De kunst van het struinen

885

The world reveals itself to those who travel on foot

Werner Herzog

Door te wandelen, en vooral struinen, kun je veel leren over jezelf en het leven, zo bedacht ik laatst toen ik niet goed voor me keek en bijna over een tak struikelde. Tijdens het struinen kun je namelijk het beste voor je kijken. Doe je dat niet, dan mis je in het beste geval al het moois dat op je pad ligt. In het slechtste geval ga je op je giechel, omdat je overal keek, behalve waar je liep.

You can stop and do this

Finse gids

“You can stop and do this” is een gevleugelde uitspraak bij ons thuis. Het komt van een Finse gids die ons vertelde wat er in de omgeving te wandelen viel. Hij vertelde dat Finnen van A naar B wandelen, want je wandelt alleen als je ergens naartoe moet of als je iets in het bos te doen hebt (jagen of hout hakken dus). Waarom Nederlanders graag rondjes lopen, is hen een raadsel. Nog zo’n raadsel is het marstempo waarin wij dat doen. Alsof we heel snel van A naar A moeten. “You know?” zei hij “You can stop and do this” en hij draaide er een rondje bij.

Die Finse gids had hartstikke gelijk natuurlijk! Hoe vaak stampen we maar door op ons pad, terwijl we – als we al oog hebben voor onze omgeving – constant links en rechts van ons kijken. Je kunt het vergelijken met het dagelijks leven. Je zit teveel in je hoofd. Je kijkt teveel naar het doel en niet naar de weg. Of je bent heel erg bezig met anderen en bewandelt een pad dat niet het jouwe is.

De kunst van het struinen

De oplossing is simpel: vertraag, wandel rustiger, kijk voor je – van boven naar beneden- en niet opzij. Maak je hoofd leeg door te focussen op je zintuigen en sta regelmatig even stil om om je heen te kijken. Of doe het niet… en struikel. Gedwongen stoppen is immers ook stoppen 😉

Mijn ervaring is dat je het meeste ziet en vindt als je gewoon voor je kijkt. En let ook eens op hoe breed je gezichtsveld eigenlijk is. Zo vond ik menig gewei, mooie veren, schedeltjes en blaadjes en het is de beste manier om vogels, vossen en andere dieren te spotten.

Gevonden schedeltje en stukje hout

Lees ook:

+ Mijn favoriete wandel-en struingebieden
+ Meditatief tekenen
+ 5 tips voor meer vitamine natuur

Like, pin of reageer
Mail mij:
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Struinkunst © Copyright 2021
Close