Duurzaam schilderen

503

Ik heb het al een paar keer genoemd op deze site, Instagram en mijn kunstwebsite; ik schilder steeds minder graag met acrylverf (en olieverf) vanwege de schadelijkheid voor het milieu. Want telkens als je je penselen schoonmaakt, gooi je aardig wat chemicaliën door de gootsteen. Voor iemand die zo graag in de natuur is, zich laat inspireren door de natuur en zo ‘groen’ mogelijk probeert te leven, begint dat echt te wringen.

Nooit meer acrylverf?

Wie weet zal ik op een dag nooit meer schilderen met (en schrijven over) acrylverf. Tegelijkertijd is het een mooi en veelzijdig materiaal en dat wil ik mezelf en anderen ook niet ontzeggen. Bovendien zijn er misschien wel 10 andere dingen die je nog beter kunt doen (of laten) voor het milieu, dus ik wil er ook niet te krampachtig over doen. Bewustzijn is denk ik het belangrijkste; weet gewoon dat acrylverf (en misschien veel andere kunstenaarsmaterialen) niet zo best zijn voor het milieu dus hou daar rekening mee, vooral bij het schoonmaken van je materialen.

Zo gebruik ik acrylverf op een verantwoorde manier

Nodig

 • Plastic of glazen palet
 • Lege groente- of jampotten voor water
 • Oude kranten
 • Groene-of goudzeep
 • Koffiefilter (optioneel)

Instructie

 • Ik gebruik geen papieren palet maar een kunststof (of soms glazen) palet, waar ik de opgedroogde acryl eens in de zoveel tijd aftrek. Deze verfresten doe ik in een glazen pot. De volle pot breng ik naar de milieustraat.
 • Penselen veeg ik zoveel mogelijk af op dit palet.
 • Het restant aan verf knijp ik uit in een stukje krant.
 • De penselen spoel ik vervolgens uit in een glazen pot met water. Deze laat ik open staan, zodat het water verdampt. Het residu kan uiteindelijk naar de milieustraat. Als het water erg vies is geworden, spoel ik na in een tweede pot met water die hetzelfde lot ondergaat.
 • De nu bijna schone penselen spoel ik uit onder de kraan en maak ik schoon met groene zeep.
 • Ook de lege acryltubes breng ik naar de milieustraat.
 • Hanneke kwam nog met deze tip: doe het spoelwater door een koffiefilter voor het wegspoelen en gooi dat bij het vuilnis. De (zeer hete) verbranding van vuilnis is redelijk schoon en de grondstoffen van kunststof worden ook verbrand. Het is nog steeds niet optimaal, maar altijd nog beter dan dat chemicaliën in het water terechtkomen.

De alternatieven

Zelfs binnen de (acryl)verf is de ene kleur de andere niet. Cadmium bijvoorbeeld, is zeer schadelijk – die kleur koop ik dus zeker niet (meer) – ook niet in aquarel. Tegelijkertijd zie ik producenten die minder schadelijke acryl-of olieverf ontwikkelen. Zo ben ik heel nieuwsgierig naar de olieverf van Naturel earth paint.

Ik volg met veel plezier een aantal mensen die experimenteren met zelfgemaakte verf van natuurmaterialen, zoals natuurkunstenaar en connectingwithnature. Ik ben benieuwd wat er uit hun experimenten komt. Ik kijk ook vaak op de website van Verfmolen de Kat om te achterhalen waar bepaalde verf van gemaakt is. En je kunt eens kijken op Instagram onder de hashtag natuurlijkeverf.

Achter de schermen ben ik zelf ook veel aan het experimenteren; binnenkort meer daarover. En… tips zijn welkom!

Like, pin of reageer:
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Struinkunst © Copyright 2020
Close