Boskunst – illustraties & schilderingen met een vleugje magie

Deel 9

In deze serie laat ik struinkunstenaars aan het woord; over zichzelf en over hun werk.

5 maart 2024

Dine van Boskunst laat zich voor haar tekeningen en schilderingen inspireren door de dieren en de natuur om haar heen. In haar werk vind je veel bos, dieren en soms een vleugje magie. Ze werkt hoofdzakelijk met acrylverf en aquarelverf, maar soms ook met klei, hout en heel soms digitaal. Met haar werk wil ze natuurliefhebbers het gevoel van een boswandeling geven…

Kun je wat meer over jezelf vertellen?

“Ik ben Dine, opgegroeid in de Randstad waar eigenlijk niet zoveel bos te vinden was. Ik herinner me dat ik op de grond van mijn kamertje eindeloos veel tekeningen maakte. Wat ik tekende, maakte toen nog niet zoveel uit. Toen ik honden ging uitlaten in 2019 ontdekte ik de kracht van de duinen, parken en bossen en welke elementen me aantrokken. Daardoor droomde ik steeds vaker van een boshuisje, en die droom kwam in 2020 uit. In dat boshuisje ontpopte mijn fascinatie voor boskunst.”

“Niet alleen het schilderen van bosdieren en landschappen, maar ook de kunst van het (over)leven in het bos, bushcrafting, wildplukken en de nieuwe dingen die ik leerde over de dieren, planten en bomen. Dat vlammetje dat toen aanwakkerde, is nog steeds vurig aanwezig. Bos en kunst zijn twee grote passies die nu onlosmakelijk verbonden zijn voor mij.”

Wat betekent struinen voor jou?

“Veel bosheksen herkennen het wel, dat je elke keer weer thuiskomt met een schat. Als ik op het strand, in de duinen of in het bos loop, ben ik altijd ‘op zoek’ naar iets moois, bijzonders, waardevols. Soms is dat simpelweg een mooi eikeltje, een veertje, een eetbaar plantje. Het kan ook een hele donkere lucht zijn. Soms zijn dat ook schedels of andere natural treasures die de wilde energie van het bos in zich meedragen.”

Hoe geef jij struinen een plek in je kunst?

“Mijn hele atelier ligt vol met struinvondsten ter inspiratie. Eigenlijk wandel ik elke dag in de natuur. Dat geeft rust, ruimte en ik merk dat dan ook de meeste inspiratie omhoog komt voor nieuwe werken. Wat mos aaien, een vogeltje bewonderen, een verstopt bosmeertje ontdekken, dat kan zoveel doen!”

Mijn stijl is donker, mystiek, bosachtig, dromerig. Ik houd specifiek vast aan een specifiek kleurpalet. Dat geeft me rust. Ik weet dat ik met die kleuren altijd een gewenst resultaat krijg.

Waar heb je zo mooi leren tekenen?

“Ha ha, vaak hoor je dan dat mensen zeggen dat je talent hebt. Daar geloof ik niet in. Het is allemaal kilometers maken. Zoals gezegd, begon ik gewoon met eindeloos tekenen, vaak op de grond. Foto’s uit tijdschriften, zelfportretten, honderdmiljoen paarden en ook heel veel doodles. Tijdens mijn opleiding HBO bedrijfskunde heb ik ook een pak papier weggetekend tijdens de lessen. En toch heb ik dat diploma gehaald!”

In jouw werk komen veel dieren voor. Is er een dier waar je een extra speciale band mee hebt?

“Ik merk dat dat wel verschilt. Ik ben sowieso stapelgek op honden, maar om te tekenen vind ik vogels bijvoorbeeld veel leuker. Ik probeer in de werken die niet in opdracht zijn wel de zwakkere diersoorten uit te lichten. Zo staan op mijn ex libris sticker de ondergewaardeerde wolf, slak, muis, brandnetel, spin en vlieg, een eerbetoon aan de dieren en planten die wat extra liefde kunnen gebruiken. Ook maakte ik een serie met geredde dieren. Van kalkoen tot varken en van koe tot eend: ze hebben wat mij betreft allemaal recht op een respectabel leven.”

Wat is je droom?

“Ik merk dat ik nog volop aan het experimenteren ben met boskunst. Soms denk ik uit commercieel perspectief dat ik beter één medium kan kiezen en één stijl kan aanhouden. Toch volg ik nu mijn gevoel en grijp ik alles aan wat op mijn pad komt. Een balans vinden in geld kunnen verdienen met boskunst en tegelijk die passie behouden is nu mijn doel. Hoe blijf je bij jezelf, maar ben je ook aantrekkelijk voor anderen? Mijn Etsyshop loopt bijvoorbeeld niet zo lekker. Daarentegen zijn markten tot nu toe wel heel fijn. De meeste bestellingen komen echter via Instagram. Dat vind ik heel leuk, maar om dit te kunnen blijven doen moet er denk ik wel een professionele draai komen.”

“Op groter niveau droom ik van een groenere, diervriendelijkere wereld. Dat alle tegeltuinen weer vergroenen, diersoorten behouden blijven en dat er meer bomen geplant dan gekapt worden.”

Wat is jouw favoriete struinplek?

“In Nederland ben ik nog volop de Veluwe aan het ontdekken, omdat ik net in Apeldoorn woon. Hoe stiller, hoe beter. Maar in het buitenland heeft het Zwarte Woud in Duitsland en The lake district in Engeland echt indruk gemaakt!”

Heb je nog een tip voor lezers van Struinkunst?

“Je voelt vanzelf wanneer je klaar bent voor een volgende stap. En iedereen doet alles in een andere volgorde. Vergelijken is echt een dooddoener.”

Waar kunnen we meer van jou zien?

“Op Instagram en Pinterest deel ik mijn boskunst en in mijn Etsyshop kun je kaarten, ex libris stickers en originele Boskunst kopen.”

Heb je genoten van het verhaal van Dine? Laat hieronder een reactie achter, dan laat ik Dine weten dat je hebt gereageerd.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

  1. Dine is echt een wonder kunstenaar! Ik ben een zeer grote fan van haar boskunst, eigenlijk alles wat zij maakt is geweldig mooi. Zo heeft Dine mijn overleden katten (en huidige kater) schitterend vereeuwigd op papier. Daar geniet ik dagelijks van! Echt magisch!

    1. Lisette Lisette Author says:

      Wat bijzonder, Marian! Mooi dat je dagelijks mag genieten van haar mooie kunst en de herinneringen.
      Lieve groet, Lisette

Like
Close
Close