Afgelopen jaar stond ik al vaker met een boek van Peter Wohlleben in mijn handen, maar ik twijfelde. Communicatie tussen bomen. Was het niet gewoon heel zweverig? Tot ik tegen zijn laatste boek aanliep. De tekst op de flap sprak me toch wel erg aan. Want mijn kunst gaat over het samenspel tussen mens en natuur dus dat van die geheime band wilde ik weleens weten.
Over de hartslag van bomen, onze zeven zintuigen en de vraag of planten bewustzijn hebben.
Laat ik voorop stellen dat de boeken van Wohlleben helemaal niet zweverig zijn. In tegendeel; alle informatie berust op onderzoek. En die laten wel heel fascinerende dingen zien! Nu moet je bij het idee van communicatie tussen bomen ook even je menselijke bril afzetten. Het is niet dat ze gezellig aan het kletsen zijn (ze hebben geen stembanden) of dat ze dit via thelepathie doen. Net als veel andere organismen communiceren ze via stofjes in de lucht. Voorbeeldje: als een boom in nood is, scheidt hij bepaalde stoffen af. Deze stoffen kunnen allerlei processen in gang zetten, afhankelijk van de soort boom of het probleem. Soms komen andere bomen te hulp door, in reactie op de stoffen, extra voedingsstoffen naar de noodlijdende boom te sturen. Andere soorten trekken met hun stofjes bepaalde insecten aan die de plaaggeest verdrijven. Niks zweverigs aan dus, maar pure wetenschap!
Ik heb genoten van dit boek. In korte hoofdstukken neemt Peter je mee in de wondere wereld van het bos. Elk hoofdstuk is volgepakt met feitjes, alles onderbouwd door onderzoek en met talloze bronvermeldingen. Soms gaat het wat van de hak op de tak, maar ik hou daar wel van. Je krijgt door dit boek echt zin om het bos in te gaan en om alles wat je leest zelf te ontdekken en te ervaren.
Over het plezier van struinen
In het boek beschrijft Peter hoe wij de natuur ervaren met onze verschillende zintuigen. Hij noemt tast het belangrijkste zintuig. Zo hebben onderzoekers ontdekt dat mensen die geblinddoekt naar een boom worden geleid en deze aanraken, later de juiste boom kunnen terugvinden zonder blinddoek. Er is daarmee een directe samenhang tussen tastzin en beelden bewezen. Er is ook onderzoek gedaan naar spontane zelfaanrakingen van het gezicht. Iedereen, jij ook, doet dat – je raakt eventjes je gezicht aan zonder dat het een functie lijkt te hebben. Er is ontdekt dat deze aanrakingen de geest aardden en je rustig maken als je gespannen bent. In de psychologie is er nog weinig aandacht voor de tastzin, aldus de onderzoekers, maar blijkbaar is het een heel belangrijk zintuig. Een interessant gegeven in onze digitale wereld, vind je niet?
Ik vind het een mooie verklaring waarom wij zo graag struinen en dingen oprapen. Peter nodigt je dan ook uit om onderweg allerlei dingen aan te raken en op te pakken; veertjes langs de kant van de weg, een glimmende steen die onder de algen zit. En zijn je handen vies geworden? Maak ze schoon aan een moskussentje, want ook dat is weer een tastervaring.
Voelen helpt bij het denken
Ik ben om! Wat een fascinerende en leerzame onderwerpen en wat schrijft hij toegankelijk. Hoewel ik graag e-books lees, heb ik zijn boek(en) als ‘echte’ boeken gekocht. Hoera voor de tastzin en de ezelsoren!
Ook lezen?
De geheime band tussen mens en natuur is te koop bij Libris* of bij Bol*.
Ik heb onlangs de fotoversie van het verborgen leven van bomen gelezen en vond het heerlijk en zo ongelooflijk interessant! 1 ding echter: de man kan niet schrijven. Of het was slecht vertaald, dat kan ook. Het leest niet vlot. Maar omdat het zo ongelooflijk interessant was, heb ik toch doorgezet.
Wat leuk, de fotoversie lijkt me extra mooi! Ik had geen moeite met de schrijfstijl. Het is weliswaar geen literatuur, maar het leest wel lekker weg (ondanks dat het soms van de hak op de tak gaat). Zou het kunnen dat hij gegroeid is? Dit boek is zijn laatste boek en het verborgen leven van bomen was zijn eerste geloof ik. Ik moet deze nog lezen dus ik ben heel benieuwd nu 😉
Groetjes, Lisette
Ik heb onlangs de film / documentaire van hem gezien in het filmhuis, zo interessant.
Wat leuk Gerda! Dankjewel voor de reminder, ik was die documentaire helemaal vergeten. We hebben hem meteen gekeken dit weekend – heel mooi! Prachtig die time-lapse filmpjes van ontkiemende zaden en uitrollende bladeren. Interessant ook om een inkijkje in zijn leven en gedachtengoed te krijgen. Zeker een aanrader!