Abstracte landschappen

14 september 2021

Abstracte landschappen, een thema waar ik eindeloos mijn creativiteit in kwijt kan. En helemaal in een schetsboek. Daar ervaar ik – anders dan op een schildersdoek – geen druk dat het ‘moet lukken’ en het kleine formaat leent zich voor ‘even tussendoor’ wat tekenen. Een klein kijkje in mijn creatieve proces en de gebruikte materialen …

Compositie

Het begint met een paar ‘vlekken’. Die vlekken zet ik niet zomaar neer. Ik houd rekening met compositie. Daar heb ik zoveel ervaring mee dat ik daar niet echt meer over hoef na te denken. Dat is fijn, want daardoor zit die kennis niet in de weg van de spontaniteit. Voor iedereen die compositie lastig vindt; de regel van derden of gulden snede vind ik de makkelijkste methode om balans aan te brengen in een compositie.

In flow

Ik probeer zo ontspannen mogelijk te werken. Niet teveel nadenken. Mijn handen nemen het over van mijn hoofd. Lijnen toevoegen, vlekken uitwerken tot vormen, tekstjes schrijven en stukjes boekpapier opplakken. Zo ontstaat er laag voor laag een nieuw landschapje.

Buiten tekenen of tekenen op muziek helpt om in een flow te komen.

In het laatste stadium zoek ik naar vormen en naar betekenis. Ik werk uit wat ik ‘erin zie’, zet donkere tinten aan en definieer bepaalde lijnen. En hoe ik bepaal of het af is? Op gevoel! Het gevaar van te lang doorwerken ligt altijd op de loer. Zodra ik begin te twijfelen of ik moet stoppen, is dat gevoel er niet voor niets en is dat meestal het teken dat het (bijna) af is. En op een later moment nog iets toevoegen kan altijd. Andersom werkt vrijwel nooit.

Gebruikte materialen

Schetsboek Hahnemuhle Nostalgie, Neocolor II* blauw en grijs, Derwent watercolour blue grey*, Caran d’ache Museum Aquarelle 049*, papier uit een oud woordenboek.

De tekening hierboven maakte ik met bister*, aquarelverf en stukjes opgeplakt garen. Dat plakken doe ik trouwens met Acrylmedium*. Dit lijmt vrijwel alle materialen en je kunt er overheen tekenen en schilderen. Let op: zo gebruik je acryl op een zo verantwoord mogelijke manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Like
Close
Close