Blossom – hoe een collectie tot stand komt

746

Dit was de eerste keer dat ik zo’n grote collectie kunstwerken in een keer uitbracht. Tegelijkertijd gaat een deel van deze collectie naar Diezijner in Groningen en verkocht ik meteen al twee werken via Instagram. Dus met het afronden, fotograferen en online zetten kwam ook meteen het inpakken en versturen. Een hele klus, maar ik ben erg trots op het resultaat. Vandaag geef ik een kijkje achter de schermen en laat ik je zien hoe zo’n collectie tot stand komt…

Schetsen, schetsen, schetsen

Elke kunstwerk begint met een schets in mijn schetsboek. Natuurlijk wil ik schrijven, maar misschien is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. Veel kunstenaars werken direct op papier of doek. Bij mij begint alles in een schetsboek. Zo heb ik mijn dagelijkse schetsboek altijd ergens in de buurt liggen. Zodra ik een idee krijg, maak ik schetsen en aantekeningen. Ik maakte kleine tekeningetjes (links onder) en meteen zag ik al voor me hoe dit kon worden: dromerige bomen in zachte kleuren.

De volgende stap is het idee uitwerken op goedkoop aquarelpapier. In dit stadium is het vooral uitproberen hoe de schetsen uitpakken in kleur en – het leukste! – kleurstalen en kleurcombinaties maken.

Klein beginnen

Vaak ga ik na het schetsen meteen grote schilderijen maken, maar deze keer heb ik eerst de Pakje Kunst kunstwerkjes gemaakt. Een super klein formaat van 6×9 cm, perfecte om fijn op te experimenteren. Tijdens het maken werden er ook talloze kunstkneusjes geboren. Soms werd de aquarel niet naar mijn zin en een aantal keer vergiste ik me in de maat en versneed ik een kunstwerkje.

Omdat Pakje Kunst opgehangen (of neergezet) moeten kunnen worden, wilde ik ze op karton zetten. Ook daar kwam wat experimenteerwerk aan te pas voor ik de perfecte methode had gevonden (foto onder). Zonde? Nee hoor! Al deze ‘happy accidents’ of kunstkneusjes dragen bij aan het eindresultaat. Zonder spelen en experimenteren is er geen kunst!

Groter groeien

Tijdens het schilderen van de mini kunstwerkjes, begon ik ook aan het maken van grotere versies. Aquarelverf moet nu eenmaal drogen tussendoor, dus dan is het fijn dat als het een droogt, ik kan verder werken aan de andere kunstwerken. En zo groeide de collectie niet alleen in formaat, maar ook in aantal.

Fotograferen

Het is maar goed dat ik fotograferen leuk vind, want al die kunstwerkjes moeten natuurlijk ook op de kiek. Ik maak altijd een ‘platte’ foto – een foto van alleen de voorstelling. Maar veel leuker vind ik het om hoekjes te maken met de kunstwerken in lijstjes. Dat geeft toch een veel mooier beeld? Meteen een mooi excuus om regelmatig kringloopwinkels af te struinen naar mooie decoratiematerialen.

Klaar? Nee hoor; al die foto’s moeten nog nabewerkt en uitgesneden worden en geschikt gemaakt voor internet. Pas dan mogen ze online.

What’s in a name

Soms zijn er mooie toevalligheden. Ik schilderde tekentjes op de stenen van het schilderijtje hieronder en tijdens het maken bedacht ik de titel ‘conversation’, omdat het net is of de boom en de stenen met elkaar spreken. Toen ik in mijn symbolenboek zocht, bleek een van de tekentjes een rune te zijn; Ansuz. En die staat onder andere voor communicatie en een boodschap van creatie. Toeval of niet?

Een jasje aan

De kunstwerken moeten natuurlijk ook netjes een jasje (verpakking) aan en ze krijgen een (op maat gemaakt) passe partout. Ik pak elk kunstwerkje in met een informatieblad op de achterzijde, want het is natuurlijk wel zo leuk als je weet wat de titel en herkomst is als je zo’n kunstwerkje in je handen hebt. Elk kunstwerk signeer ik op de achterzijde voorzien van de titel en de datum.

Prints & kaarten

Ambitieus als ik was, wilde ik ook ansichtkaarten en prints maken. Ik heb ze laten drukken op mooi papier met aquarelstructuur. Dit past zo prachtig bij de ontwerpen. Alsof je een origineel kunstwerk in je handen hebt.

Blossom aan jouw muur?

De serie Blossom staat niet alleen voor de groei en bloei van bomen en bloemen, maar meer nog voor onze eigen bloei. Een uitnodiging om ons hart te volgen en onze gevoelige, zachte kant te laten zien. De serie bestaat uit bomen en abstracte landschapjes in aquarel. Zou je er eentje aan de muur willen hebben? Deze serie is exclusief te koop bij Diezijner.

Houd me op de hoogte van nieuwe reacties
Mail mij:
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Close