Struin mee naar de Amsterdamse Waterleidingduinen

1.3K
Struintip
Ga mee naar buiten, op zoek naar de leukste struinplekken en al het moois in de natuur. In deze serie vind je wandelingen, natuurinspiratie en natuurfotografie tips.


Dit 3400 hectare grote duingebied strekt zich uit van Langevelderslag in Zuid-Holland tot Zandvoort in Noord-Holland. Op een paar plekken na mag je hier overal van de paden struinen. Honden en fietsers zijn niet toegestaan. Het ultieme wandel-en struingebied dus! Bonus: je spot hier zeker weten damherten en misschien wel een vos.

Veelzijdig wandelgebied

Je kunt vanaf verschillende plaatsen de duinen in. Elke ingang is heel anders en heeft iets moois te bieden:

De Zilk

Bij de Zilk vind je minder bos dan bij de andere ingangen. Het zijn de oudste duinen van het gebied. Ik vind dat desolate juist prachtig; alsof je in een ander land loopt. Je vindt er veel kromme, door de wind half omgeblazen, bomen, weidse uitzichten en hoge duintoppen. Tussen Langevelderslag en De Zilk lopen weinig paden. Hier kun je eindeloos struinen zonder een mens tegen te komen.

Vogelenzang

Vanaf ingang Vogelenzang loop je meer door de bossen (helemaal als je rechts aanhoudt richting de Oranjekom vind je een mix tussen loofbos en naaldbos). Hoe meer je richting de kust gaat, hoe weidser en minder begroeid het wordt. Dat heeft alles te maken met de zee; hoe meer je bij zee komt, hoe zilter de grond en dat heeft weer invloed op de flora. In de buurt van Vogelenzang lopen meer paden, je komt dus telkens wel weer ergens een pad tegen als je gaat struinen. Ik vind dat een nadeel, maar als je struinen spannend vindt, is dat misschien juist wel fijn 🙂

Een aanrader is ‘het heksenhuisje’ , ofwel boshut ‘t Panneland – een leuk terras, in de winter binnen altijd een haardvuur en goeie pannenkoeken!

In dit gebied vind je weinig bankjes, maar die regelt de natuur hier gewoon zelf.

Oranjekom

Hier start het verhaal van de waterwinning. Je vindt er het nieuwe en het oude pompgebouw en het bezoekerscentrum (waar vaak een ijsvogel gespot wordt heb ik horen vertellen. Ik heb hem nog nooit gezien). Het bezoekerscentrum is een goed startpunt als je het gebied nog niet kent. Je vindt hier wat informatie over de waterwinning, een kleine expo, een boekenkast vol natuurboeken en een winkeltje met informatie, routes en boeken. Het pompgebouw zelf is al de moeite waard. Let ook op de glazen plaat in de vloer, waar je de pomp kunt zien. Oranjekom ligt maar 2,5 km van Vogelenzang dus je kunt hier ook heenlopen vanaf die ingang.

Tip: lees ook over de wandeling Het tientje van Waternet

In de duinen vind je ook talloze bunkers; een overblijfsel van de Atlantikwall uit de Tweede Wereld Oorlog. Wandel bijvoorbeeld eens de Bunkkerroute (5 km, start vanaf Zandvoortselaan).

Zandvoortselaan

Hier kom ik het minst, dus hier valt voor mij ook nog veel te ontdekken. Een aanrader vind ik de grote ‘vogelplas’ (of zo noem ik het, omdat er altijd veel aalscholvers en andere vogels zitten). Op de kaart is het makkelijk te vinden; want het is de grootste waterplas in dit stukje duin. Je kunt vanaf de ingang naar Zandvoort lopen, dus ook prima te combineren met een bezoekje aan deze badplaats.

Bezoek de waterleidingduinen

Lees ook:

+ Wandeling: het tientje van Waternet
+ Fotografie in de waterleidingduinen
+ Struin mee naar Noordvoort

Abonneer
Mail mij:
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Close