Curiosum

6 mei 2022

Deze nieuwe struinkunstwerkjes begonnen geïnspireerd op mijn ronde sieraden van vilt. Ik bouw ze op als mandala’s – vanuit het midden. Laag voor laag voeg ik toe, gebruikmakend van wat ik vind in de natuur en in mijn laatjes vol bewaarde schatten.

De kunstwerkjes bevestig ik op (handgeschept) papier. Zo ‘opgeprikt’ doen ze me denken aan museumobjecten, zoals je ze ook in het Teylers museum in Haarlem vindt. Bijvoorbeeld dit fossiel:

Curiosum

De naam Curiosum is de oorsprong voor het woord curiosa dat zeldzame dingen die het bewaren waard zijn betekent. De vroegste betekenis van curiosum is ‘zorgvuldig’ en ‘geïnteresseerd’. Pas later kreeg het ook de betekenis ‘nieuwsgierig’, ‘wetenswaardig’ en ‘zeldzaam’ – je herkent er ook het woord curieus of het Engelse curious in.

De naam ‘Curiosum’ is een schot in de roos voor deze nieuwe collectie. Deze ‘museumstukjes’ verbeelden mijn nieuwsgierigheid (struinen, verzamelen en verwonderen) en het met zorg (steekje voor steekje) vastzetten van alle laagjes papier, vilt en stof.

De meeste kunstwerkjes uit deze collectie zijn inmiddels verkocht. De laatste paar vind je in de webwinkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like
Close
Close