Start een Commonplace journal

3 januari 2021

Mijn dagelijkse schetsboekjes zijn een combinatie van een dagboek, schetsboek en een commonplace journal. Een dagboek en schetsboek moge duidelijk zijn. Een commonplace journal is misschien minder bekend.

Wat is een commonplace journal?

Een commonplace journal (of commonplace book) draait om het verzamelen van kennis. Dat kunnen weetjes, recepten, quotes, observaties of boekfragmenten zijn. Eigenlijk alles wat je hebt gehoord, gezien, gelezen of geleerd. Van oorsprong is een commonplace journal geen dagboek, maar zo gebruik ik het wel. Door mijn notities te voorzien van data, geven ze me inzicht in de thema’s die me in een bepaalde periode bezighouden.

Een commonplace journal kan een thema hebben, maar vaker vind je in zo’n boekje (ook in die van mij) alle onderwerpen door elkaar. Op deze pagina’s zie je een mix van quotes, inzichten, inspiratie voor weefsels en een pagina met aantekeningen die ik maakte tijdens een lezing en excursie op Landgoed Leyduin.

natuur dagboek

Op deze wiki pagina lees je meer over wat een commonplace book of journal is.

Eén pagina per schets of doorschrijven

De manier van noteren in dit boekje is een leuke en makkelijke manier om eens te proberen. Eigenlijk schrijf ik gewoon door waar ik gebleven ben en noteer ik de datum in de kantlijn. Soms schrijf ik maar één regel, soms is het een kleine schets en soms een hele bladzijde (zoals hieronder). Het fijne van deze notitiemethode, is dat je niet hoeft na te denken over waar en hoe je iets noteert. Er blijven geen lege ruimtes over en je hoef je niet zo druk te maken over over compositie, want die is ondergeschikt aan de informatie die je verzamelt.

Gebruikte materialen

Dit schetsboekje is een Moleskine Classic pocket blanco* (ongeveer A6 formaat) en ik gebruikte een fineliner 0.05*. Dit is een zeer dunne punt, zodat je meer tekst kwijt kunt. Let op: niet te verwarren met de maat 0.5 want die is juist vrij dik.

Meer schetsboeken tips

In het artikel Een schetsboek kiezen geef ik tips over het kiezen van een schetsboek en geef ik korte reviews van alle schetsboeken waar ik mee heb gewerkt.

Hoor je nu voor het eerst van de term commonplace journal en heb je nog een vraag? Of wil je jouw eigen commonplace journal delen? Laat het weten in een reactie hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte: 1 MB. Dit kun je uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Like
Close
Close