en de kwaliteit van de kaft is iets minder.

> Formaten: A4, A5, A6 (let op: iets kleiner dan A6, zelfde maat als Moleskine) en – mijn favoriet! – vierkant.
> Kaft: Blijft netjes, ook bij intensief gebruik. Persoonlijk vind ik het materiaal iets minder mooi dan Moleskine. Verkrijgbaar in zwart, wit of rood.
> Papier: Stevig en niet te glad, geschikt voor potlood, pen en stiften. Het papier kan een klein beetje aquarel hebben en – verrassend – behoorlijk goed acrylverf. Potlood heeft wel de neiging om af te geven.
> Binding: Redelijk, minder dan Moleskine maar pagina’s blijven goed zitten.
> Extra’s: Elastiek, bladwijzer en vakje achterin.

Te koop bij: Bol.com

Moleskine Sketch

Dit is het artistieke zusje van de Classic. Van buiten zien ze er hetzelfde uit, maar het papier is van heel andere orde. Heel erg dik en perfect voor art journaling.

> Formaten: Extra large (ongeveer A4), Large (ongeveer A5), Pocket (iets kleiner dan A6)
> Kaft: Mooie kwaliteit, blijft netjes ook bij intensief gebruik.
> Papier: dik en vrij glad, geschikt voor potlood, pen, vulpen, stift en acrylverf. Niet geschikt voor aqurelverf, het papier is te glad. Het papier is niet helemaal wit, eerder gelig.
> Binding: Stevig gebonden, pagina’s raken nooit los.
> Extra’s: Elastiek, bladwijzer en vakje achterin.

Te koop bij: Bol.com

Moleskine Aquarel

De naam zegt het al, deze is speciaal voor aquarel. Ook geschikt voor acrylverf en zelfs voor pastelkrijt, omdat de structuur van het papier niet heel grof is.

> Formaten: Large (ongeveer A5) landscape + portrait, Pocket landscape (iets kleiner dan A6)
> Kaft: Mooie kwaliteit, blijft netjes ook bij intensief gebruik.
> Papier: Dik en met een mooie structuur, niet te glad en niet te grof. Geschikt voor potlood, aqurel- en acrylverf. Het papier is trouwens wit van kleur.
> Binding: Stevig gebonden, pagina’s raken nooit los.
> Extra’s: Elastiek en vakje achterin.

Te koop bij: Bol.com

Hahnemuhle watercolour

Het papier in dit boekje is perfect, misschien wel het beste aquarelpapier dat ik in schetsboeken ben tegengekomen. Ik heb alleen moeite met de binding; die is zo strak dat het boekje niet zo lekker openvouwt. Het kan wel plat liggen, maar het gaat niet zo soepel als Moleskine. Dit is heel persoonlijk, dus als je uitsluitend met aquarel werkt; probeer dit boekje zeker uit.

> Formaten: Vanaf A6
> Kaft: Mooie kwaliteit met een fijn structuurtje. Ik heb dit boekje nog niet intensief gebruikt, dus ik weet niet hoe het zich op den lange duur houdt.
> Papier: Heel dik en mooi wit aquarelpapier. Perfect voor aquarelverf. Ik heb nog geen andere materialen in dit boekje geprobeerd.
> Binding: Stevig en strak, misschien iets te strak.
> Extra’s: Elastiek.

Te koop bij: Van Beek

Stillman & Birn Beta + Epsilon

Wat mij betreft is dit een van de beste merken schetsboeken. De kwaliteit van het papier is echt top. Enige nadeel vind ik de binding; de boekjes met zachte kaft kunnen helemaal open liggen, maar hebben geen elastiekje. De boekjes met harde kaft kunnen niet helemaal plat openliggen (kan misschien wel, maar dat durfde ik in de winkel niet te proberen). Ik heb tot nu toe de Epsilon en Beta serie getest.

> Formaten: Vanaf A6 (iets kleiner, formaatje Moleskine) en tegenwoordig ook vierkant.
> Kaft: Prima kwaliteit voor zover ik tot nu toe kan beoordelen.
> Binding: De zachte kaft is stevig gebonden, pagina’s raken niet los. Ook verkrijgbaar met ringband.
> Extra’s: Geen.

Beta
> Papier: Zeer hoge kwaliteit, echt heel dik en mooi wit met een klein structuurtje, Geschikt voor potlood, pen, aquarel- en acrylverf. Dit papier kan heel veel hebben, dus je kunt laag op laag schilderen en behoorlijk nat werken.

Epsilon
> Papier: Zeer hoge kwaliteit, niet heel dik en heel glad. Geschikt voor potlood, pen en inkt, maar het papier kan ook wat aquarel hebben. Stift (zelfs Copics) drukt minder door in verhouding met andere merken.

Te koop bij: Van Beek

Seawhite (ringband)

Dit niet zo hele dure boekje stond niet bovenaan mijn favorieten lijst, maar ik begin hem steeds meer te waarderen. Het ogenschijnlijk eenvoudige, niet heel dikke papier blijkt heel goed samen te gaan met mixed media en acrylverf. Zoals ik bij de foto hierboven al schreef is dit mijn experimenteer boekje geworden. Inmiddels is deze vol en hij krijgt zeker een opvolger!

Neem hier een kijkje in mijn volle schetsboek

> Formaten: Vanaf A6, ook vierkant
> Kaft (van deze ringband): Niet zo heel goed van kwaliteit en de kaft beschadigd vrij snel.
> Papier: Niet heel dik, goede kwaliteit. Geschikt voor potlood, pen, acrylverf en niet te natte aquarelverf.
> Binding: genaaid gebonden of ringband.
> Extra’s: Geen.

Te koop bij: Van Beek

Hahnemuhle schetsboek

Persoonlijk vind ik dit niet het beste of mooiste schetsboek, maar de prijs-kwaliteit is goed. Ik heb nu een A4 formaat en gebruik dit als projectenboek (voor kleurstudies en moodboards). Misschien moet ik deze eens in A6 kopen en uitvoeriger voor onderweg testen.

> Formaten: Vanaf A6
> Kaft: Prima kwaliteit. Verkrijgbaar in zwart, blauw of rood.
> Papier: Goed, redelijk dik en niet te glad papier. Perfect voor potlood, iets minder voor pen. Het papier houdt zich heel goed bij collage. Aquarelverf en acryl heb ik nog niet geprobeerd.
> Binding: Stevig en strak, het boek kan wel goed openliggen.
> Extra’s: Geen.

Te koop bij: 4Art


Coming soon: In het volgende artikel vertel ik over verschillende materialen voor je art journal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
Struinkunst © Copyright 2020. All rights reserved.