Demonstratie intuïtief schilderen

1.5K
Kunstles
Ontdek de kunstenaar in jezelf met de verrassende gratis teken- en schilderlessen van Struinkunst. Hier vind je nog meer kunstlessen.

Kijk mee over mijn schouder hoe ik schilder in mijn art journal. Ik schilder intuïtief. Dat betekent dat ik zonder plan werk. Ik probeer tijdens het schilderen zo min mogelijk na te denken – gewoon schilderen vanuit gevoel (en vaak op muziek). Het gaat ook niet om het eindresultaat, maar om het experimenteren en het ontdekken van nieuwe vormen, kleurencombinaties en composities. Een geweldige creatieve oefening!

Kijk mee over mijn schouder

In het filmpje kijk je over mijn schouder mee hoe ik intuïtief schilder. Bij deze schets begon ik met een donkere achtergrond en een paar simpele vormen. Deze vormen vul ik verder in en als laatste voeg ik details toe met kleinere penselen, oliepastels, houtskool en pastelkrijt. De keuze voor deze materialen is al even spontaan als het schilderproces; ik gebruik wat op dat moment voor handen is en waar ik zin in heb.

Gebruikte materialen:

+ Moleskine Watercolour*, formaat large (landscape)
+ Acrylverf (Ara)
+ Penselen (varkenshaar)
+ Oliepastel
+ Houtskool
+ Pastelkrijt*
+ Fixatief*
+ Fohn om de droogtijd te versnellen

Let op: acrylverf kan schadelijk zijn voor het milieu als je het in grote hoeveelheden door de gootsteen spoelt. Hier lees je hoe je zo verantwoord mogelijk werkt met acrylverf.

Hoe kom je aan ideeën?

In dit soort schetsen schilder ik niks na. De vormen ontstaan grotendeels onbewust. Wat mij helpt is om eerst een wandeling te maken, natuurlijk het liefst door de natuur. Zo kom ik tot rust en de kleuren, vormen en indrukken die ik tijdens het wandelen opdoe, vormen de inspiratiebron voor wat ik ga schilderen. In mijn werk vind je dan ook veel organische, natuurlijke vormen.

Tip: werk op muziek om in een flow te komen

Heb je naar aanleiding van dit artikel ook intuïtief geschilderd in een schetsboek? Laat het zien en upload een foto in een reactie.

Abonneer
Mail mij:
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Like
Close
Close
0
Schrijf een reactiex