Schilderdoeken weven

922

In mijn atelier is een nieuw experiment aan de gang. Voorheen schilderde ik altijd op schildersdoeken, maar toen de schilderijen zich ophoopten, ben ik gestopt met het kopen van nieuwe doeken. Niet alleen vanwege ruimte- en kostenbesparing, ook omdat ik liever hergebruik wat ik al heb. Een deel van de schilderijen staat klaar om overschilderd te worden of om te bespannen met doeken van gerecyclede stof.

Zelf weven

Wat je misschien nog niet van mij weet, is dat ik ook weef (ik heb een kleine Ashford knitters loom en een 1.40m brede LeClerc). Eén en één is natuurlijk twee, dus ben ik aan het experimenteren met handgemaakte doekjes van zelf geweven katoen.

De eerste proeflapjes zijn klaar. Eentje heb ik onbehandeld op een fotolijstje gespannen. De overige lapjes heb ik nabehandeld. Nabehandelen betekent wassen en daarna ‘mishandelen’ van de stof, waarbij je de nog vochtige lap op een hard oppervlak, bijvoorbeeld je aanrecht, slaat. Door het wassen en slaan van de stof krimpt het weefsel en grijpen de draden beter in elkaar, waardoor een stevige en dichte stof ontstaat.

Deze garens en fotolijstjes komen uit kringloopwinkels dus dit project is een fijn excuus om te struinen naar materialen om te hergebruiken. Het plan is om op deze doekjes mijn struinkunstwerkjes te bevestigen; gespannen op oude schilderramen en fotolijstjes of hangend aan takjes. Dit experiment krijgt zeker een vervolg…

Inspirerend? Like, pin of reageer
Mail me als er nieuwe reacties zijn
Mail mij:
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Close