Schilderdoeken weven

520

In mijn atelier is een groot experiment aan de gang. Voorheen kocht ik veel schildersdoeken, maar toen de schilderijen zich ophoopten, ben ik gestopt met het kopen van nieuwe doeken. Een deel van de schilderijen staat klaar om overschilderd te worden en eerder maakte ik al doeken van gerecyclede stof.

Wat je misschien nog niet van mij weet, is dat ik ook weef (ik heb een kleine Ashford knitters loom en een 1.40m brede LeClerc). Eén en één is natuurlijk twee, dus ben ik aan het experimenteren met handgemaakte doekjes van handgeweven katoen.

De eerste lapjes zijn klaar. Eentje heb ik onbehandeld op een fotolijstje gespannen. De overige lapjes heb ik nabehandeld. Nabehandelen betekent wassen en daarna ‘mishandelen’ van de stof, waarbij je de nog vochtige lap op een hard oppervlak, bijvoorbeeld je aanrecht, slaat. Door het wassen en slaan van de stof krimpt het weefsel en grijpen de draden beter in elkaar, waardoor een stevige en dichte stof ontstaat.

Het plan is om op deze doeken mijn struinkunstwerkjes te bevestigen; gespannen op oude schilderramen en fotolijstjes en hangend aan takjes. En op zichzelf zijn zulke doekjes natuurlijk al heel mooi om aan de muur te hangen.

Ps. De garens en fotolijstjes komen uit kringloopwinkels – dit soort projecten zijn natuurlijk een goed excuus om te struinen naar materialen om te hergebruiken.

Zelf weven

Wil je zelf experimenteren met het weven van stof? Dan zijn er een paar opties, van simpel tot ingewikkeld:

Kinderweefraam
Zoek in de kringloop naar een kinderweefraam. Je vindt ze regelmatig voor maar een paar euro. Ideaal voor kleine lapjes en om het eens te proberen.

Zelf een weefraam maken
Maak zelf een weefraam van een oude schilderijlijst, het frame van een schildersdoek of zelfs van karton (voor kleine weefsels). Op youtube vind je filmpjes met uitleg over het maken van een weefraam.

Hevelrietgetouw
Wil je meer doen met weven en mag het net een tandje professioneler? dan is een hevelrietgetouw (ook bekend als knittersloom of ridid heddle loom) een perfect startpunt. Het is een stuk minder ingewikkeld dan een weefgetouw met meer schachten, maar met hetzelfde professionele resultaat. Ik heb de Knitters loom van Ashford. Wat ik fijn vind, is dat dit weefgetouw klein op te vouwen is. Op de website van Ashford vind je meer uitleg en inspiratie.

Weefgetouw
Weven op een weefgetouw met meer schachten is niet iets dat je even snel onder de knie hebt. Het is een technisch en tijdrovend proces. Mocht je hier toch meer over willen weten, laat het weten in een reactie dan schrijf ik daar een keer een artikel over.

Wil je meer inspiratie over weven? Kijk dan ook eens op de Nederlandse website weefnetwerk.

Houd me op de hoogte van nieuwe reacties
Mail mij:
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Close