Tekenles: Abstract schaduwtekenen

Rating: 0.00
(0)
25 mei 2020

Schaduwtekenen ken je misschien wel. Je zet in de zon wat leuke figuurtjes neer en trekt de schaduwen over op papier. Maar heb je weleens een schaduwtekening in de natuur gemaakt? De schaduw van takken levert verrassende abstracte resultaten op! Een mooi begin voor een art journal pagina of misschien wel een kunstwerk… Het leukste? Je hoeft niet te kunnen tekenen.

Abstracte schaduwtekening maken

Materialen
  

  • Schetsboek
  • Pen of potlood
  • De zon en een boom โ™ฅ
  • Tekenklemmetjes om het papier vast te zetten tegen de wind (optioneel)

Instructies
 

Tekenen

  • Zoek een plekje onder een boom of grote struik waar de schaduw van de takken en bladeren op de grond valt. Houd de lege pagina van je schetsboek in het schaduwpatroon en zoek tot er een interessant schaduwpatroon op je papier valt (zie de foto hierboven).
  • Trek het schaduwpatroon over in je schetsboek. Teken losjes. Waarschijnlijk zit je op de grond en kun je toch niet heel precies tekenen. Dat geeft juist een mooi, grillig effect.
  • Je hoeft niet heel precies de schaduwen te volgen. Zie je een interessante vorm die je wil benadrukken of verzin je tijdens het tekenen je eigen vormen? Vooral doen!

Tekening uitwerken

  • Je kunt de schaduwtekening inkleuren, maar je kunt ook – net als ik deed – juist de lichte delen inkleuren. Ik gebruikte hiervoor aquarelverf en kleurpotlood.
  • Het eindresultaat kan zo simpel zijn als de ingekleurde schaduwtekening, maar misschien zie jij wel allemaal vormen en maak je er een heel kunst werk van. Vanaf hier is het aan jou…

Notities

Struinkids: dit is natuurlijk hartstikke leuk om te doen met kinderen. Zeker weten dat ze de gekste dingen zien in de schaduwtekeningen. Laat ze er monsterfiguren van maken met grote poten, enge ogen, slagtanden en gekke oren!
Auteur: Lisette – Struinkunst
Voor: Beginners, Struinkids
Keuken: Tekenen
Trefwoord: Struinen

Deel jouw schaduwtekening

Heb je iets gemaakt met deze kunstles? Laat in een reactie weten wat je ervan vond of deel het resultaat op het prikbord of op Instagram o.v.v. #struinkunst en tag @struinkunst.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel deze kunstles
Like
Close
Close