Dichter bij mezelf

443

De afgelopen weken heb ik veel nagedacht over waar ik heen wil (en waar niet) met mijn creativiteit. Als je creatief bent schijn je er namelijk ‘iets’ mee te moeten. Ik krijg dit in elk geval voortdurend te horen. Nu is dat ‘iets’ mij wel gelukt, want ik had ooit een succesvol creatief blog (little Z handmade), heb creatieve boeken uitgegeven via Forte uitgevers en ik heb meerdere keren geëxposeerd. En toch schuurt er iets.

Er kwam de laatste tijd niet zoveel ‘resultaat’ uit mijn handen als ik zou willen. Ik kon me tot niet veel anders zetten dan art journaling en wat experimenteren. De schilderijen werden telkens net niet naar mijn zin en ik heb al tijden geen nieuwe ontwerpen van vilt gemaakt. Al die tijd voelde ik me schuldig, alsof mijn creatieve ambities stillagen, alsof ik was weggedreven van mijn creatieve zelf.

Vrij creëren

Na een korte retraite (lees: 3 dagen in mijn eentje in ons busje wonen met niets anders om handen dan wandelen, niets doen, lezen, tekenen en schrijven) besef ik dat ik helemaal niet ben weggedreven van mijn creatieve zelf, ik ben juist steeds dichter bij mezelf gekomen. Want grenzeloos, vrij en met hartenlust (wat een mooi woord eigenlijk) kunst maken, DAT is wat ik wil! Ongeacht of het ‘iets’ wordt. En wat is daarvoor een betere plek dan mijn schetsboeken?

Mijn stapel schetsboekjes en een toepasselijke inspirerende tekst van mijn thee.


Weet je wat het is? Mijn oude blog little Z handmade (met haakpatronen en DIY ideeën) had bijna 20.000 pageviews per maand. Toen ik stopte met die site, heb ik nooit beseft hoe ongelooflijk veel dat was. Elke keer als ik hieraan terugdacht, kreeg ik buikpijn: “dat ik dat heb laten schieten, dat ik er niet ‘iets’ mee heb gedaan”. Gevangen door het ‘iets’ hield ik krampachtig vast aan dit oude succes, waardoor mijn site (en ik ook) steeds balanceerde tussen mijn kunst en mijn oude creatieve ontwerpen.

Find my path

Tijd om wat was overboord te gooien en te richten op wat is! Vanaf nu volg ik vol vertrouwen mijn eerder ingeslagen weg en focus ik me op tekenen, schilderen, art journaling en experimenten met mixed media. Nu ik dit schrijf, hoor ik in mijn achterhoofd nog steeds dat stemmetje “Maar dat is zonde! Je hebt nota bene een boek uitgegeven!”, maar ik leer dit stemmetje steeds meer te negeren. Het opschrijven van dit verhaal is als een belofte aan mezelf (en misschien wel aan jou, lieve lezer) om door te zetten, om heel dicht bij mezelf te blijven.

Experience will give you the power and confidence to be you

Het mooie is dat deze keuze meteen al vruchten afwerpt. Ik had eindelijk de energie om de foto’s te maken die al maanden in mijn hoofd zaten. Foto’s die mijn huidige creatieve pad (en mijn website) helemaal tot haar recht laten komen; mijn schetsboeken in combinatie met mijn andere passie: mooie vondsten uit de natuur.

Voor nu… laptop dicht, verftubes open, en CREATE!

Dit artikel verscheen voor het eerst op www.lisettemarije.nl. Het is nu april 2020 en nu ik erop terugkijk was dit de eerste aanzet voor deze nieuwe website Struinkunst.

Like, pin of reageer
Mail mij:
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Struinkunst © Copyright 2021
Close