De kunst van het struinen

1.5K
Struintip
Ga mee naar buiten, op zoek naar de leukste struinplekken en al het moois in de natuur. In deze serie vind je wandelingen, natuurinspiratie en natuurfotografie tips.

The world reveals itself to those who travel on foot

Werner Herzog

Door te wandelen, en vooral door te struinen, kun je veel leren over jezelf en het leven, zo bedacht ik laatst toen ik niet goed voor me keek en bijna over een tak struikelde. Tijdens het struinen kun je namelijk het beste voor je kijken. Doe je dat niet, dan mis je in het beste geval al het moois dat op je pad ligt. In het slechtste geval ga je op je giechel, omdat je overal keek, behalve waar je liep.

You can stop and do this

Finse gids

Sinds een reis naar Finland is “You can stop and do this” een gevleugelde uitspraak bij ons thuis. Het komt van een Finse gids die ons vertelde wat er in de omgeving te wandelen viel. Hij vertelde dat Finnen van A naar B wandelen, want je wandelt alleen als je ergens naartoe moet of als je iets in het bos te doen hebt (jagen of hout hakken dus). Waarom Nederlanders graag rondjes lopen, is de Finnen een raadsel. Nog zo’n raadsel is het marstempo waarin wij dat doen. Alsof we heel snel van A naar A moeten. “You know?” zei hij “You can stop and do this” en hij draaide er een rondje bij. Oftewel: stop. En kijk eens om je heen.

Die Finse gids had hartstikke gelijk natuurlijk. Hoe vaak marcheren we maar door, terwijl we – als we al oog hebben voor onze omgeving – constant links en rechts van ons kijken. Dat kun je nog verder doortrekken; naar ons dagelijks leven. We rennen maar door, we kijken teveel naar het eindpunt en vergeten te genieten van de weg ernaar toe. Of erger nog. We bewandelen een pad dat niet het onze is.

De kunst van het struinen

De oplossing is simpel. Vertraag, wandel langzamer, kijk voor je – omhoog en omlaag – en niet naar opzij. Maak je hoofd leeg door te focussen op je zintuigen en sta regelmatig stil. Kijk om je heen. Luister. En geniet. Of doe dit allemaal niet… en struikel. Gedwongen stoppen is immers ook stoppen 😉

Mijn ervaring is dat je het meeste ziet en vindt als je gewoon voor je kijkt. En let dan ook eens op hoe breed je gezichtsveld eigenlijk is (verrassend hoeveel je kunt zien, zonder je hoofd te draaien). Zo vond ik menig gewei, mooie veren, schedeltjes en blaadjes en het geeft ook nog eens de meeste kans om vogels, vossen en andere dieren te spotten.

Gevonden schedeltje en stukje hout

Struin je mee? Hier deel ik mijn favoriete wandel-en struingebieden.


Leuk artikel? Reageer of like:
Abonneer
Mail mij:
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Close
0
Schrijf een reactiex