Impressie en resultaten Workshop bomen tekenen

15 september 2020

Op 12 september 2020 gaf ik de eerste Struinkunst workshop: Bomen tekenen in de duinen. Eigenlijk zou de workshop op zaterdag 29 augustus zijn, maar er werden flinke buien met onweer voorspeld. Ik zag de krantenkoppen al voor me: “Deelnemers workshop geraakt door bliksem”. Een regenbui durf ik wel aan, maar onweer in de duinen… dat werd me toch echt risicovol. Ik verplaatste de workshop daarom naar 12 september. Achteraf een goede keuze, want we hadden fijn weer met zelfs af en toe een zonnetje.

We vonden onderweg een open plek met geweldige oude (kronkel) bomen die er gewoon om vroegen getekend te worden. Na een kop kruidenthee en het theoretische gedeelte, kozen alle deelnemers een eigen boom uit om te tekenen. Zo leuk om te zien; een veld vol mensen die heerlijk zitten te tekenen. En omdat iedereen zo lekker verspreid zat, kon ik alle deelnemers veel persoonlijke aandacht geven.

Reacties op de workshop:

Eline op Instagram – Vandaag op pad geweest met @struinkunst voor een workshop bomen tekenen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Veel geleerd en heerlijk buiten geweest. Door de tips en persoonlijke aandacht van Lisette, voel je je al snel een kunstenaar. En dat voelt best goed😁

Leontine op Instagram – Tekenen in het duin met @struinkunst Heerlijke manier om je zaterdag mee te beginnen!

Hilde – “Lisette neemt de tijd voor uitleg, oefenen met basistechnieken en om de omgeving op je in te laten werken. Leerzaam maar vooral ook ontspannend, een workshop met Lisette gun je iedereen!”

Hedda – “Door de duinen struinen met Lisette is net zo ontspannend als het klinkt. Super relaxed! En passant deelt ze kennis, en laat ze je technieken en materialen ontdekken. Ik heb op die manier veel geleerd over mijn eigen voorkeuren, mijn uitdagingen en uiteindelijk ook mijn eigen stijl. Lisette, bedankt en tot ziens!”

Eline – “Dit was super. Lisette is een ontzettend fijne docent en de Amsterdamse Waterleidingduinen een toplocatie. Door eerst een stukje de prachtige natuur in te wandelen, kom je al voordat je een potlood vastpakt in de perfecte ontspannen sfeer: weg van het dagelijkse leven. Zo min mogelijk op de paden wandelend (daar word ik blij van!) deelt Lisette haar kennis over het gebied en de natuur. De afwisseling van wandelen en tekenopdrachten is een perfecte opmars, naar het moment waarop je je eigen boom mag kiezen om deze te tekenen. In het gras, op zwaaiafstand van je medecursisten, wissel je je focus af tussen ‘jouw’ boom en je papier. De focus en rust ingegeven door de opdracht EN de omgeving is heerlijk. Lisette komt geregeld even bij je kijken en voelt goed aan wat je wel of niet nodig hebt. Door haar persoonlijke aandacht en praktische tips, voel je je al snel een kunstenaar. En eerlijk is eerlijk, dat voelt best goed. Ook als je nog nooit eerder getekend hebt, kun je deze workshop prima volgen. Lisette neemt je vanaf het begin mee in de wereld van het (natuur)tekenen. Eigenlijk was er maar één minpunt: De workshop was veel te kort 🙂

Marisa – “Op zaterdag 12 september was het zover… stevige wandelschoenen aan, rugzak mee, gevuld met een flesje water en wat lekkers: ik was klaar voor de workshop Bomen tekenen onder leiding van Lisette. Ik verheugde me extra omdat ik bij mijn eerste poging, de laatste zaterdag van augustus, niet meer mee kon, de groep was al vol. Dankzij het slechte weer toen werd alles naar september verschoven en door een afzegging kreeg ik nog een kans deze zaterdag in september mee te doen! Fantastisch!

Lisette heeft ons langs de prachtige duinen van de Amsterdamse waterleiding laten struinen. Ze heeft het een en ander verteld over de namen van de valleien, over anekdotes van vroeger en natuurlijk heeft ze ons de eerste beginselen van het tekenen bijgebracht: wat betekent het nummer op een potlood en hoe je een potlood op verschillende manieren kan vasthouden; ze heeft ons blaadjes uitgedeeld om met de verschillende hardheden van de potloden te oefenen en uitgelegd dat ieder onderwerp in geometrische vormen kan gereduceerd worden, niet alleen bomen maar ook een gezicht, een huis… Met vakkundigheid en enthousiasme heeft ze ons een zeer interessante les in de open lucht gegeven.

Dan zijn we gaan zoeken naar een gunstige plek om daar met rust een boom te tekenen: iedereen kon vrijwillig een boom kiezen en toen begon de kunst! Lisette wandelde van de ene naar de andere om wat suggesties en tips te geven of een extra uitleg hoe je de korst van de stam het best kan weergeven of een blad of… Bijna twee uur in de vrije natuur zaten we daar, niets anders dan het tsjilpen van vogels en het geruis van de bladen, geen geklets hoewel we met z’n zeven dames waren (!): het was echt een unieke ervaring die me rijk gemaakt heeft en mij meer inzicht in de structuren van bomen heeft gegeven. Nu merk ik dat ik een boom met andere ogen zie. Dank je wel Lisette!”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Reacties

 1. Dat ziet eruit als een heerlijk ontspannen workshop op een mooie plek met bijzondere bomen. Fijn dat de eerste workshop zo goed is gelukt. Op naar de volgende.
  Ik probeerde de link naar het resultaat op instagram, maar daarbij kreeg ik een foutmelding. Hetzelfde gebeurde met #struinkunst. Ligt dat aan mij, of is er een probleempje.

  Groetjes en fijne dag, Margaret

  1. Lisette Lisette Author says:

   Hoi Margaret, Dat was het zeker! Mmmm gek, ik heb de link getest en bij mij werkt het wel. Misschien moet je ingelogd zijn in Instagram? Of misschien een andere browser proberen? En anders Struinkunst intikken in het zoekveld van Insta? Hoop dat het daarmee wel lukt…

   Groetjes, Lisette

Like
Close
Close