Botanisch tekenen in de Hortus

573

Botanisch tekenen is het natuurgetrouw tekenen van planten en bloemen. Toch? Klopt, maar wel in dienst van de wetenschap. Tijdens een weekcursus botanisch tekenen in de Hortus Botanicus in Leiden ontdekte ik de fascinerende wereld achter dit oeroude ambacht.

Wat is botanisch tekenen (en wat is het niet)

Binnen tekenen, niet buiten
Toen ik me inschreef voor de cursus zag ik mezelf al een week lang idyllisch in de tuin van de hortus zitten, bloemen natekenen. Maar niks daarvan. De botanisch tekenaar haalt normaliter (een deel van) de plant naar binnen om deze in een gecontroleerde, niet afleidende, omgeving te kunnen tekenen.

Op ware grootte
Wist je dat een botanische tekening een schaal van 1:1 heeft? Op ware grootte dus. Vandaar dat oude botanische boeken soms zo groot zijn, die hele plant moest erin passen.

Heel precies
Dan de tijd en aandacht die in zo’n tekening gaat zitten. Die is fors! Van het maken van de perfecte schets tot het laagje voor laagje aanbrengen van kleur kan wel twee tot drie dagen duren.

Vrijheid
Tot mijn verrassing ontdekte ik dat een botanisch kunstenaar best wat vrijheid heeft. Je mag een blad bijvoorbeeld in een iets andere positie tekenen, als je wilt laten zien hoe de onderzijde eruit ziet.

Je tekent niet wat je ziet, maar wat je wilt vertellen

Anita Walsmit Sachs

Het leuke van tekenen in de Hortus is dat je de beschikking hebt over de meest wonderlijke planten uit de kas. Zo tekende ik deze zaaddoos van een Pioenroos, bestaande uit een soort boontjes in een bakje op een kroon van kelkjes. Een onderwerp waar ik ontzettend veel plezier aan had.

Bang om weer natuurgetrouw te tekenen

Deze cursus was voor mij een sprong terug in het zadel. Als gevolg van een polsbreuk en operatie in 2018 is de verfijnde motoriek in mijn rechterhand iets achteruit gegaan. Ik werd bang om heel natuurgetrouw te tekenen. Bang dat ik zou ontdekken dat ik het niet meer kon. Vanuit die angst ging ik steeds meer los en abstract werken. En wat gebeurt er als je het tekenen niet meer oefent? Precies. Dan word je juist roestig!

Ik had gelezen dat Anita best streng is en dat was precies wat ik nodig had. Dat strenge is trouwens niet waar. Anita is een ontzettend lieve vrouw en ik genoot van haar enorme vakkennis en haar humor. Ze zegt gewoon wat ze ziet: “Je moet langzamer werken. Als je trefzeker bent, kun je een lijn zo snel schilderen. Maar dat ben je niet”. Kijk, en daar leer je nou het meeste van!

Cursus botanisch tekenen

Deze weekcursus botanisch tekenen bij de Hortus Botanicus in Leiden werd gegeven door Anita Walsmit Sachs. Niet de minste. Zij is een gerenommeerd wetenschappelijk en botanisch tekenaar en oprichter van Botanisch Kunstenaars Nederland.

Wil je ook een cursus van Anita volgen? Kijk dan op haar website. Ze geeft niet alleen cursussen in de Hortus Botanicus in Leiden, maar ook in Transsylvanië in Roemenië – eentje die hoog op mijn wensenlijst staat!

Leuk artikel? Reageer of like:
Houd me op de hoogte van nieuwe reacties
Mail mij:
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Close