Doosjes van papier vouwen

Rating: 0.00
(0)
1 april 2022

Vouw de leukste cadeaudoosjes – met deksel – van boekpapier, bladmuziek of gerecycled papier. Ook heel leuk om verzamelingen of creatieve materialen in te bewaren.

Naar de DIY

Synchroniciteit en de kunst van het doosjes vouwen

Ter voorbereiding op een aantal kunstmarkten was ik mijn kunstwerkjes aan het uitzoeken. In een vergeten mandje vond ik de papieren doosjes die ik ooit had gemaakt voor sieraden. “He, maar die zijn leuk! Die ga ik weer eens maken en dan van boekpapier en oude/mislukte tekeningen” dacht ik. Die avond stuitte ik op de prachtige (ga zeker even kijken!) sieraden van @sarieswereld in, jawel, zelfgemaakte doosjes van (boek)papier 💚

Tijdens het heen en weer chatten met Sarie, over de kunst van het doosjes vouwen, maakte ik doosjes van bladmuziek en oude aquarellen. Ik moest een doosje uit elkaar peuteren om te zien hoe ik ze ook alweer maakte (“Oja, ik knipte ze in, doe jij dat ook?”). Intussen was ik ook aan het uitvogelen hoe ik een doosje met lage randjes kon maken, want “He, dat is leuk om mijn kunstwerkjes in te doen!”. Even later, pling – berichtje van Sarie: “Ik ben nog op zoek naar hoe ik lage doosjes kan maken, dus als je dat weet houd ik me van harte aanbevolen”. Nou… heel toevallig… 😇

Zelf maken

Hieronder zie je stap voor stap hoe ik deze doosjes vouw. Zelf heb ik te weinig geduld voor filmpjes kijken, maar als jij dat makkelijker vindt, raad ik je de instructie van Paper kawii aan. Tip: teken de hulplijnen op het papier in plaats van ze te vouwen (zie stap 2 hieronder) en knip de doosjes in (zie stap 4). Het aftekenen voorkomt dat je vouwen ziet, het inknippen maakt het vouwen makkelijker en mooier.

Ideeën voor papier

Doosjes vouwen is typisch zo’n ‘met een hamer in je handen lijkt alles op een spijker’ bezigheid. Je kunt zowat elke soort papier, zelfs heel dik papier, gebruiken. Een paar ideeën waar je geschikt papier kunt vinden:

+ Oude tekeningen of kunstkneusjes
+ De kringloopwinkel; boekpapier, prentenboeken, bladmuziek, wegenkaarten…
+ Gerecycled papier van verpakkingen of zakjes
+ Papierblokken met design papier*

Doosjes vouwen van papier

Cadeaudoosjes vouwen

Nodig

 • Schaar of mesje
 • Liniaal

Materialen
  

 • Vierkant papier
 • Potlood
 • Lijm (optioneel)

Instructies
 

 • Snij of knip twee vierkanten van papier. Het vierkant voor de deksel maak je 1 cm groter. Het doosje en de deksel vouw je verder op dezelfde manier.
 • Teken lijnen van punt naar punt om het middelpunt van het papier te bepalen. De lijnen zitten na het vouwen, onzichtbaar, aan de binnenkant van het doosje.
  Doosjes vouwen van papier boekpapier
 • Vouw de vier punten naar het middelpunt.
 • Vouw daarna de vier zijden tot aan het midden van het papier.
  Tip: wil je een laag doosje vouwen? Vouw bij deze stap de vier zijden dan niet tot aan het midden maar tot ongeveer de helft of een derde.
  Doosjes vouwen van papier stap voor stap
 • Vouw het papier open en knip van twee tegenoverliggende zijden de vouwen links en rechts van de hulplijnen in. De inkeping maak je twee 'hokjes' lang.
  Doosjes vouwen van papier zo doe je dat
 • Aan twee kanten zijn nu een soort flapjes ontstaan. Vouw deze zijde van het papier terug en vouw de flapjes naar binnen.
  Doosjes vouwen van papier patroon
 • Herhaal dit voor de tegenoverliggende zijde.
  Doosjes vouwen van papier vouwtechniek
 • Vouw de twee overgebleven zijden terug. Deze zijde valt over de flapjes heen, waardoor alles op zijn plek blijft.
  Doosjes vouwen van boekpapier
 • Meestal blijft het papier als vanzelf vastzitten op de bodem van het doosje. Soms gebeurt het dat het papier toch niet uit zichzelf blijft zitten. Je kunt het dan vastzetten met een stipje lijm.
  Handgemaakt doosje van boekpapier
Auteur: Lisette – Struinkunst
Voor: Beginners, Struinkids
Keuken: Boekbinden / Van papier

Zo simpel is het! Vanaf nu hoef je geen cadeauverpakking meer te kopen als je (handgemaakte) sieraden, bonbons of kunstwerkjes cadeau wilt doen. En het leukste is om te gebruiken wat je al hebt, dus kijk goed om je heen wat er thuis aan papier te vinden is.

Deel jouw struinkunst

Heb je iets gemaakt met deze kunstles? Laat in een reactie weten wat je ervan vond of deel het resultaat op het prikbord of op Instagram o.v.v. #struinkunst en tag @struinkunst.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel deze kunstles
Reacties

 1. Super leuk en fijn dat je niet hoeft te lijmen!

  1. Lisette Lisette Author says:

   Dankjewel! En ja, fijn he? En wat leuk dat je dat opvalt. Het is iets waar ik de laatste tijd veel mee bezig ben. Ook in mijn kunstwerkjes zoek ik naar manieren om dingen te bevestigen zonder lijm 🙂

Like
Close
Close