Zo gebruik je acrylverf op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier

1.5K

Je hebt het mij misschien al een paar keer horen zeggen; ik schilder steeds minder graag met acrylverf (en olieverf) vanwege de schadelijkheid voor het milieu. Want telkens als je je penselen schoonmaakt, gooi je aardig wat stoffen door de gootsteen die niet in ons water horen. Voor iemand die zich zo graag laat inspireren door de natuur begint dat te wringen.

Nooit meer acrylverf?

Wie weet zal ik op een dag nooit meer schilderen met acrylverf. Tegelijkertijd is het een mooi en veelzijdig materiaal en dat wil ik mezelf en anderen ook niet ontzeggen. Bovendien zijn er misschien wel tien andere dingen die je nog beter kunt doen (of laten) voor het milieu, dus ik wil er ook niet te krampachtig over doen. Bewustzijn is denk ik het belangrijkste; weet gewoon dat acrylverf (en veel andere kunstenaarsmaterialen) niet zo best zijn voor het milieu dus hou daar rekening mee, vooral bij het schoonmaken van je materialen.

Zo gebruik ik acrylverf op een zo verantwoord mogelijke manier

Nodig

 • Plastic of glazen palet
 • Lege groente- of jampotten voor water
 • Oude kranten
 • Groene-of goudzeep
 • Koffiefilter (optioneel)

Instructies

 • In plaats van een papieren palet gebruik ik altijd een kunststof (of soms glazen) palet. De opgedroogde acrylverf kun je hier namelijk gemakkelijk aftrekken. Deze verfresten kunnen bij het restafval. Zelf verzamel ik ze in een glazen pot en de volle pot breng ik naar de milieu straat.
 • Penselen veeg ik zoveel mogelijk schoon op dit palet of op een kunstkneusje.
 • Het eventuele restant aan verf knijp ik uit in een stukje krant. Dit kan bij het restafval of in de glazen pot.
 • De penselen spoel ik vervolgens uit in een pot met water. Deze laat ik open staan, zodat het water verdampt. Het residu kan bij het restafval of naar de milieustraat. Als het water erg vies is geworden, spoel ik na in een tweede pot met water die hetzelfde lot ondergaat.
 • De nu bijna schone penselen spoel ik uit onder de kraan en maak ik schoon met een klein beetje groene zeep.
 • Ook lege acryltubes breng ik naar de milieu straat.
 • Hanneke kwam nog met deze tip: doe het spoelwater door een koffiefilter voor het wegspoelen door de gootsteen en gooi het filter bij het vuilnis. De (zeer hete) verbranding van vuilnis is redelijk schoon en de grondstoffen van kunststof worden hiermee ook verbrand.

Alternatieven

Als je acrylverf koopt, kun je letten op de grondstoffen. De ene kleur is de andere niet. Cadmium is bijvoorbeeld zeer schadelijk. Die kleur koop/gebruik ik dus niet – ook niet in aquarelverf. Gelukkig zie ik steeds vaker producenten die minder schadelijke acryl-of olieverf ontwikkelen. Zo ben ik heel nieuwsgierig naar de olieverf van Naturel earth paint.

Zelf verf en inkt maken

Super groen is het zelf maken van inkt of verf. Dat kan met materialen uit je eigen huis of tuin, zoals inkt van koffie of bramen of aquarelverf. Ik volg met veel plezier een aantal mensen die experimenteren met zelfgemaakte inkt van natuurmaterialen, zoals Atelier Sun Sen, Natuurkunstenaar en Connectingwithnature. En je kunt eens kijken op Instagram onder de hashtag #natuurlijkeverf.

Heb jij ook een ‘groene verf’ tip? Laat het weten in een reactie!

Lees ook:

+ Tekenen en schilderen op stof
+ Schilderen met bister
+ Zelf aquarelverf maken

Like, pin of reageer
Mail mij:
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Struinkunst © Copyright 2021
Close