Start een commonplace journal

2K

Mijn dagelijkse schetsboekjes zijn een combinatie van een dagboek, schetsboek en een commonplace journal. Een dagboek en schetsboek moge duidelijk zijn. Een commonplace journal is misschien minder bekend.

Commonplace journal

Een commonplace journal (of commonplace book) draait om het verzamelen van kennis. Dat kunnen weetjes, recepten, quotes, observaties of boekfragmenten zijn. Eigenlijk alles wat je niet zelf hebt bedacht, maar wat je hebt gehoord, gelezen of geleerd van anderen.

Een commonplace journal kan een thema hebben, maar vaker vind je in zo’n boekje (ook in die van mij) alle onderwerpen door elkaar. Op deze pagina’s zie je een mix van quotes, inzichten, inspiratie voor weefsels en een pagina met aantekeningen die ik maakte tijdens een lezing en excursie op Landgoed Leyduin.

Vind je het interessant om hier meer over te weten, dan kun je deze wiki pagina eens lezen.

Eén pagina per schets of doorschrijven

De manier van noteren in dit boekje gebruik ik niet zo vaak meer, maar eigenlijk is het wel een hele leuke en vooral makkelijke manier. Elke keer als ik iets wilde opschrijven, schreef ik eerst de datum in de kantlijn. De ene keer was het maar één regel, de andere keer een hele bladzijde (zoals de rechterpagina). Het handige van deze notitiemethode, is dat er nooit lege ruimtes overblijven en je hoeft niet na te denken waar en hoe je iets noteert. Je hoeft je dus ook niet zo druk te maken over compositie.

Gebruikte materialen

+ Moleskine Classic pocket blanco*
+ fineliner 0.05* (een zeer dunne punt, zodat je meer tekst in een klein schetsboekje krijgt. Let op: niet verwarren met de maat 0.5 want die is juist vrij dik).

Lees ook:

+ Start je art journal
+ Stop met social media en begin een schetsboek

Like dit artikel:
Houd me op de hoogte van nieuwe reacties
Mail mij:
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Close