Zo gebruik je acrylverf op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier

4.2K
Kunstles
Ontdek de kunstenaar in jezelf met de verrassende gratis teken- en schilderlessen van Struinkunst. Hier vind je nog meer kunstlessen.

Je hebt het mij misschien al een paar keer horen zeggen; ik schilder minder vaak met acrylverf (en olieverf) vanwege de schadelijkheid voor het milieu. Want telkens als je je penselen schoonmaakt, gooi je aardig wat stoffen door de gootsteen die niet in ons water horen. Voor iemand die zich zo graag laat inspireren door de natuur begint dat te wringen.

Nooit meer acrylverf?

Wie weet zal ik op een dag nooit meer schilderen met acrylverf. Tegelijkertijd is het een mooi en veelzijdig materiaal en dat wil ik mezelf en anderen ook niet ontzeggen. Bovendien zijn er misschien wel tien andere dingen die je nog beter kunt doen (of laten) voor het milieu, dus ik wil er ook niet te krampachtig over doen. Bewustzijn is denk ik het belangrijkste; weet gewoon dat acrylverf (en veel andere kunstenaarsmaterialen) niet zo best zijn voor het milieu dus houd daar rekening mee, vooral bij het schoonmaken van je materialen.

Zo gebruik ik acrylverf op een zo verantwoord mogelijke manier

Nodig

 • Plastic of glazen palet
 • Lege groente- of jampotten voor water
 • Oude kranten
 • Groene-of goudzeep
 • Koffiefilter (optioneel)

Instructies

 • In plaats van een papieren palet gebruik ik een kunststof (of glazen) palet. De opgedroogde acrylverf kun je hier gemakkelijk aftrekken. Deze verfresten kunnen bij het restafval of verzamel ze in een pot en breng ze naar de milieustraat.
 • Penselen veeg ik zoveel mogelijk schoon op het palet of op een kunstkneusje.
 • Het restant aan verf knijp ik uit het penseel in een stukje krant. Dit kan bij het restafval. Als je het penseel even nat maakt, ben je het grootste deel van de verf al kwijt.
 • De penselen spoel ik vervolgens uit in een pot met water. Deze laat ik open staan, zodat het water verdampt. Het residu kan bij het restafval of naar de milieustraat. Als het water erg vies is geworden, spoel ik na in een tweede pot met water die hetzelfde lot ondergaat.
  Water met acrylverf filteren
 • De nu nagenoeg schone penselen spoel ik uit onder de kraan en maak ik schoon met een klein beetje groene zeep.
 • Hanneke kwam nog met deze tip: doe het spoelwater door een koffiefilter voor het wegspoelen door de gootsteen en gooi het filter bij het vuilnis. De (zeer hete) verbranding van vuilnis is redelijk schoon en de grondstoffen van kunststof worden hiermee ook verbrand.

Tips en alternatieven

Let op de grondstoffen
Als je acrylverf koopt, kun je letten op de grondstoffen. De ene kleur is de andere niet. Cadmium is bijvoorbeeld zeer schadelijk. Die kleur koop/gebruik ik dus niet – ook niet in aquarelverf. Gelukkig zie ik steeds vaker producenten die minder schadelijke acryl-of olieverf ontwikkelen. Zo ben ik heel nieuwsgierig naar de olieverf van Naturel earth paint.

Ga spaarzaam om met je verf
Corien gaf deze tip: Als ik met acrylverf schilder, dek ik na afloop mijn scheurpalet af met een stuk plastic (oud boterhamzakje), zodat de verf niet uitdroogt. Je kunt de verf daarna nog een tijd gebruiken.

Digitaal schilderen
Frans gaf de tip om digitaal te schilderen. Dan heb je helemaal geen verf meer nodig. Dat scheelt materiaal én opslag.

Gebruik alternatieven
Kies voor materialen, waarbij je niets (of minder) door de gootsteen hoeft te spoelen. Denk aan kleurpotlood, oliepastel, aquarelkrijt en (pastel)krijt. Ps. Ik heb hierbij nog even geen rekening gehouden met de (misschien wel kwalijke) productieprocessen; dat onderzoek ben ik nog niet gestart (tips zijn welkom).

Eco-verf gebruiken en maken
Super groen is het gebruiken of zelf maken van eco-verf, gemaakt van materialen uit de natuur. Zo gebruik ik regelmatig bister, een inkt gemaakt van walnoten of verkoold hout. Hier lees je hoe je inkt maakt van koffie, bramen of paardenbloemen inclusief tips en handige adressen voor meer inspiratie.

Heb jij ook een ‘groene verf’ tip? Laat het weten in een reactie!

Abonneer
Mail mij:
guest

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans Jonker
10 maanden geleden

Ik schilder digitaal, met het programma Painter. Het is even wennen maar het gaat prima.
Mijn schilderijen zijn bestanden op mijn harde schijf en mijn werk verkoop ik of geef ik weg, meestal als bestand, zodat het geprint kan worden op het formaat en materiaal dat de nieuwe eigenaar met mij afspreekt.
Het scheelt super veel onnodig materiaalgebruik en milieuvervuiling en ook opslag. Het voordeel is dat ik naderhand kan corrigeren en herprinten. Het nadeel is dat je moet nadenken en niet door je palet en tubes geinspireerd wordt.

Anja Schrik
7 maanden geleden

Bij de Werkplaats voor kunst en ambacht kun je boeken bestellen waarin recepten staan om zelf verf te maken van planten en pigmenten. Je kunt er ook kant-en-klare inkt en pigmentverf bestellen.

Corien de Kler
Corien de Kler
3 maanden geleden

Als ik met acrylverf schilder dek ik na afloop mijn scheurpalet af met een stuk plastic ( oud boterhamzakje), je kunt de verf daarna nog een tijd gebruiken.

Like
Close
Close