Struinen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

10 december 2020

Hier kun je wel heel bijzonder struinen in de duinen, want in de Amsterdamse Waterleidingduinen mag je van de paden, dwars door het gebied wandelen. Dit 3400 hectare grote duingebied strekt zich uit van Langevelderslag in Zuid-Holland tot Zandvoort in Noord-Holland. Honden en fietsers zijn niet toegestaan, wat dit tot een uniek wandelgebied maakt. Bonus: je spot hier zeker weten damherten en misschien wel een vos.

Struinen in de duinen

Je kunt vanaf verschillende plaatsen de duinen in. Elke ingang is heel anders en heeft iets moois te bieden:

Ingang De Zilk

Bij de Zilk vind je minder bos dan bij de andere ingangen. Het zijn de oudste duinen van het gebied. Dat desolate, ruige landschap geeft je meteen het gevoel dat je in een ander land loopt. Je vindt er veel kromme, door de wind half omgeblazen, bomen, weidse uitzichten en hoge duintoppen (waar je dus gewoon op mag klimmen). Vooral tussen Langevelderslag en De Zilk lopen weinig paden. Hier kun je eindeloos van het pad af struinen zonder een mens tegen te komen.

struinen in de duinen - spelen met gevonden hout in de amsterdamse waterleidingduinen
Je komt hier regelmatig bouwsels van takken tegen – deze duinen zijn een geweldige buiten speeltuin voor struinkids

Ingang Vogelenzang

Vanaf ingang Vogelenzang loop je meer door de loofbossen (helemaal als je rechts aanhoudt richting de Oranjekom, vind je een mooie mix tussen loofbos en naaldbos). Hoe meer je richting de kust gaat, hoe weidser en minder begroeid het wordt. Dat heeft te maken met de zee; hoe meer je bij zee komt, hoe zilter de grond en dat heeft weer invloed op de flora. In de buurt van Vogelenzang lopen meer paden dan bij De Zilk. Als je van de paden gaat struinen, kom je dus altijd wel weer ergens op een pad. Voor het ‘alleen op de wereld gevoel’ een nadeel, maar als je van de paden struinen spannend vindt, is ingang Vogelenzang een goede plek om te beginnen met struinen.

Een aanrader is ‘het heksenhuisje’ – ofwel boshut ‘t Panneland bij de ingang. Ze hebben een leuk terras, in de winter binnen altijd een haardvuur en hele goede pannenkoeken!

struinen in de duinen
In dit gebied vind je weinig bankjes, maar die regelt de natuur hier gewoon zelf voor jou

Ingang Oranjekom

Bij deze ingang start het verhaal van de waterwinning. Je vindt er het nieuwe en het oude pompgebouw en het bezoekerscentrum (waar vaak ijsvogels gespot worden). Het bezoekerscentrum is een goed startpunt als je het gebied nog niet kent. Je vindt hier wat informatie over de waterwinning, een kleine expo over de dieren in het gebied, een boekenkast vol natuurboeken en een winkeltje met informatie, routes en boeken. Het pompgebouw zelf is al de moeite waard. Let ook op de glazen plaat in de vloer, waar je de pomp kunt zien. Oranjekom ligt maar 2,5 km van ingang Vogelenzang dus je kunt hier ook heenlopen vanaf die ingang.

Tip: de wandelroute Het tientje van Waternet is een geweldige kennismaking (met een klein stukje struinen)

struinen in de duinen

In de duinen vind je ook talloze bunkers; een overblijfsel van de Atlantikwall uit de Tweede Wereld Oorlog. Wandel bijvoorbeeld eens de Bunkkerroute (5 km, start vanaf Zandvoortselaan).

Ingang Zandvoortselaan

De naam verklapt het al, deze ingang ligt vlakbij het stand van Zandvoort. Een aanrader is de grote ‘vogelplas’ (vermoedelijk heet die alleen zo in de volksmond). Op de kaart is het makkelijk te vinden; want het is de grootste waterplas in dit stukje duin. Je kunt vanaf de ingang naar Zandvoort lopen (ongeveer 4 a 5 kilometer), dus ook prima te combineren met een bezoekje aan deze badplaats. Wil je ook de Kennemerduinen bezoeken, dan is dit de perfecte ingang, want ze liggen vlak bij elkaar.

Verborgen ingangen

Naast deze hoofdingangen zijn er een aantal ‘verborgen ingangen’. Zo kun je vanaf de parkeerplaats van strandopgang Langevelderslag ook de duinen in. Deze ingang zit goed verstopt in een hoekje van de parkeerplaats. Er loopt een pad, maar omdat zo weinig mensen deze ingang gebruiken is het flink zoeken – ofwel flink struinen door het mulle zand. Verder kun je vanaf diverse strandafslagen, over het fietspad, de duinen in en er is een ingang bij camping Ruigenhoek.

Dit is misschien wel de ultieme struinplek van Nederland, omdat je hier van de paden mag en ongehinderd wandelt zonder fietsers en honden tegen te komen. Dus, ga je mee struinen in de duinen?

bezoek de Amsterdamse waterleidingduinen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Like
Close
Close