Dichter bij mezelf

29 april 2019

De afgelopen weken heb ik veel nagedacht over waar ik heen wil (en waar niet) met mijn creativiteit. Als je creatief bent schijn je er namelijk ‘iets’ mee te moeten. Ik krijg dit in elk geval voortdurend te horen. Nu is dat ‘iets’ mij wel gelukt, want ik had een succesvol blog over handwerken (little Z handmade), heb twee creatieve boeken uitgegeven via Forte uitgevers en mijn schilderijen hangen bij een kunstuitleen. En toch schuurt er iets.

Er komt de laatste tijd niet zoveel ‘resultaat’ uit mijn handen als ik zou willen. De schilderijen worden telkens niet naar mijn zin en ik heb al tijden geen nieuwe ontwerpen van vilt gemaakt. Ik kan me tot niet veel anders zetten dan wandelen, fotograferen en experimenteren in mijn schetsboeken. En telkens voel ik me schuldig, alsof mijn creatieve ambities stilliggen, alsof ik ben weggedreven van mijn creatieve zelf.

Vrij creëren

Na een korte retraite (lees: 3 dagen in mijn eentje in ons busje wonen met niets anders om handen dan wandelen, niets doen, lezen, tekenen en schrijven) besef ik dat ik helemaal niet ben weggedreven van mijn creatieve zelf. Mijn creativiteit speelt zich alleen minder af op een schilderdoek (het eindresultaat), maar veel meer in mijn schetsboeken (het proces). Misschien ben ik daarmee juist dichter bij mezelf gekomen, want grenzeloos, vrij en met hartenlust (wat een mooi woord eigenlijk) creëren, DAT is wat ik wil! Ongeacht of het ‘iets’ wordt. En wat is daarvoor een betere plek dan mijn schetsboeken?

Mijn stapel schetsboekjes en een toepasselijke inspirerende tekst van mijn thee.


Weet je wat het is? Mijn oude blog had bijna 20.000 bezoekers per maand. Toen ik stopte met die site, heb ik nooit beseft hoe ongelooflijk veel dat was. Elke keer als ik hieraan terugdacht, kreeg ik buikpijn: “dat ik dat heb laten schieten, dat ik er niet ‘iets’ mee heb gedaan”. Gevangen door het ‘iets’ hield ik krampachtig vast aan dit oude succes, waardoor deze website (red: lisettemarije.nl) – en ik ook – bleef balanceren tussen kunst en handwerken.

Find my path

Tijd om wat was overboord te gooien en te richten op wat is! Vanaf nu volg ik vol vertrouwen mijn nieuwe ingeslagen weg en focus ik me op tekenen, schilderen, art journaling en mixed media. Nu ik dit schrijf, hoor ik in mijn achterhoofd nog steeds dat stemmetje “Maar dat is zonde! Je hebt nota bene een boek uitgegeven! Daar moet je iets mee.”, maar ik leer dit stemmetje steeds meer te negeren. Het opschrijven van dit verhaal is als een belofte aan mezelf (en misschien wel aan jou, lieve lezer) om door te zetten, om heel dicht bij mezelf te blijven.

Experience will give you the power and confidence to be you

Het mooie is dat deze keuze meteen al vruchten afwerpt. Ik heb eindelijk de tijd genomen om de foto’s te maken die al maanden in mijn hoofd zaten. Foto’s die mijn huidige creatieve pad (en mijn website) helemaal tot haar recht laten komen; mijn schetsboeken in combinatie met mijn andere passie: mooie vondsten uit de natuur.

Voor nu… laptop dicht, verftubes open, en CREATE!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Like
Close
Close