Hoe een dode uil de start werd van een nieuw schetsboek

515

Vorig weekend vond ik tijdens het struinen een dode uil. Dat het een uil was, wist ik toen nog niet, want zijn kop en het grootste deel van zijn (of haar) lijf ontbraken. Dat is een luguber verhaal, maar ook de dood hoort er nou eenmaal bij…

De vleugels en poten waren wel intact. Een uitgelezen kans om verenkleed en klauwen van heel dichtbij te bewonderen. De uil was geringd, dus het ringnummer heb ik opgeschreven en gemeld. Nu is het wachten op bericht van het ringstation met meer informatie over deze uil. Collega struiners wisten in de tussentijd te melden dat het om een bosuil ging. Detail; eerder die week vond ik al een veer van een (ook overleden) valk.

Het vinden van roofvogelveren wordt vaak geassocieerd met kracht, (roep om) focus en wendbaarheid

Een dag later, tijdens het schilderen, doken er ineens vleugel- en veervormen op in mijn tekeningen. Dit soort dingen gebeuren vaak onbewust. Zodra ik herkende dat uil ‘naar buiten wilde’ ben ik het proces gaan sturen. Ik zocht in mijn boeken naar achtergrondinformatie, symboliek en verhalen rond de uil en verwerkte deze teksten in mijn tekeningen.

Kom, kom, eenzame jager, in de stilte van de schemering

Ik gebruikte onder andere een tekst uit een Eskimo sprookje, waarin een uil zichzelf verandert in een lieftallige vrouw. Met haar lied verleidt ze een stoere jager om naar haar toe te zwemmen, de ijskoude rivier over. Daar aangekomen verandert de vrouw in een uil en vliegt lachend weg. Naakt en rillend van de kou is de jager genoodzaakt om terug te zwemmen. Hij hijst zichzelf moeizaam op de kant, onderkoeld en uitgeput. Maar te laat. Wanneer andere jagers uiteindelijk zijn lichaam vinden, zijn ze stomverbaasd dat zo’n stoere, ervaren krijger dood op de oever ligt – zonder kleren aan en pal naast zijn warme bontmantel en uitrusting.

Schetsboek met een thema

De tekeningen maakte ik in een vers schetsboek (Clairefontaine mixed-media art journal) met verschillende materialen, waaronder Neocolor II pastels*. Normaal zijn mijn schetsboeken een mix van van alles en nog wat. Dit schetsboekje is zo mooi, dat ik het zonde vond om erin te ‘rommelen’. Dit thema is de perfecte bestemming voor dit schetsboekje! En nu eens zien waar dit nog verder heen gaat…

Ook een tekenkriebel gekregen? Hier lees je met welke materialen ik op dit moment werk. Zou je zoiets wel aan de muur willen hebben? De eerste kunstwerken staan als print in de shop.

Lees ook:

+ Doggerland – struinen door het verleden
+ De kunst van het struinen
+ Wij zijn sprookjesspinners

Like, pin of reageer
Mail mij:
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Struinkunst © Copyright 2021
Close