Boekentip: Daily painting

3 april 2020

D

e laatste tijd werk ik vaker op kleinere schildersdoeken. Ik vind ze fijn, want ze zijn minder ‘intimiderend’ dan zo’n groot leeg vlak. Ze nemen ook nog eens minder ruimte in. Door het kleine formaat nodigen ze me uit om te experimenteren en vrijer te schilderen. Daarom was ik heel nieuwsgierig naar het boek Daily painting van Carol Marine over een klein schilderij per dag maken.

Een schilderij per dag

De visie van dit boek: door 1 klein werk per dag te maken, schilder je meer, ontwikkel je sneller en ben je meer geneigd te experimenteren.

In dit schilderij (30×30 cm op board) zie je mijn vertrouwde huisjes weer terugkomen in de achtergrond.

Van acrylverf naar olieverf

Ik schilder normaal vooral met acrylverf, vanwege de korte droogtijd. Bij olieverf moet je dagen en soms weken wachten tot de verf droog is. Dit boek trok me over de streep om eens nat in nat (of alla prima) te werken met olieverf. En ik moet zeggen, het is een heel fijne manier van werken.

Een aanrader!

Ik vind dit boek een absolute aanrader en het gaat veel verder dan daily painting alleen. De schrijfster heeft een heel duidelijke (overigens prachtige) stijl en onderwerpkeuze (stillevens). Dat betekent niet dat dit het enige is dat je leert. Het boek behandelt namelijk alle algemene schildertechnieken: materialen, onderwerpkeuze, ondergronden, licht/donker, compositie en kleurgebruik. Het is op dit vlak zelfs een van de beste boeken die ik ooit ben tegengekomen met volledige informatie en goede tips. Het boek behandelt ook andere onderwerpen dan stillevens, zo komen mens en dier en ook abstract kort aan bod. Aanvullend is er een hoofdstuk over hoe je je kleuren fris houdt met olieverf, hoe je een ‘artist’s block’ doorbreekt, hoe je je werk fotografeert en hoe je je werk online kunt verkopen.

Het eerste resultaat in – voor mij – best heftige kleuren – olieverf heeft gewoon zo’n ongelooflijk mooie kleurkracht!

Voor iedereen

Ook als je niet van plan bent om daily paintings te schilderen of om te schilderen met olieverf, is dit boek een aanrader! Feitelijk is het een van de beste en meest volledige instructieboeken over schilderen die de algemene theorie behandelt. Het is daarmee een perfect en inspirerend basisboek om te leren schilderen (met olieverf).

Daily painting lezen

Steun Struinkunst en de boekhandel. Koop Daily painting bij Libris* (ook te koop bij Bol.com*).

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Reacties

  1. Wauw! Het tweede schilderij is prachtig. Het meisje en de vogel vormen samen een hart, echt cute.

    1. Lisette Lisette Author says:

      O wauw, dat had ik zelf nog niet eens gezien! Super bedankt voor je reactie 🙂 Zo leuk om te horen wat mensen zien/denken bij mijn schilderijen…

  2. Avatar Estherblankenzee says:

    Prachtige kleuren, en vormen.

Like
Close
Close